Оковите са вериги, но и магазините за хранителни стоки също

Вериги е една от онези думи в българския език, които имат много различни значения и обикновено се затрудняваме дори да ги изброим.

С вериги, най-често споменавани като окови или пранги, са били оковавани затворниците, робите, затова често се говори за “оковите на робството”. Често на веригите, особено на онези, изработени от по-дребни халки, казват “синджири”. С такъв тип вериги са връзвали добитъка в обора или конюшнята, но също така се говори и за “три синджира роби”. Съществува и израз “синджир марка”, като при него се има предвид еднаквостта на халките при веригите. С други думи – една овца като прескочи локвата, всички след нея по същия начин я прескачат. Синджир марка.

Понякога с вериги се украсяват (но друг път играят и съществена укрепителна функция)  различни паметници, мостове, музейни сгради. Друг път под вериги разбираме задвижващите механизми на велосипеди, мотопеди или една важна част от автомобилните двигатели – ангренажните вериги. Сами виждаме колко се разширява значението на думата вериги – от веригите на робството до автомобилния двигател.

И то без да сме стигнали до различните магазинни вериги, например за бяла и черна техника, за строителни материали, за хранителни стоки. Когато става въпрос за такива образувания, обикновено се говори за големи производители и търговци, за монополи и прочие изкривявания на пазара.

Доста често става въпрос за различни митинги, протести, граждански неподчинения – хората направиха живи вериги, за да не допуснат ръководството на предприятие на работното му място. Или друг пример – търсещите загубеното дете се построиха във вериги и така претърсиха цялата околност. Трети – веригите от полицаи и жандармеристи не допусна протестиращите близо да сградата на министерството.

А какво да кажем за корабите? Може ли да си представим корабните котви без вериги. Това сякаш е една от най-романтичните представи за мореплавателството. Спира корабът и спуска котва – а веригите се поклащат в лазурната, синя вода сред стрелкащите се акули и делфини.

Вериги - https://koptchev.com/verigiBG.htm

Не винаги думата вериги обозначава романтични представи. Мутренската мода от 90-те години на ХХ век, продължаваща в известна степен и до днес, е да се носят на врата златни вериги (именно вериги, не верижки). Тази нелицеприятна представа върви в комплект се дебели вратове, космати гърди и други шаблонни, но често верни наблюдения.

Може да става въпрос за брачни вериги и още за редица ограничения, които в един момент додяват някому, той се развежда, но патетичният стил описва баналната му постъпка като “отърсване от брачния хомот и разкъсване на брачните вериги”.

Категории

Разни

Подобни статии

Кои съдове са за предпочитане

Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е зн...

Товарен транспорт – видове, перспективи и безопасност

Товарен транспорт – видове, перспективи и безопасност

    Въведение в товарния транспорт Как да превозваме товари за близки и далечни разстояния (национален и международен транспорт) и какъ...

Какво трябва да има добрият магазин за осветителни тела?

Какво трябва да има добрият магазин за осветителни тела?

Магазините за осветителни тела днес не са рядкост, нито обикновените, нито тези онлайн.Практически имаме възможност да си купим всичко от вс...

Да се научим да купуваме

Да се научим да купуваме

Да се правят покупки е изкуство, което трябва да се изучи. Има хора, които просто имат нюх къде и какво може да се намери, и то на по-изгодн...

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какви хранителни елементи са необходими за овощните растения? Безусловно необходими за овощните растения са следните хранителни елементи, в...

Румяна Иванова

Румяна Иванова

77 публикации

Публикувано
Публикувано

30.10.2013

Обновено
Обновено

30.10.2013

Прочетено
Прочетено

958

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия