Най-добрият от най-добрите ключари

Най-добрият  от най-добрите ключари
Дълго време обикалях из къщата, докато в мрака най-накрая намерих стълбите. Те водеха надолу, вероятно към избата. Докато слизах по тях, ме лъхна мирис на мухъл и влага.

Пред мен се изпречи голяма врата. Извадих ключа, който си носех и го пъхнах в ключалката. За съжаление, нищо, изобщо не превъртя. Не можеше да бъде, този бронзов ключ беше изработен от опитен майстор ключар. Едва ли този ключар не знаеше за какво става дума. Каквото и да си мисля, вратата си оставаше заключена. Не можеше да се разбие, беше доста масивна, от много старо дърво, отдавна посивяло от годините.

Когато ми дадоха ключа, обясниха че бил направен от потомствен ключар, единствения в градчето. Май трябваше не само да открия този тайнствен ключар, но и да го доведа, да види за какво става дума. Без да губя време, запалих колата и потеглих на нова, май невъзможна мисия.

На съвременен ключар не можех изобщо да разчитам. Те работят с едни машинки, всичко е автоматично. А този ключар явно знаеше тайни от векове, които са се предавали от поколение на поколение. Започнах издирването, ама човек може ли да открие нещо по пладне, в едно малко, забравено от Бог градче? Всичко беше затворено.

Да, видях една табела с разкривен надпис ключар, но това не беше моя човек. А дали изобщо бе жив, този ключар? Най-после, в полусянката под асмата на местната кръчма намерих човека, който ми даде ключа. Не е възможно, вика, този ключ да не отваря. На този ключар нищо не може да му се опре.

Оказа се, че човекът живеел в една къщичка извън градчето, сред една чернишова градина. Стигнахме до въпросното място и можах да се запозная с легендарния ключар. Веднага разбрах, че този човек не е случаен. Много мъдрост прочетох в очите му, много лета бяха преминали пред погледа му. Дадох му ключа и го помолих да го заведа да види въпросната врата, която така упорито отказваше да се отвори.

Момче, поклати глава стария ключар, помни от мен – за всяка врата си има ключ. Няма неотварящи се врати, има калпави ключове. Но моите, продължи той, са най-добрите. Заведох ключаря до къщата ми. Дълго оглежда вратата, долепи ухо, сякаш с нашепване можеше да я отвори. Наистина странен ключар, помислих си озадачено.

Той взе ключа и внимателно го постави в ключалката, след това не знам каква магия направи, но вратата се отключи! Благодарих на този ключар-магьосник и го поканих да го черпя. Между другото, и до днес си пазя за спомен уникалния бронзов ключ, който ми напомня за най-добрия ключар.

Аварийни ключарски услуги https://www.di-locks.com/

Категории

Разни

Подобни статии

Ядки и семена (източници на белтъчини и качествени мазнини)

Ядки и семена (източници на белтъчини и качествени мазнини)

Ядките и семената са важни растителни източници на белтъчини и на най-висококачествени мазнини. Разнообразието от витамини и минерали в тях ...

Сок от ябълки

Сок от ябълки

Ябълката е известна от дълбока древност. Тя е описвана като храна на боговете. В своите жертвени обичаи вярващите обещавали на боговете ябъл...

Роля на родителите в отглеждането на децата

Роля на родителите в отглеждането на децата

Имайте доверие в себе си Вие знаете повече, отколкото предполагате. Скоро ще имате бебе. Може би вече го имате. Вие сте щастливи и развълну...

След една година детето променя отношението си към храната

След една година детето променя отношението си към храната

То става по-придирчиво. Във възрастта към 1 година бебето променя своето отношение към храната. То става по-придирчиво и му се яде по-малко....

Направете своя избор за доставка на цветя от магазин

Направете своя избор за доставка на цветя от магазин "Цветен Свят"

  Когато искате да подарите цветя, естествено ще искате да знаете кой е най-добрият магазин, за да направите своя избор. Цветарският мага...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

20.08.2013

Обновено
Обновено

20.08.2013

Прочетено
Прочетено

1388

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия