Напитка, която гори мазнини, зарежда с енергия, предпазва сърцето и премахва токсини

Напитка, която гори мазнини, зарежда с енергия, предпазва сърцето и премахва токсини
Японска Матча е фино стрит на прах, смарагдово зелен японски чай, известен от 10 век. Будистките монаси пият Матча чай като „еликсир на здравето и доброто самочувствие”, заради качеството му да усилва

Качествата на "смарагдовия" чай

Японска Матча е фино стрит на прах, смарагдово зелен японски чай, известен от 10 век.

Натурален зелен чай, сърцето на прочутата японска чайна церемония повече от 900 години. Будистките монаси почитали Матча чай като "еликсир на здравето и доброто самочувствие", заради качеството му да усилва концентрацията и да подобрява метаболизма.

Корените му отвеждат в Китай през далечния девети век, когато Матча е използван като лек за различни неразположения. След време бил забравен. Но през 12 век Дзен будистки монаси от Япония усетили истинския му потенциал и започнали да го произвеждат с подобрена технология.

Листата за Матча се берат на ръка и до ден днешен, за да е сигурно, че се използват само най-младите и нежни листа от чаения храст, който задължително е поне на 35 години, а нерядко над 75 годишен. За разлика от други видове зелен чай, листата за Матча се попарват за кратко (20 сек – 60 сек) и се стриват на прах, за да се запази естествения природен аромат и всички полезни качества, като се спре оксидирането им. Консумирате цялото листо, както при какаото консумирате смляното зърно.

Дълги години Матча е високо ценен в Япония, а в последното десетилетие става известен в западния свят, заради уникалния си аромат и терапевтични качества.  Пие се като горещ и като студен чай, включва се в кулинарни рецепти. 

Ползи за физическото и психическото здраве:

Енергия + Релакс

Чай Матча е уникален – както по вид и аромат, така и по здравословни качества. Има най-високо съдържание на аминокиселината L-Theanine: тя балансира ободряващото влияние на кофеина. Л-Теанин създава усещане за покой и релакс, и едновременно с това на бодрост, без замайващите и стресиращи моменти на кофеина в кафето. Активира алфа честотата на мозъчната дейност и производството на хормона на щастието серотонин – подобрява настроението и стимулира позитивната нагласа.

Вездесъщите антиоксиданти

Японска Матча има висока концентрация на антиоксиданти – в пъти повече от другите видове чай, 137 пъти повече от боровинките, спанака и шоколада. Освен това единствено зеления чай съдържа антиоксиданта EGCG (епигалокатехин галат), който е балсам за нервната система и действа превантивно на злокачествени заболявания.

Регулиране на теглото

Високата концентрация на EGCG в Матча ускорява горенето на мазнини и превръщането им в енергия и намалява образуването на нови мастни клетки. Катехините в Матча ускоряват горенето на калории.

Здраво сърце

Катехините във всеки вид качествен зелен чай имат значителен ефект и в редуцирането на лошия (LDL) холестерол. Редовната употреба на зелен чай регулира кръвното налягане и ограничава риска от инфаркти.

Мощ за мозъка

Л-Теанинът в Матча стимулира алфа мозъчните вълни – дава спокойствие, повишена способност за концентрация и добро самочувствие. Повлиява положително депресивни и невротични състояния.

Източник на хлорофил и витамини

Японска Матча съдържа хлорофил в голямо количество, поради начина на отглеждане на чаените храсти. Хлорофилът помага на тялото да се освободи от тежките метали и други натрупани в организма токсини. Съдържа витамини от групата В, С, А и Е – те се усвояват напълно от стритото на прах, неферментирало чаено листо за Матча.

Кожата

Антиоксидантите, характерни изключително за зеления чай – като EGCG – помагат срещу кожни възпаления и срещу свободните радикали – главни виновници за процесите на преждевременно стареене.

Зъбите

Зеленият чай контролира нивото на бактериите, намалява киселинността на слюнката и зъбната плака. Поради уникалната комбинация на полифеноли, които влияят на ензимните реакции, пиенето на зелен чай намалява броя на стрептококите и лактобацилите в устната флора.

Превенция на злокачествени заболявания:

Пиенето на зелен чай намалява риска от ракови образувания, особено рак на кожата, на гърдата и простатата. (въздействието на зеления чай върху рака все още се изследва)

Чаят от Camellia Sinensis (чаен храст) е нещо повече от напитка с терапевтични качества. Той е древна култура, сближила традициите на много народи. Напитка, която не остарява. Културата на Чая се нарежда до Културата на Виното по своята красота и обхват.

Бележки:

Винаги хапвайте по нещо преди да пиете кафе или чай, особено ако страдате от гастроезофагеален рефлукс.

Купувайте само качествени чай и кафе – качеството неминуемо се отразява върху въздействието и вкуса на напитките. Предпочитайте насипен, но опакован чай, в който не са добавени аромати. Повечето видове чай на торбички са ниско качество, съдържащи т.нар. чаен прах – или с други думи остатъка от продукцията на чай.

Хората с алергии и непоносимост към кофеин трябва да избягват консумирането на зелен чай, тъй като всеки вид зелен и черен чай съдържа кофеин в различни количества.

Хипертониците трябва да се консултират с лекар преди употреба на чай от Camellia Sinensis (чаен храст). Зеленият чай не лекува, но повлиява добре, регулира кръвното налягане и предпазва от хипертония.

 

Галерия

Споделете мнението си

Опитвал ли си Японска Матча?

Подобни статии

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Стомашна функция

Стомашна функция

Стомашна функция, смилането на белтъчините. В стомаха най-голямо значение има смилането на белтъчините. Разцепването на скорбял...

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодовете са най-добрите източници на прости въглехидрати (захари). Те са и една от най-полезните групи храни въобще. Трябва да ги включите ...

Кафе - химичен състав и физиологично действие.

Кафе - химичен състав и физиологично действие.

Химичен състав Химичният състав на кафето е сложен. С помощта на различни химични и инструментални методи той бе в голяма степен разгадан...

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Подвижни игри на чист въздух Момиченцето расте. Струва ти се, че едва вчера е направило първите си неуверени крачки и само уплашено от смел...

petkovaven

petkovaven

2 публикации

Публикувано
Публикувано

28.04.2016

Обновено
Обновено

28.04.2016

Прочетено
Прочетено

1509

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия