Каква е ползата от подкожните мазнини?

Каква е ползата от подкожните мазнини?
Мастните клетки формират в човешкото тяло два типа тъкани: подкожни и висцерални мазнини. Висцералните обвиват вътрешните органи и нарастването им може да доведе до диабет и други патологии.

Каква е ползата от подкожните мазнини?

Забравете плановете си за липосукция: подкожната мазнина може да се окаже полезна за организма ви! Така поне смятат изследователи от Медицинската школа на Харвард.

Подкожните мазнини са един от видовете мастна тъкан в човешкия организъм. Съществуват още и висцерални мазнини – те обграждат вътрешните органи и натрупването им увеличава риска от диабет и други опасни патологии.

Доскоро науката не е била съвсем наясно как висцералното затлъстяване провокира различни заболявания, коментират от medikforum.ru. Дали са виновни анатомичните особености, разположението или специфичните свойства на самата мастна тъкан? За да си изяснят проблема, харвардските учени разменили проби от двата вида мастна тъкан при лабораторни мишки. Този експеримент доказал, че не всяка мастна тъкан е опасна за организма.

Присаждането на подкожна мазнина в коремната област дало положителни резултати: при тази група гризачи имало активна обмяна на веществата и понижени стойности на глюкозата и инсулина в кръвта. Освен това тези опитни животни намалили телесната си маса. В същото време присадената висцерална мазнина в зони на подкожния аналог не давала никакви положителни резултати. От това следва, че имат значение не местата, където са разположени мазнините, а специфичните им свойства.

Подкожните мазнини, за разлика от висцералните, могат да бъдат много полезни за човека. Например те стимулират по-бързата обмяна  и намаляват риска от захарен диабет. Това свойство на подкожната мазнина може да се обясни с увеличената продукция на адипокини – хормони, усилващи защитните функции на организма.

Премахването на подкожни мазнини чрез липосукция според учените е сериозна грешка. То не подобрява метаболитните процеси и освен това мастните натрупвания не след дълго се възстановяват.

Все пак при наличието на мастни натрупвания в зоната на талията особено не е зле да се мисли за подходяща програма, подпомагаща редукцията на теглото. Доказан ефект има от продукта FAT BURNER на авторитетния производител  SWANSON. Този продукт, препоръчан от  lekuva.net, е програмиран да упражнява паралелно три функции: ускорява изгарянето на мазнините, подпомага изхвърлянето на токсини и излишни течности и упражнява контрол върху апетита. Действието му се дължи на биоактивните компоненти – екстракти от камбоджанска гарсиния, грейпфрут и ябълков оцет на прах. Налични са витамин В-6, хром, холин, хидроксилимонена киселина, лецитин, таурин.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Съвместимост на храните

Съвместимост на храните

Разделно хранене Основно правило е отделяне приема на предимно белтъчни храни от консумацията на такива с въглехидратно съдържание. ...

Спорта след четиридесетте

Спорта след четиридесетте

Да пълнееш значи да старееш Има и такива лоши дни - от сутринта само неприятности! Иска­ли сте да облечете любимата си рокля, но тя не ...

Брюкселско зеле – или витамини от аптеката?

Брюкселско зеле – или витамини от аптеката?

Брюкселско зеле – или витамини от аптеката?Експерти по хранене препоръчват настоятелно да включим в менюто си брюкселското зеле. Това е здра...

Кардиологията и ползите от бадемите за здраво сърце

Кардиологията и ползите от бадемите за здраво сърце

Каква е ролята на бадемите в кардиологията?Средиземноморската диета отдавна е призната като един от най-полезните хранителни режими в целия ...

Солта, Бялото злато или Бялата отрова?

Солта, Бялото злато или Бялата отрова?

Думата сол(salt) произлиза от латинския термин "sal". В миналото, на солта са казвали "бялото злато", което е било причина за политически бо...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

28.11.2013

Обновено
Обновено

27.11.2013

Прочетено
Прочетено

964

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия