Как се приготвят месни консерви

При домашни условия може да се приготвят консерви от различни сурови меса, от месо и растителни продукти, от месни продукти и други.

От много голямо значение при приготвянето на месните консерви е да се знае предварително дали месото е от стари или от млади животни. В зависимост от това се определя времето на стерилизацията. За целта може да се направи пробна стерилизация с една-две консерви. След отварянето на кутиите, ако състоянието, на месото е добро, значи, че стерилизацията се извършва при нормални условия, а ако се е получило разкашкване, ще следва да се намали времетраенето.
Продуктите, от които се приготвят консервите, трябва да бъдат висококачествени, защото и най-малкият остатък на микроорганизми в консервата може да предизвика разваляне и бомбаж.
Технологичният процес при този начин на консервиране се заключава в следните операции: подготовка на суровините и амбалажа, пълнене, затваряне, стерилизация и охлаждане.

Подготовката на суровините е в зависимост от вида на консервата. Примерно месото се освобождава от костите, нарязва се, вари се, пържи се или се бланшира. Зеленчуците се бланшират, нарязват или се подлагат на друга обработка според естеството на консервата.
Бурканите трябва предварително да се измият много добре с топла вода, а кутиите да се попарят в кипяща вода 15—20 минути. Когато кутиите не са попарени във вода, те дават характерен металически вкус на консервата.

Приготвеният пълнеж се натъпква добре в кутията или буркана, за да не остава въздух. Ако има заливка, тя трябва да бъде топла. Кутиите не бива да се препълват, защото при затварянето и стерилизацията капаците им се издуват и остават така. След напълването кутиите или бурканите се затварят. Ламаринените кутии и бурканите с ламаринени капаци се затварят на специални машини, а тези със стъклени капаци — ръчно. За домашно консервиране най-удобни са стъклените капаци, които се уплътняват посредством гумен пръстен и капакът се притиска с металическа пружина.

Напълнените и затворени консервени кутии или стъклени буркани се подлагат на стерилизация. Предвид на това, че нашите домакинства не разполагат с автоклави, най-удобно е стерилизацията да става в открити тенджери при температура на водата 100 градуса еднократно или двукратно в зависимост от вида на консервата. При стерилизацията на консервите в стъклени буркани трябва да се внимава много, за да не се счупят. На дъното на тенджерата трябва винаги да се поставя дървена скара и на нея да се нареждат бурканите, за да нямат пряк досег с дъното.

Стерилизираните консерви се охлаждат в самия автоклав или в тенджерата с пускане на течаща студена вода. Това трябва да става постепенно и особено внимателно при бурканите, защото има опасност да се счупят вследствие на рязката промяна на температурата.

Подобни статии

Запазване на месото при домашни условия

Запазване на месото при домашни условия

Месото може да се запази за по-дълго време чрез осоляване, пушене, варене, стерилизиране в буркани и чрез приготвяне на трайни домашни колба...

Чушки червени

Чушки червени

Останки от чилски чушки, датиращи около 7000 г. пр. н. е., са намерени в пещерите на Перу. Върху наскански керамични съдове от Перу са изобр...

Какво трябва да знаем за консервите?

Какво трябва да знаем за консервите?

За консервиране трябва да се употребяват само пресни, цели и неповредени плодове и зеленчуци.Стерилизираните в стъклени буркани зеленчукови ...

Синап (бял, кафяв, черен)

Синап (бял, кафяв, черен)

Синаповото семе се употребява още от древността като консервиращо и лечебно средство и като подправка. Известни са три вида синап — черен, к...

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

04.05.2012

Обновено
Обновено

04.05.2012

Прочетено
Прочетено

9742

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия