От работно облекло се нуждаят в много професии

При упражняването на много професии работниците се нуждаят от работно облекло. Най-вече това е нужно, разбира се, по чисто хигиенни съображения. Не върви цял ден да чистиш боклук и после със същите дрехи да се качиш в трамвая.

На второ място, когато се работи на открито, сезонните условия налагат да се носят дрехи от по-леки или от по-плътни облекла. Едно е зимното работно облекло, съвсем друго – лятното.

На трето място, но съвсем не по важност, идват безопасните условия на труд. В строителството те изискват през цялото време, докато се работи, да се носят каски. Обувките трябва да бъдат с подметки, които да затрудняват хлъзгането, особено когато е заледено. Съответно са необходими и ръкавици, тъй като при голям студ ръцете залепват за дръжките на инструментите и това, освен че пречи на работата, може да доведе и до различни производствени травми.

Част от задължителното работно облекло при работниците, които правят маркировка или закърпват дупки по асфалта, са светлоотразителните жилетки. С тях те стават добре видими за шофьорите.

Различните видове селскостопански труд изискват работно облекло. Гумени ботуши за газене в калта, ръкавици, които предпазват кожата на ръцете от захабяване, мазоли и различни наранявания.

Сервизните техници, които извършват ремонти на открито, се нуждаят от достатъчно на брой джобове, в които да поставят многобройните инструменти, които им трябват. За качествената и бърза работа те трябва да разполагат с всички възможни инструменти във всеки един момент.

Униформите са един голям раздел от видовете работно облекло. Всички сме виждали как началниците на гари си слагат специална шапка, когато идва време влакът да тръгне. Шапката ги отличава от всички останали на перона и машинистите по нея и по обърнатата с зелената си част палка. Работно облекло във вид на униформи носят полицаите, военните, железничарите, летците и т.н. Особено приятни за окото са униформите на стройните стюардеси, които ги носят с подчертано удоволствие.

Блестящите жълти каски са неизменна част от задължителното работно облекло на пожарникарите. Каските ги предпазват в опасната им работа, но същевременно ги отличават от всички останали. Няма как да бъде сбъркана една пожарникарска каска с каските на войниците например. Самите дрехи на пожарникарите са изработени от специални материи, които са труднозапалими, издържат на различни екстремни условия – непоносима горещина, обливане с вода и пяна за потушаване на огън. От само себе си се разбира на колко специфични условия трябва да отговаря пожарникарското работно облекло, за да бъде трудът на пожарникарите максимално обезопасен.

работно облекло -

https://feya.eu

Категории

Разни

Подобни статии

Увредени деца

Увредени деца

Увреденото дете е тежък проблем както за родителите, така и за лекарите. Съществуват различни степени на увреждане с изоставане във физическ...

Какво да правим при безсъние

Какво да правим при безсъние

Сънят е от жизнено значение за всекиго, но той е изцяло индивидуално състояние и за него не могат да се предложат никакви правила. Наполеон ...

Съвети за безопасност при работата с ръчни и електрически инструменти

Съвети за безопасност при работата с ръчни и електрически инструменти

  Неправилното им използване може да доведе до нараняване и дори потенциална загуба на пръст, око или друга част от тялото, при по-рисков...

Тъкани от синтетични влакна

Тъкани от синтетични влакна

Синтетичните влакна се характеризират с голямата си здравина на претриване в сравнение с естествените влакна. Тъканите и изделията, изработе...

Подходящото облекло за работни партита

Подходящото облекло за работни партита

Подходящото облекло за работни партита винаги е съобразено с етикета на бизнес облеклото донякъде. То не бива да бъде нито много ярко и пров...

Румяна Иванова

Румяна Иванова

77 публикации

Публикувано
Публикувано

17.07.2013

Обновено
Обновено

17.07.2013

Прочетено
Прочетено

1361

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия