Как да запазим бъбреците си здрави

Как да запазим бъбреците си здрави

Каква е функцията на бъбреците

Здрави бъбрециБъбреците съдържат повече от един милион функционални единици, наречени нефрони, които пречистват кръвта. Всеки нефрон се състои от гломерул (филтрираща част) и каналчета, в които се осъществява обратна резорбция (всмукване) на веществата, нужни за организма. Тези вещества се връщат в кръвта, а в урината остават отпадните продукти, образувани при обмяната на веществата. По такъв начин организмът се очиства от тях. Процесът прилича на разчистването на вашето бюро с омитане на всичко и връщане след това само на онези неща, от които вие действително се нуждаете: това е, което бъбреците правят с кръвта.

Общото количество кръв, което циркулира в нашето тяло всеки час преминава два пъти през бъбреците. Това дава известна представа за важната роля, която те играят във функционирането на организма.

Бъбреците са много прецизно и деликатно устроена част от тялото. Те имат способността непрекъснато да оценяват и коригират обема и химичния състав на кръвта. Бъбреците контролират и жаждата. Те ни карат да пием достатъчно, за да може изпитата вода да изнася уреята и ненужните вещества извън кръвта. Ако се нарушават бъбречните функции, уреята и другите отпадни продукти се натрупват в кръвта и водят до сериозни смущения.

Един от най важните минерали в кръвта е натриевият хлорид, или обикновената сол. Отстраняването на солта се извършва също от бъбреците.

Бъбреците могат да функционират при определено кръвно налягане. Ако налягането спадне рязко (напр. при загуба на кръв или шок), работата им се затруднява и организмът може да се окаже в опасност. Високото кръвно налягане постепенно уврежда бъбреците: гломерулите се сбръчкват, образуват се ръбци, бъбреците стават по-малки и загубвгг много от функциите си.

Бъбреците имат учудващи резерви и дори когато 90 процента от нефроните са повредени, останалите 10 могат напълно да поемат функциите им.

Белези на бъбречно заболяване

Болка в областта  на бъбреците. Променен състав на  урината.

Болести на бъбреците

Най-често срещаното заболяване е бъбречнокаменната болест. В по-отдавнашно време тежкото увреждане на бъбреците водеше до смърт, но сега в повечето страни на света се използуват изкуствени бъбреци, които помагат да се пречиства кръвта посредством изкуствени методи. Пречистването на кръвта през изкуствен бъбрек се нарича диализа.

Предпазване от бъбречно заболяване

Течностите играят известна роля за предпазване от образуване на бъбречни камъни. Трябва да се пие достатъчно количество вода всеки ден, за да се осигури редовна работа на бъбреците и да се поддържа нормалното равновесие на химичните вещества в тялото. Пиенето на достатъчно течности предпазва от натрупване на отлагания в бъбреците, които накрая може да се превърнат  в  камъни.

Подобни статии

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Пиелонефрит

Пиелонефрит

Пиелонефритът е инфекциозно възпалително заболяване на бъбречната тъкан и на лигавицата на бъбречните легенчета. В редица случаи болестният ...

Местни вкусови подправки

Местни вкусови подправки

Вкусовите представляват различни части от растения - листа, корени, плодове, кори - или получени по изкуствен начин продукти със специфичен ...

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

Крупозна пневмония

Крупозна пневмония

Крупозната пневмония е възпалително заболяване на белия дроб, обхващащо обикновено цял белодробен дял (лоб), поради което се нарича още лоба...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

21.05.2012

Обновено
Обновено

21.05.2012

Прочетено
Прочетено

1652

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия