Как да разпознаем стареенето: признаци и противодействия

Как да разпознаем стареенето: признаци и противодействия
С годините гласът се променя, появява се хроничен ринит, кожата се изпъстря с неприятни лунички. Нощем ни събужда необяснимо главоболие. Остаряваме! Можем ли да отложим старостта?

Как да разпознаем стареенето: признаци и противодействия

За някои хора старостта е състояние на душата, за други – предателство от страна на тялото, което не може да се справя с познатите натоварвания.

Експерти определиха основните признаци на стареенето, отбелязват от medikforum.ru. Стареещият човек забелязва, че зъбите му стават по-дълги. Не е смешно: с възрастта тъканта на венците отстъпва, оголвайки част от зъбите. Този процес започва някъде около 40-те. Болестите на венците влошават ситуацията и я правят видима.

Промяна на гласа – с възрастта мъжките гласове изтъняват, а при жените падат. Подобно на всички мускули гласовите връзки отслабват и се отпускат. Хрущялните елементи, които подпомагат производството на звуци, губят еластичността си.

Промяна в теглото: след 50-годишна възраст ние стабилно добавяме по 1-2 килограма всяка година. Това се обяснява със забавения метаболизъм.

Често кихане – повечето хора, които са преминали средната възраст, развиват алергичен ринит. Най-често това се случва в периода от 45 до 65.

Нови лунички – към 40-те организмът включва процес, известен като себорейна кератоза. Образуват се безвредни петънца по кожата, които приличат на лунички.

Нощни главоболия – възрастните често се будят от необяснимо главоболие. Точната им причина още не е разгадана.

Ниски прагове на алкохолното опиянение – с възрастта съпротивляемостта срещу алкохола намалява. Възрастните се напиват от малки количества. 

Геронтолози дават практични съвети – как да живеем, за да забавим процесите на стареене и тяхната видима проява. Ето някои от тях:

1. Не пийте течности през сламка, за да не се очертават бръчките в ъгълчетата на устата.

2. Избирайте си качествени възглавници с екопълнеж – върху тях лицето ви почива по 7-8 часа в денонощие.

3. Избягвайте мазната храна.

4. По-рядко работете с лаптоп на коленете: тази работна поза изисква да прекарвате дълго време с огънат гръб и наведен надолу поглед.

5. Постарайте се да плувате в естествени водоеми, а не в басейни: дезинфектантите, хлорните продукти смъкват естествените мазнини от кожата и я пресушават.

И още нещо полезно за онези, които искат да отложат старостта. Съвременната фармакология развива прекрасни продукти, които са в състояние да подобрят клетъчното стареене. Сред най-изявените са добавките на COMPLETE PHARMA, и по-конкретно екстрактът от panax женшен. Биоактивният компонент от корейски женшен оказва благотворно влияние върху сърдечно-съдовата дейност, стимулира възстановяването на енергийния баланс и антиоксидантната защита, подобрява клетъчното хранене. Никой не представя този продукт като панацея, която гарантира вечен живот: но приложението му със сигурност неутрализира болезнените симптоми на остаряването – и го забавя.

Подобни статии

Атеросклероза

Атеросклероза

Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Във вътрешния ...

Преработване на гроздето във вино

Преработване на гроздето във вино

Как се установява времето за гроздобер По-голямата част от виненото грозде се преработва във вино. Обикновено то се бере към края на септем...

Спорт на възрастната жена

Спорт на възрастната жена

Периодът на климактериума Възрастта е условно понятие. Твърде често хората изглеждат или по-възрастни, или по-млади от истинската си възрас...

Стареене

Стареене

Всеки човек остарява. Всеки човек остарява, при все че някои хора се стараят да отрекат това. Стареенето върви успоредно с някои ...

Супермолекула в бирата удължава живота!

Супермолекула в бирата удължава живота!

Супермолекула в бирата удължава живота!Швейцарски учени откриха в бирата супер молекулата на никотинамид рибозид. Тя е изключително важна за...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

18.09.2013

Обновено
Обновено

17.09.2013

Прочетено
Прочетено

949

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия