Лечение на астигматизъм

Сред най-често срещаните очни аномалии е невъзможността на окото правилно да фокусира образа, известна в медицината с наименованието астигматизъм. В резултат на него се появява двойно и неясно виждане. „Грешното” пречупване на светлината е следствие на изменение на формата на роговицата. И понеже окото е изключително чувствителен орган, чиито изменения се отразяват силно върху качеството на човешкия живот, е абсолютно наложително при диагностициран астигматизъм той да бъде лекуван своевременно. В някои тежки случаи може да се стигне дори до ослепяване.

Много често хората не знаят, че имат астигматизъм, докато не посетят очен лекар. Тъй като дефектът е вроден, трудно може да се установи веднага, но при първите симптоми на неточно фокусиране и главоболие трябва да се потърси офталмологична консултация. Най-добре е това да става още в ранната детска възраст, преди постъпването в първи клас, защото, ако е установено навреме, състоянието на астигматизъм може да се коригира по-лесно.

При прегледа за установяване на астигматизъм се изследва зрителната острота, прави се измерване на изкривяването на роговицата и рефракция, чрез която се проверява как окото пречупва светлината. В повечето случаи страдащите от астигматизъм имат и прояви на късогледство или далекогледство.

Днес съществуват два основни метода за лечение на астигматизъм- оперативен и неоперативен. Когато аномалията е в начален етап на развитие, се предписват специални очила или меки контактни лещи. В по-напредналия стадий от развитието на астигматизъм също могат да се приложат лещи, но по-твърди, които да коригират формата на роговицата. Лещите, които коригират астигматизъм, се наричат торични.

Често прилаган, но с нетрайни резултати при лечението на астигматизъм е методът ортокератология. Това, което той представлява е поставяне на твърди лещи нощем, коригиращи, макар и временно, изкривяванията на роговицата.

Един от най-новите методи за лечение на астигматизъм е лазерната корекция. При нея много прецизно се премахва тъкан от вътрешния или от външния слой на роговицата и чрез други изключително фини операции се променя формата на роговицата така, че тя да може да пречупва правилно светлинните лъчи.

Когато проявите на астигматизъм не са лекувани своевременно, може да се стигне до трансплантация на роговица. Затова не бива да се чака да се развие астигматизъм в най-крайна степен, а да се потърсят своевременни методи за лечението му.

Често на офталмолозите се задава въпросът дали може да се забави влошаването на зрението при астигматизъм. За щастие съвременната медицина има напредък и в тази посока. Съществуват специални, лесни за изпълнение, упражнения, както и тренажори за очи, които поддържат добрата форма на очните мускули.

Единствено от постоянството и отговорността на отделния човек зависи своевременното коригиране на проявите на астигматизъм, както и забавянето на неговото развитие.

 

два основни метода за лечение на астигматизъм - оперативен и неоперативен -

https://luxorclinic.com/astigmatism-correction.html


Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Херпес на роговицата

Херпес на роговицата

Херпес на роговицата : проявява се в две форми. Herpes corneae simplex Той се явява често заедно с този по кожата при заболявания на дих...

Зачервяване на очите

Зачервяване на очите

При голяма група очни болести се наблюдава зачервяване на очите. Този симптом е характерен за процеси, засягащи предните части на очната ябъ...

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Късогледство – всичко, което трябва да знаете за него

Въведение в проблематикатаМиопия или късогледство такова състояние, при което човек вижда обектите в близост до него съвсем ясно, но далечни...

Кога и защо се носят очила

Кога и защо се носят очила

Според своето предназначение очилата биват корекционни, защитни, цветни и специални. Корекционните очила се предписват за коригиране на н...

Хирурзи борят катарактата

Хирурзи борят катарактата

Катаракта /или както сме свикнали да го наричаме – „перде на окото”/ е заболяване, широко разпространено и древно като света. Причината е, ч...

Румяна Иванова

Румяна Иванова

77 публикации

Публикувано
Публикувано

21.07.2013

Обновено
Обновено

21.07.2013

Прочетено
Прочетено

12625

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия