Оповестителни системи

Оповестителни системи
Европейски директиви относно пожароизвестителните системи определящи изисквания за изграждане на по-ефективни системи за локализиране и оповестяване на пожар.
 

Гласово оповестяване

EN 54 е стандарт на Европейския съюз (ЕС), който се отнася до инсталациите свързани с локализиране на пожари, системи за пожароизвестяване, оповестителни системи и необходимостта от евакуация.


Стандартът е регламентиран като задължителен за страните от ЕС от Април 2011.
Състои се от двадесет и седем части обхващащи всички различни аспекти на системите за пожароизвестяване, сигнализиране , гасене и гласово оповестяване при възникване на авария.

EN 54 описва подробните изисквания към компонентите за системи за гласово-аварийно оповестяване при пожар. Частите на нормата отнасящи се към гласово-оповестителните аудио системи са залегнали изцяло върху изискванията поставени от EN 60849 - Звукови системи за аварийни ситуации.
Това са Част EN 54-16 – изисквания към съоръжения за управление и отчитане на гласов сигнал при тревога ; Част EN 54-24 Елементи на гласова система за сигнализиране на тревога и Високоговорители и Част EN 54-4 Токозахранващи устройства. Всички части може да видите тук

Стандартът поставя като основно изискване да се гарантира безусловно сработване на системите в случай на извънредно събитие, елиминиране на второстепенни функции - като фоново озвучаване при спешна нужда от излъчване на аварийно съобщение. Както и императивно изискване за коректно излъчване на ясни и разбираеми гласови съобщения, в продължителност до 30 минути след възникване на пожар или авария. Т.е . неизбежна необходимост от резервно захранване на сертифицирани батерии, а не UPS или мрежово захранване.

Стандартът дефинира изисквания, методи за изпитване и технически критерии на компонентите на алармените системи и пожароизвестителни системи.

Наложително е инсталаторите и проектантите на оповестителни системи да следват новите разпоредби с цел проектиране и изграждане на сертифицирани и надежни системи за безопасност.
Японската компания TOA е водещ световен производител на цялостно сертифицирани системи за гласово оповестяване по EN 54, съвместими със системите за пожароизвестяване. Позволяват вградени функции за контрол.

Една от първите сертифицирани със стандарт EN 54-16 системи е VM-3000, която e едновременно компактнa и функционална озвучителната система предлагаща аварийно сигнализиране и гласовo оповестяване , фоново озвучаване и общо оповестяване .

Категории

Разни

Подобни статии

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за  лозите

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за лозите

Филизене | Прищипване | Кършене | Колтучено | Колцуване | Прореждане | Подпорни системи Необходимо ли е да се филизят лозите Премахванет...

Формировки и системи на резитба при лозата

Формировки и системи на резитба при лозата

Видове резитба |  Видове формировка на лоза | Формировка на асма | Съвети за резитба на лоза Може ли културната лоза да се отглежда без р...

Централни индустриални вакуумни системи – ръководство

Централни индустриални вакуумни системи – ръководство

  Централните индустриални вакуумни системи стават все по-популярни в последните години. Благодарение на тяхната ненадмината ефективност,...

Повече информация за операционните системи на таблетите

Повече информация за операционните системи на таблетите

Иновациите в таблетите са много и безспорно в последните години бележат голям ръст, така че да се чудим каква ще е следващата стъпка – без е...

Наранявания на опорно-двигателния апарат

Наранявания на опорно-двигателния апарат

СЧУПВАНЕ Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение...

proaudio

proaudio

10 публикации

Публикувано
Публикувано

03.10.2012

Обновено
Обновено

03.10.2012

Прочетено
Прочетено

1963

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия