Поддръжка на часовниците

Поддръжка на часовниците
Какво трябва да се знае за поддръжката на часовниците? Няколко съвета за това от Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Какво трябва да знаем за поддръжката на часовниците - съвети от Мегамол за часовници

Часовникът може да издържи много години и дори поколения, както и всичко останало, но за тази цел е необходима поддръжка против преждевременното му износване. Специалистите по сервизи и ремонти предоставят своите професионални съвети, за да ви помогнат да запазите часовника си в същото отлично състояние, в което сте го закупили.

Почистване
Поддържането на часовника ви чист намалява шанса му да се замърси отвътре, тъй като събралата се с течение на времето мръсотия, се набива постепенно под капака, под бутоните и постепенно ги уврежда. Почиствайте периодично часовника си, за да отстраните прах, мръсотия, влага и изпотяване. Почистването на неводоустойчив часовник трябва да се извършва просто със суха мека кърпа. За почистване на водоустойчив часовник може да се използва мека влажна кърпа, за да почистите корпуса на часовника и след това избършете със суха мека кърпа. Металните верижки могат да се почистват, като се използва мека сапунена вода и мека четка за зъби.

Навиване и настройка

Отнасящо се за механичните часовници, за добрата им дългогодишна работа се препоръчва цялостна ревизия на механизма на всеки три до пет години, за да се запази часовника ви в отлично състояние. За механизмите с ръчно навиване е препоръчително часовника да се навива докрай по едно и също време на деня. Внимавайте да не насилвате короната. Когато спре или почувствате съпротива, спрете да навивате повече. Пренавиването може да повреди механизма. При самонавиващите механизми, за оптимална производителност автоматичният часовник трябва да се носи всеки ден и да бъде активен. За настройване на датата на всеки вид часовник, избягвайте да настройвате датата, когато стрелките показват между 21:00 и 3:00 часа, тъй като това може да увреди зъбните колела и зъбците. Не забравяйте да коригирате датата извън този период от време.

Батерии
Средният живот на батерията на кварцов часовник е от 1 до 3 години. Животът на батерията зависи от редица фактори: възраст, състояние на механизма и тип аналогов / хронограф или цифров часовник. Колкото повече функции има часовникът, толкова по-честа е необходимостта от замяна на батерията. Когато батерията вече не може да захранва часовника, незабавно я сменете. В противен случай рискувате да изтече батерията и да причини повреда на механизма. Това не важи за алкалните батерии със сребърно покритие, което не позволява на батерията да се пръсне и изтече в часовника.

Водоустойчивост

Не всички часовници са проектирани да бъдат водоустойчиви и има различни степени на водоустойчивост. Важно е да запомните, че водоустойчивостта не е постоянно понятие и трябва периодично да се тества и подновява. Уплътненията на часовника се влошават с течение на времето и ще трябва да бъдат заменени, ако искате да имате предишната водоустойчивост. Сервизирайте редовно часовника си за водоустойчивост, за да сте сигурни, че няма да пропусне вода. Най-добре при екстремна експлоатация това да става всяка година, а при обичайна експлоатация – стандартно на 4-5 години. Ако вашият часовник е проектиран за водни дейности, уверете се, че короната е натисната надолу или е завинтена плътно, преди да го носите във вода. Докато сте във влажна или водна среда, не издърпвайте и не регулирайте коронката и / или бутоните, тъй като водата може да проникне в корпуса. След контакт с хлорирана или солена вода незабавно почиствайте часовника с прясна чешмяна вода и изсушете с мека кърпа. Ако часовникът има въртящ се безел, не забравяйте да завъртите безела по време на почистването, за да отстраните всички остатъци (пясък или сол).

Неща, който трябва да избягвате

Удари - внезапни удари или дейности, свързани с удари и вибрации на часовника, могат да доведат до евентуална повреда на корпуса, механизма, стъклото, циферблата и стрелките, както и да анулират вашата гаранция поради неправилна експлоатация.
Има случай, когато ударът е такъв, че няма външно доказателство за това, но механизмът да се е повредил.

Екстремни температури – голяма влажност и драстични температурни промени с  температури над 60 ° C / 140 ° F и под 0 ° C / 32 ° F могат да повлияят на точността и водната устойчивост на повечето часовници.

Магнитни полета – особено механичните часовници (но и всички други като цяло), изложени на всичко, съдържащо магнит, ще бъдат сполетени от неточности в отчитането. Часовникът може да работи бързо, бавно или дори да спре. Избягвайте да поставяте часовника си върху или близо до постоянни магнити, каквито се намират в говорителите, компютрите, магнитите на хладилниците и т.н. Един от най-разпространените виновници е мобилният телефон. Ако часовникът е силно магнетизиран, е необходимо сервизирането му.

Химикали - директният контакт с химикали като козметика, парфюми, препарати, разтворители и др. може да повреди корпуса, уплътненията, покритието, кожената каишка и / или верижката на часовника.

Помнете, че редовната поддръжка и правилната експлоатация на часовника, както и на всяка друга вещ, е гаранция за отлично качество и дългогодишна безпроблемна работа.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

 

Подобни статии

Как да си купим мъжки часовник?

Как да си купим мъжки часовник?

Покупка на мъжки часовникНаред със сватбения пръстен, мъжкият часовник е може би най-значимия аксесоар за един мъж. Преди да започне да разг...

Различните видове часовници по света

Различните видове часовници по света

Видове часовнициВ днешно време часовниците се употребяват по-скоро като аксесоар, отколкото за измерване на времето. Според мнозина носенето...

Какво трябва да знаем за часовниците с Tough Solar

Какво трябва да знаем за часовниците с Tough Solar

Какво трябва да знаем за часовниците с Tough SolarЧасовниците на компанията Casio, снабдени с технологията Tough Solar, се зареждат с помощт...

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ПОДДРЪЖКА НА АВТОМОБИЛНИ ДВИГАТЕЛИ

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ПОДДРЪЖКА НА АВТОМОБИЛНИ ДВИГАТЕЛИ

УВОДВ сегашните условия за автомобилите у нас са особено чести замърсявания и задръствания, които съсипват двигателите. И това е много по-го...

Правилна поддръжка на интериорните врати

Правилна поддръжка на интериорните врати

Както за всичко в дома, така и за интериорните врати трябва да полагате грижи, за да им осигурите дълъг живот. Правилната поддръжка ще предо...

chasovnici

chasovnici

12 публикации

Публикувано
Публикувано

10.04.2018

Обновено
Обновено

03.04.2018

Прочетено
Прочетено

11981

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия