Как да Излекуваме Болестта Псориазис

Как да Излекуваме Болестта Псориазис
Псориазисът е една доста неприятна хронична кожна болест, която е широко разспространена. Разберете как да се предпазите и как да излекувате неприятната болест.

Псориазисът е много разпространена болест на кожата, която протичa хронично и предизвиква тежки усложнения и козметични изменения. Предполага се, че се причинява от вирус, метаболитни нарушения, промени в имунитета и ендокрилните функции. Може да бъде и наследствено заболяване. Провокиращи фактори на заболяването сатравми, някои медикаменти, лъчеви въздействия, стресови сутиации, различни инфекции (главно вирусни), хормонални нарушения и про. Най-трайно лечение на болестта се постига чрез бани с морска вода и калолечение.

Какво представлява болестта
Проявите, характерни за псориазиса, засягат първоначално кожата. По нея се появяват розови до тъмночервени пъпки, покрити със сухи неколкократно наслоени люспи. Големината на пъпките варира от няколко милиметра до сантиметри. Постепенно те се сливат и образуват плаки с различна форма и големина.

Усложнения
При болните от псориазис могат да настъпят промени и в други органи и системи - нервна, ендокринна, храносмилателна и др. Най-чести са пораженията на ставите. Появяват се деформации предимно на пръстите. Рядко кожните изменения предизвикват сърбене.

Как протича заболяването
Болестта преминава през стадии на прогресиране, на стабилизация и на обратно развитие. Обикновено не настъпва пълно изцеление на кожните изменения, като остават т.нар. дежурни плаки. В около една трета от болните могат да настъпят спонтанни подобрявания, но под влияние на различни фактори заболяването се появява отново.

Лечение
Лечението на псориазиса включва редица средства за външно и вътрешно приложение. За съжаление не са трайни. За външно приложение се използват мехлеми, съдържащи салицилова киселина, катрани, кортикостероиди, цитостациди и др. За вътрешно лечение се прилагат витамини, средства, укрепващи нервната система, препарати, подобяващи чернодробната функция, картокостероиди.


Важно място в лечението на псориазиса заема физиотерапията - вкарцови облъчвания, селективна ултравиолетова фотография, фотохимиотерапия, лазеротерапия, морелечение, балнеолечение (Кюстендил, Хасково), калолечение (Поморие, Тузлата). Голямо преимущество за нашата страна в лечението на псориазиса са черноморските ни курорти. Доказано е, че най-добър ефект с трайни подобрения получават болните, провели морелечение под медицински контрол.


Други методи и средства в лечението на заболяването са психотерапия, акупунктура, кръвопускане и др. Особено важно е при лечението винаги да се отчитат стадия на болестта, видът на обрива, локализацията му, общото състояние на болния и др. Профилактиката на заболяването налага да се избягват провокиращи псориазиса фактори. По отношение на храненето най-често се препоръчва ограничаване наживотинските мазнини, избягване консумацията на много въглехидрати. В хранителния режим да се включват предимно растителни масла, млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Народни лекове
Мехлем
Приготвя се смес от 1г. сяра, 1г. салицилова киселина, 10г. ланолин и 10г. вазелин. Болните се мажат с получения мехлем.

Отвара за пиене
Смесват се 15г. царевична коса, 30г. орехови листа, 40г. цикория, 15г. цвят от жълт смил, 25г. лавандула и 40г. пъпки от топола. Взима се 1 супена лъжица от сместа,слага се в 200мл. вряща вода, ври 5 минути и се отстранява от огъня. Кисне 15 минути и се прецежда. Изпива се на 3 пъти през деня.

Повече статии на здравна тематика може да прочетете на https://www.bularticles.com/zdrave

Подобни статии

Лечение на рак с правилно хранене

Лечение на рак с правилно хранене

Ако преди време сме смятали, че не можем да се предпазим от рака, днес учени са доказали, че начина на хранене може да спре развитието на ра...

Псориазис

Псориазис

Псориазисът е често срещащо се заболяване на кожата. Характеризира се със своеобразни червени възловидни и ясно ограничени люпещи се обриви ...

Гонореен конюнктивит

Гонореен конюнктивит

Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Инкубационният период е от няколк...

Гломерулонефрит

Гломерулонефрит

ХРОНИЧЕН ГЛОМЕРУЛОНЕФРИТ Представлява хронично прогресиращо дифузно заболяване на бъбреците с инфекциозно-имунен характер и с предимно за...

Лечение на болестта на Бюргер с билки

Лечение на болестта на Бюргер с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. Fol. Caricae (листа смокиня) Fr. Junipen (плодове хвойна) Hb. Campestrae (стръкове ве...

irgynet

irgynet

19 публикации

Публикувано
Публикувано

19.03.2013

Обновено
Обновено

19.03.2013

Прочетено
Прочетено

5675

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия