Приготвяне на китове (замазки)

Китовете се употребяват за повърхностно покриване или за трайно съединяване на отделни детайли. Служат предимно като запълващи средства.
Подразделят се на свързващи, запълващи и китове със специално предназначение.
Важно условие, за да се получи качествен кит, е доброто стриване и смесване на материалите, от които се приготвя. При използването на кита трябва да се спазват следните условия:
- Повърхностите, които се съединяват, трябва да са почистени от остатъци на стар кит, бои, прах и др.
- Преди нанасянето на кита гладките повърхности трябва да се обработят с шкурка, за да станат грапави.
- При употреба на несъдържащи вода китове повърхности-те трябва да са сухи, а при употреба на китове, в чийто състав влизат водно стъкло, глицерин или ленено масло, преди нанасянето им повърхностите трябва да се покрият с тези вещества.
В зависимост от плътността му китът се нанася с шпакла или с четка.

Рецепта № 372. Азбестова замазка
Смесват се 150г казеин на прах, 100г негасена вар на прах, 500г фино смлян каолин, 100г креда, 600г стрит азбест и 200г постна боя с цвят по желание.
Преди употреба към сместа се прибавя вода, докато се получи подходяща за замазване смес.

Рецепта № 373. Кит за слепване на метал със стъкло
Смесват се 200г оловен сулфат (оловно белило) с разтвор на 50г глицерин в 50см3 вода. Разбърква се енергично, докато се получи еднородна маса. Глицериновият разтвор трябва да се прибавя на малки порции. Този кит се приготвя в количество, необходимо за еднократна употреба, и се използва веднага, тъй като много бързо се втвърдява.

Рецепта № 374. Кит за слепване на метал с дърво
В емайлиран съд, поставен на водна баня, се стапя при 50 - 60°С суров каучук и към него се прибавят при бъркане 25г шеллак. Този кит се употребява, докато е горещ. Металните части, които ще се слепват с дървените детайли, трябва предварително да се загреят до 40-50°С. Китът застива бавно, поради което слепените части трябва да се поддържат добре закрепени една към друга.

Рецепта № 375. Кит за бъчви и дързо
Стапят се 200г свинска мас, 100г пчелен восък и 60г парафин и към тях при бъркане се прибавят 300г готварска сол и 1кг пресята дървесна пепел.
Забележка. В някои рецепти се препоръчва употребата на асфалт като съставка на замазка за бъчви. Това не трябва да се прави по следните съображения:
Асфалтът, наречен още нефтена смола, е черна смолиста маса, която е остатък от дестилацията на нефта. В състава му влизат т. нар. полициклич-ни въглеводороди, за които се приема, че са канцерогенни (причиняващи рак). Едно от тези вещества е широко известният 3,4-бензпирен, който се съдържа също и в тютюневия дим.
Въпреки че в солените разтвори асфалтът е практически неразтворим, не е изключено малки частици от него да попаднат в киселото зеле и другите туршии. От друга страна, в такива бъчви вкусът на консервираните зеленчуци се изменя и става неприятен.
И така вместо асфалт достатъчно е буретата добре да се накиснат и след това се запарят с вряла вода.

Рецепта № 376. Циментова замазка
Смесват се с ленено масло 30г фин пресят пясък, 10г креда (винервайс) и 3,5г оловен окис - докато се получи гъста маса. Този кит се употребява за слепване на орнаменти и фигури, за залепване на шпули и за други цели.

Рецепта № 377. Кит за аквариум
Стрват се 100г графит на прах, 80г фино смлян барит (минерал) или утаечен бариев сулфат (BaSO4) и 40г натриев карбонат (калцинирана сода). На малки порции се прибавя ленен безир. Масата се обработва с точилка, докато стане напълно гладка.

Рецепта № 378. Кит за порцелан
150г светъл (избелен) шеллак и 100г колофон се стапят в емайлиран съд на водна баня. Към охладената до 40 - 50°С маса на малки порции се прибавя спирт за горене, докато се получи кит с гъстота на клей.

Рецепта № 379. Водоустойчиви китове
а) В емайлиран съд се стапя смес от 100г серен прах и 100г фино смлян и пресят пясък. За да се оцвети черно, към сместа може да се прибавят малко сажди или фино стрити кръвни въглища. Китът се употребява на горещо, непосредствено след приготвянето му.
б) 200г портландцимент (марка 400) се смесват в емайлиран, съд с 200г негасена вар. Прибавя се на малки порции студена вода, докато се получи гъста маса. Китът се употребява веднага.
в) 200г чист пчелен восък се стапят в емайлиран съд на водна баня с 200г колофон, счукан на прах. Към стопената маса се прибавя на малки порции мраморно брашно, докато се получи гъста каша, която се употребява гореща.
г) 200г чиста елова смола и 100г борова смола се стапят заедно със 100г пчелен восък и 100г парафин на водна баня, като се бърка, докато се получи напълно еднородна маса. Китът се употребява, докато е горещ.

Рецепта № 380. Киселинноустойчиви китове
а) В емайлиран съд се смесват 200г стрит на прах азбест и 20г фино смлян барит (или утаечен бариев сулфат, купен от аптеката). Прибавят се на малки порции 200г водно стъкло с гъстота 50 Be. Китът е устойчив спрямо действието на солна и сярна киселина.
б) 100г азбестов прах се смесват с 80см3 студена вода и при бъркане се прибавят 8г водно стъкло с гъстота 32Be. Получената маса се разбърква добре, докато стане съвсем еднородна. Освен на киселини този кит е устойчив и на действието на метални соли. Употребява се студен.

Рецепта № 381. Кит, устойчив на алкалии
В стъклена чаша или порцеланово блюдо се стапят на водна баня при бъркане 50г ситно нарязан суров каучук и 450г натро-шен на ситно асфалт. Употребява се, докато е още горещ.

Рецепта № 382. Бързовтвърдяващи се китове
а) Смесват се в стъклена чаша или емайлиран съд 200г цинков окис с 60% -ен разтвор от цинков двухлорид, докато се получи тестовидна маса. Тази каша се втвърдява само след няколко
минути.
б) Забъркват се 200 г талк с разтвор от 100г водно стъкло, докато се получи гъста каша.

Рецепта № 383. Китове, издържащи на висока температура
а) 180г каолин и 20г боракс се забъркват с толкова вода,
че да се получи гъста паста. Обработените с този кит места се
загряват с бензинова лампа до червена жар. Замазката издържа до температура 1600°С.
б) Смесват се 20г цинков окис (цинквайс) с 200г магнезиев
окис и към сухата смес се прибавя по малко вода, докато се получи твърда паста. Този кит се втвърдява бавно и издържа на висока температура.

Рецепта № 384. Универсален кит
а) Към смес от 40г колофон и 20г рициново масло се прибавят при бъркане 140г бензол. При намазване този кит е лепкав, но след 3-4 денонощия се втвърдява. Ако вместо 40г колофон се употребят 60г, твърдостта на кита се повишава, а съх-ненето му се ускорява.

Рецепта № 385. Кит за каучук и кожа
200г ситно нарязан суров каучук и 175г колофон се стапят в емайлиран съд на водна баня. Към охладената до 40-50°С смес се прибавят при бъркане 125г ленен безир, докато се получи еднородна маса. Полученият кит е водоустойчив и може да се използва за лепене на гумени подметки върху кожена основа. Употребява се, докато е горещ.

Рецепта № 386. Кит за шпакловане на дървени плоскости
Към 200г ситно стрита пемза се прибавят при бъркане 40г боров терпентин, 220г ленено масло, 16г декстрин, 16г казеин, 12г 25% -ен амонячен разтвор, 8г боракс и 200см3 мека вода.
Сместа се загрява на водна баня до 50°С при постоянно бъркане и в горещо състояние се нанася с четка или шпакла.

Рецепта № 387. Китове за линолеуми
а) Поставя се в емайлиран съд 100г счукан на прах колофон и се стапя на водна баня. Охлажда се до 40-50°С и при бъркане се прибавят 25г денатуриран спирт. Получава се гъста маса, към която се прибавят 15-20г рициново масло, а по желание и някой цветен пигмент (охра, умбра, земна зелена и др.). С този кит се запълват пукнатини по линолеума. След като изсъхне, грапавините по повърхността се остъргват с шкурка.
б) В пластмасов или друг съд се смесват 20г ситни дървени стърготини и 120г винервайс. Прибавя се ленено масло или ленен безир и се бърка, докато се получи гъста маса, която може да се оцвети с пигмент по желание.

Рецепта № 388. Подновяване на каменни стълби
Повредени и разрушени места и дупки по стълбите се намаз-ват с разтвор от водно стъкло и след това се запълват със смес от 200г цимент, 100г ситен пресят пясък и 100г водно стъкло. Масата се втвърдява след около 6 часа.

Рецепта № 389. Китове за дърво
250г дървесно брашно (фини дървени стърготини) се разбъркват грижливо с карбамидформалдехидна смола (лепило), докато се получи еднородна пастовидна маса. Към лепилото предварително се прибавят 25г втвърдител, който се приготвя, като се разтворят 40г амониев хлорид (нишадър) или амониев сулфат в 100см3 мека вода. Този кит се втвърдява за около 2 часа.

Рецепта № 390. Кит за дърво с поливинилацетатно лепило
200г дървесно брашно се разбъркват с поливинилацетатно лепило (например С-200 и др.), докато се получи гладка еднородна маса. Китът се втвърдява за около 50-60 мин.

Рецепта № 391. Кит за дърво с бентонит (белилна пръст)
100г бентонит се смесват с 20г цинквайс и 50г маслен лак. Сместа се бърка енергично, докато се получи еднородна гъста маса. Този кит се втвърдява много бавно. Ако е много гъст, може да се разреди с малко боров терпентин или разредител (MPT, АМВ).

Подобни статии

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

За борба с болестите, неприятелите и плевелите в овощните насаждения се прилагат различни методи (агротехнически, механичен, биологичен, кар...

Приготвяне на изкуствени восъци

Приготвяне на изкуствени восъци

Изкуствените восъци са смеси от смоли и боров терпентин с добавка на масла, сажди, пигменти и др. Употребяват се в домакинствата и в промишл...

Приготвяне на тушове

Приготвяне на тушове

За получаване на тушове са необходими два разтвора - един основен, който съдържа арабска гума, глицерин и шеллак, и друг - съдържащ консерви...

Приготвяне на домашен оцет

Приготвяне на домашен оцет

Рецепта № 427. Оцет от малинови отпадъциЗа приготвяне на оцет се използват остатъците от малини, от които се прави малинов сироп или сок, ка...

Приготвяне на разтвори от химични средства за пръскане. Правила при пръскане и прашене.

Приготвяне на разтвори от химични средства за пръскане. Правила при пръскане и прашене.

Обикновено пестицидите имат високо съдържание на активно вещество — значително по-голямо от необходимото за предпазване на овощните ра...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

16998

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия