Основни компоненти на озвучителните системи

Основни компоненти на озвучителните системи
На пазара се предлагат разнообразие от озвучителни системи в зависимост от конкретните нужди на ползвателите им, например озвучителни системи за спортни обекти, стадиони, читалища, театри, кина и т.н.

Независимо от конкретния вид, мощност и приложение на системите, всички те имат еднакви компоненти, които се различават по своите технически характеристики: преобразуватели, миксери, усилватели и високоговорители. Нека разгледаме всеки от тези компоненти и тяхната функция:

Преобразуватели


Преобразувателите, използвани в озвучителните системи за спортни зали, стадиони, сцени, читалища, зали и други локации биват най-различни видове, но микрофоните са най-често използвания тип. Най-общо казано, тяхната функция е да преобразуват звука в електрически сигнал. В зависимост от събитието, което ще се озвучава, се използват разнообразни видове микрофони, които се монтират на различни места. Например, при концерти на живо те могат да бъдат прикрепи към тялото на изпълнителя или към музикалния инструменти, при пресконференции обикновено се разполагат по подиуми,а в театрални зали се разполагат в близост до сцената.

Миксери


Миксерите са устройствата, които променят характеристиките на сигнала, изпратен от преобразувателите. В тази група попадат еквалайзери, компресори и т.н. С тяхна помощ могат да се смесват звуци и да се добавят ефекти. В зависимост от типа озвучаване и специфичния резултат, който трябва се постигне, се използват различни видове миксери, които се монтират на точно определени места.

Усилватели


Както подсказва и името им, усилвателите добавят мощност към електрическия сигнал, достигнал до тях след преминаване през предишните два компонента, без да го променят по никакъв друг начин. Усилвателят е задължителен елемент от всички озвучителни системи за стадиони, басейни, спортни зали, читалищни сцени, театри и др., тъй като те правят възможно приемането на сигнала от високоговорителите. Ако усилвателят се използва за озвучаване на малък стадион, препоръчителната му мощност трябва е около 28,000 вата.

Високоговорители


Работата на високоговорителите е да преобразуват подадения им електрически сигнал в звуков и да го възпроизведат. Те биват най-различни видове (тонколони, слушалки и др.), имат разнообразни размери и мощност. Изборът на подходящи високоговорители зависи от площта и събитието, което ще се озвучава. Например, професионалните тонколони, използвани за концерти на стадиони, трябва да са с достатъчно голяма мощност, за да осигурят добро озвучаване на голямата площ, докато използваните в домашни условия устройства разбираемо са с по-малка мощност и размери.
Качеството на озвучителната система зависи от качеството и работата на изброените по-горе компоненти, затова е препоръчително те да бъдат подбрани с оглед на желаните резултати, типа на събитието и локацията на провеждането му.

Висококачествена озвучителна техника, като услилватели и други можете да намерите на proaudio.bg/Усилватели-цени, къдетео да намерите идеалният усилвател за вашите нужди.

Подобни статии

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през февруари

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през февруари

Средната месечна температура за Северна България и високите полета е между 1 и 0 °С, а за Южна и Черноморието - между 1 и 3 °С. Февруари е м...

Централни индустриални вакуумни системи – ръководство

Централни индустриални вакуумни системи – ръководство

  Централните индустриални вакуумни системи стават все по-популярни в последните години. Благодарение на тяхната ненадмината ефективност,...

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдови заболявания на централната нервна система

Съдовите заболявания на централната нервна система са едни от най-разпространените понастоящем. Широкото разпространение на хипертоничната б...

Левкози, Левкемии (научна версия)

Левкози, Левкемии (научна версия)

Левкози, Левкемии, Оостра властна левкоза. Представляват група злокачествени кръвни заболявания с непрекъснато разрастване на белите кръ...

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за  лозите

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за лозите

Филизене | Прищипване | Кършене | Колтучено | Колцуване | Прореждане | Подпорни системи Необходимо ли е да се филизят лозите Премахванет...

artseo

artseo

3 публикации

Публикувано
Публикувано

28.05.2014

Обновено
Обновено

23.05.2014

Прочетено
Прочетено

2183

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия