Брюкселско зеле – или витамини от аптеката?

Брюкселско зеле – или витамини от аптеката?
Брюкселското зеле е богато на множество витамини, минерали и фибри. Мнозина го смятат за по-добрата алтернатива на популярните мултивитаминни хапчета и хранителни добавки. Така ли е наистина?

Брюкселско зеле – или витамини от аптеката?

Експерти по хранене препоръчват настоятелно да включим в менюто си брюкселското зеле. Това е здравословна алтернатива на витаминозните комплекси от аптеката, припомнят от medikforum.ru. Брюкселското зеле е особено полезно точно в тази част на годината, когато тялото има нужда да се запаси за предстоящите дълги зимни месеци.

Брюкселско зеле – или витамини от аптеката?

Всеки прави избора си сам. В интерес на истината – малките зелки не са скъпи, а и става дума за полезна храна. В нея има много витамин С – толкова, че да си набавиш необходимата дневна доза и да подпомогнеш усвояването на желязо от хранителните продукти. Миниатюрните зелки са великолепен източник на витамин А и по този начин съдействат за добро състояние на кръвоносните съдове и артериите. Той е полезен за кожата и косата, балансира здравето на зрителния апарат.

Фолиевата киселина в брюкселското зеле е крайно необходима на бременните жени за правилното развитие на плода.

Всъщност брюкселското зеле е истинска съкровищница, натъпкана с ценни минерали: в него има калций, натрий, фосфор, магнезий, желязо и йод.

Който държи на стройния си силует, добре знае каква е ползата от брюкселското зеле. В него има белтък, а няма никакви мазнини. За преизобилните фибри няма какво да говорим. Те помагат на тялото не само да е стройно, но и бързо да се освобождава от всякакви отпадъци и токсини и по този начин да се предпазва от рака на дебелото черво.

С това екстрите не свършват: тази храна е препоръчвана в медицината като особено полезна за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат: действа обезболяващо при артритни стави.

Всичко това наистина е прекрасно. Но и най-прекрасната храна, поднасяна всеки ден, омръзва! А брюкселското зеле, да си кажем истината, не е кой знае каква вкусотия. Не е разумно да правим избор между него и флакончето с хапчета от аптеката, разумно е да съчетаем двата варианта. Още повече, че родният пазар вече е доста наситен с добри продукти от този род. Цените не са космически и не е невъзможно човек да си набави подходящ витаминен комплекс.

Един от тях примерно е продуктът “Мултивитамини и минерали A-Z 50+” на SANCT BERNHARD.  Той попълва дозирано възможните дефицити от витамини и минерални съставки в организма, подложен на процесите на стареене. Как точно биха се съчетали здравословната диета с брюкселско зеле и витаминният комплекс на Sanct Bernhard, е въпрос на здравен статус и личен избор.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарната болест е била позната още в древността и оттогава носи своето име. В последно време честотата на захарната болест нараства — до 1—...

Очистване(Детоксиране) на организма от токсини, тежки метали и патогенни бактерии.

Очистване(Детоксиране) на организма от токсини, тежки метали и патогенни бактерии.

Очистването на нашето тяло от токсини, тежки метали, патогенни бактерии, като вредни и инфекциозни бактерии, вируси, паразити и гъбички, кои...

Приготвяне на китове (замазки)

Приготвяне на китове (замазки)

Китовете се употребяват за повърхностно покриване или за трайно съединяване на отделни детайли. Служат предимно като запълващи средства.Подр...

Химичен състав на храните

Химичен състав на храните

В тази таблица е показано съдържанието на вода, белтъчини, мазнини, въглехидрати и калории в отделните храни. Данните за хранителните вещест...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

24.09.2013

Обновено
Обновено

23.09.2013

Прочетено
Прочетено

1863

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия