Как да изперем китеника?

Как да изперем китеника?
Китеникът е постелка, която най-често се поставя върху леглото, дивана или фотьойлите и в доста по-редки случаи с слага на пода. Той може да бъде от вълна, памук или друга естествена или изкуствена ма

Общото между всички видове китеници е, че независимо от материята, от която са изработени, те винаги са покрити с дълги, къси или средни влакна, която им придава пухкав вид и създава атмосфера на уют у дома.

Заедно със своите многобройни и безкрайни предимства обаче, китениците притежават и един голям недостатък. Те са много трудни и сложни за пране, перат се с много усилия и съхнат бавно.

Всичко това е особено неприятно, имайки предвид, че точно те са едно от местата у дома, които са склонни да натрупат най-голямо количество прах и акари. Именно това кара много хора са ги избягват, особено ако страдат от алергия или имат проблеми с астма

Толкова ли е труден китеникът за пране?

Истината е, че всъщност китеникът само е считан за много труден за пране и при реални обстоятелства той всъщност не е точно такъв. Истината зад всички твърдения е, че той се пере нито по-трудно, нито по-лесно от всяка друга кувертюра, одеяло или дреха.

Всичко това, което хората си мислят, включително и вие, се дължи единствено на външния вид на китеника и на това, че той изглежда много мъхест и деликатен за пране.

Това от което повечето хора се притесняват е, че след изпиране влакната е се сплетат, ще се навият едно в друго и китеникът ще придобие неприятен и дефектен външен вид.

Рисковете

Действително при този покривки човек никога не може да бъде напълно сигурен. Макар и прането да бъде лесно в редица случаи, все пак понякога, макар и рядко, човек може несъзнателно да повреди китеника.

Това може да се случи най-лесно ако перете въпросната покривка с гореща вода и ако тя е изработена от вълна. Вълната, предвид своите качества, е най-предпочитаната за изработването на китеници.

Причината е, че тя има качеството да поддържа топлина, да създава усещане за уют и да създава атмосвера на старобитност и домашен комфорт през студените и неприятни зимни месеци.

Както се знае обаче, вълната е особено придирчива към перилните препарати, към температурата на която се пере, както и на условията, при които въпросната се суши след прането.

Как да перем китеника?

Първият и най-удобен вариант за пране на китеници и губери в пералната машина. Това може да се направи ако той не е прекалено голям и реално се побере в уреда. Това обаче не винаги е възможно.

Ако успеете да го поставите в пералната машина, тогава се съобразете с материята. Ако е вълнен, тогава подберете програма за пране на вълнени тъкани, защото тя гарантира, че той няма да се повреди.

Добре е да изберете и подходящ перилен препарат, който да щади вълната и да не я съсипва. Обикновено програмата за пране на вълнени тъкани предполага внимателно изпиране с по-ниска температура.

Ако китеникът е вълнен и не се отнесете внимателно с него, реалните рискове са да се случи така, че да се свие и да промени видимо размерите си, при което материята да стане груба и сбита.

Може би знаете за какво точно става дума ако ви се е случвало подобно нещо с вълнени дрехи. Цялата работа е в това, че с вълната трябва да се подхожда внимателно.

Ако китеникът не е вълнен, тогава разполагате с по-голям избор от възможности практически във всички случаи. Това се дължи на факта, че на практика нищо не е толкова деликатно и придирчиво. И все пак не трябва да спираме да бъдем предпазливи и внимателни.

Ако не се побира в пералнята?

Всичко това, което говорихме до момента, основно засяга случаите, в които ще го перете в пералната машина. Това за съжаление обаче не винаги е възможно, защото някои китеници са доста големи и правят това невъзможно.

Ако случаят при вас е такъв, тогава бихте могли да го занесете в специализирана фирма или пък защо не да проявите повече изобретателност и креативност и да измислите сами решение.

Едно такова е ваната. В нея винаги можете да поставите вода с желаната температура, да сложите подходящ за съответната материя перилен препарат и да накиснете китеника вътре.

Можете след като го оставите да постои да източите водата и да напълните ваната повторно с чиста вода и прах за пране. Това е добре да се направи обаче с топла вода, макар и не много гореща. Причината е, че именно по този начин ще се избавите от акарите.

Сушенето

Този тип покривки трябва да се сушат внимателно. Добре е да поставите китеника на терасата или на двора на слънце и на проветриво място, на което да се изсуши по естествен начин. Така той ще запази своята мекота.

Подобни статии

Килими - как да ги поддържаме и перем

Килими - как да ги поддържаме и перем

Килимите често остават изключително пренебрегната част от обзавеждането на едно жилище, особено на фона на останалата част от интериора у до...

Georgi Dimitrov

Georgi Dimitrov

2 публикации

Публикувано
Публикувано

01.03.2017

Обновено
Обновено

21.02.2017

Прочетено
Прочетено

2123

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия