Железопътният транспорт през годините

Железопътният транспорт е процес на предаване или транспортиране на хора, добитък или товари с превозно средство, движещо се върху дадена железопътна система.

Според някои историци начална точка на развитието на железопътния транспорт поставя вид колесно транспортно средство, движещо се върху релси. При него, силата създаваща възможност за движение се причинява от лост дърпан нагоре-надолу.

Други историци са склонни да вярват, че истинската история на железопътния транспорт започва с развитието на парната машина.

Създаден в края на 18 век, парният двигател е основен фактор в индустриалната революция от 19-ти век. С течение на времето, железопътният транспорт става изключително популярен не само като метод на бързо и сигурно транспортиране на различни видове стоки, но също така и за превоз на хора.

Без съмнение, железопътният транспорт изиграва огромна роля в разширяването на Съединените щати по време на целия 19-ти век, особено след завършването на мащабен проект за свързване на Западния бряг с Източното крайбрежие.

Железопътният транспорт продължава да се развива през първата половина на 20 век. Допълнителни подобрения позволяват на парната машина да се справи с транспортирането на повече стоки, както и повече хора.

Въпреки, че през годините имаше хора предричайки края на железопътния транспорт, особено след масовото използване на автомобила и разрастването на, железопътният транспорт продължава да работи.

През последните години железопътните компании в редица държави са намерили начини да се конкурират с другите форми на наземния транспорт. В някои случаи, железниците се съобразяват с други възможности за транспортиране като част от цялостна система за транспортиране, например комбиниране на контейнерен транспорт, железопътен транспорт и транспорт посредством камион.

В същото време, железопътните линии остават главно средство за предаване на стоки и превоз на хора в много страни. Типичен пример са железниците в Китай. От гледна точка на световния железопътен транспорт, точно Китай заема първото място – 6% от всички железопътни транспорти в света се извършват в Китай, макар дължината на железопътните релси да се нарежда на трето място – след тези на САЩ и Русия.

Железопътен транспорт в България и света - https://www.transexpress.bg/jelezopaten-transport.php

Категории

Туризъм

Подобни статии

Инертни материали на добра цена

Инертни материали на добра цена

Как да купим инертни материали Съществуват мнозина фирми и борси за покупка на инертни материали използвани в строителството или при изгражд...

Услугата извънгабаритен транспорт на пазара за превози

Услугата извънгабаритен транспорт на пазара за превози

В годините на стагнация и финансова криза много от опериращите на пазара за превози спедиторски и транспортни фирми включват в портфолиото с...

Автоморгите –източник на страхотни авточасти втора употреба

Автоморгите –източник на страхотни авточасти втора употреба

Понякога и най-обичаната кола се превръща в бреме тежащо на плещите. Почне ли се с ежемесечни посещения до автосервиза, то нещата не отиват ...

Столчета за кола Britax Romer

Столчета за кола Britax Romer

Тръгваме на път, за да отидем на работа, да заведем децата на градина или училище, по служебни ангажименти, да напазаруваме, да посетим баба...

Античните общества през годините

Античните общества през годините

Празниците в античните временаМонархиите като че ли са най-стабилни, но обикновено след един двама силни монарси, следват имбецили на престо...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

20.03.2013

Обновено
Обновено

20.03.2013

Прочетено
Прочетено

1417

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия