Кога да се тревожим от промените в апетита?

Кога да се тревожим от промените в апетита?
Ако изведнъж усетите, че апетитът ви се е променил: рязко намалява или постоянно сте гладни, не игнорирайте тези признаци. Възможно е тялото да ви сигнализира за болестни промени, които са опасни

Кога да се тревожим от промените в апетита?

Ако изведнъж усетите, че апетитът ви се е променил: рязко намалява или постоянно сте гладни, не игнорирайте тези признаци.

Възможно е тялото да ви сигнализира за болестни промени, които са опасни, предупреждават от medikforum.ru. Ето 6 възможни казуса с променения апетит, които се нуждаят от споделяне с лекар:

 

* Губите апетит и постоянно сте уморени. Ако постоянно се чувствате преуморени и не ви се хапва нищо, може би развивате хипотиреоза – състояние, причинено от недостиг на хормони от щитовидната жлеза. Едно кръвно изследване, назначено от специалист, ще установи дали това е така. Ако хипотезата се потвърди, ще ви помогне хормоно заместителната терапия.

 

* Губите апетит, усещате промени във функционирането на чревния тракт. Ако не ви се хапва нищо и забелязвате кръв в екскрементите, урината или повръщате и я откривате и там, прилошава ви – може би развивате злокачествено заболяване. Незабавно идете на лекар и ако съмненията се потвърдят – шансовете са толкова по-големи, колкото по-рано започнете специалната терапия.

* Нямате апетит, откакто пиете определени лекарства. Някои медикаменти причиняват този ефект – хапчета при ракови заболявания, антибиотици, обезболяващи. Посъветвайте се с лекуващия за възможна смяна на медикамента.

* Имате вълчи апетит, но заедно с това ви мъчат постоянна жажда и безсъние. Допустимо е да става дума за хормонални нарушения. Идете при специалист и направете изследванията, които той ще ви препоръча. Възможно е лечение.

* Апетитът ви расте; забелязвате, че раните по тялото ви зарастват бавно. Почти сигурно е, че става дума за диабет. Изследвайте стойностите на кръвната си захар. Диабетът от втори тип в ранен стадий може да се блокира чрез промени в стила на живот и хранене.

* Апетитът ви расте, откакто гълтате определени хапчета. Такъв е страничният ефект от лечение с кортикостероиди, някои антидепресанти и противоалергични. Непременно се консултирайте с лекар; в повечето случаи състоянието е преходно.

При затруднения с понижен апетит е възможно функциите на стомашно-чревния тракт да се оптимизират с помощта на чудесния продукт ХРАНОСМИЛАТЕЛНА БИЛКОВА ГОРЧИВКА от Sanct Bernhard. Това е съчетание от горчиви билкови екстракти, които балансират производството на стомашни и жлъчни сокове, оптимизират чревната перисталтика и съдействат за нормален метаболизъм. От lekuva.net препоръчват тази хранителна добавка като средство без негативни странични ефекти, което може да се приема продължително време. Съдържа корени от глухарче и  тинтява, бенедиктински трън, цикория.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Промени в режима на бебето

Промени в режима на бебето

Кога да се отмени храненето в 22 часа. Това зависи от готовността на кърмачето. Трябва да се съобразите с две неща. Първото е дали бебето, е...

Детето не иска да яде

Детето не иска да яде

В повечето случаи безапетитието се дължи на системни грешки при храненето и възпитанието на децата. Тези грешки започват още от най-ранна въ...

Кафе - химичен състав и физиологично действие.

Кафе - химичен състав и физиологично действие.

Химичен състав Химичният състав на кафето е сложен. С помощта на различни химични и инструментални методи той бе в голяма степен разгадан...

Гимнастика по време на бременността

Гимнастика по време на бременността

Природата е създала жената, за да дава живот, да бъде майка. Да, това е с нищо несравнимо чудо - да родиш човек! Но често се случва и така:...

Спорт на възрастната жена

Спорт на възрастната жена

Периодът на климактериума Възрастта е условно понятие. Твърде често хората изглеждат или по-възрастни, или по-млади от истинската си възрас...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

29.09.2014

Обновено
Обновено

27.09.2014

Прочетено
Прочетено

1088

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия