Естествените полифеноли - тайните пазители на нашето здраве и дълголетие

Естествените полифеноли - тайните пазители на нашето здраве и дълголетие
Диетичните антиоксиданти намаляват риска от развитие на тежки заболявания и удължават живота с 30%

Диетични антиоксиданти за здраве и младост

Още от началото на 20 век, съвременната фитотерапия е открила и изследва, с непрестанно нарастващ интерес, полезните свойства на фенолните съединения. През последните 10 години, научните направления като: фармакология, клинично хранене, биохимия, молекуряпна биология, фитотерапия и различни направления на медицината, отдават все по-голямо значение на полифенолите, като основен хранителен елемент, играещ важна превантивна роля за нашето здраве и дълголетие.

Полифенолите са вторични метаболити на растенията, като основната им функция е да ги предпазват от ултравиолетовата радиация и агресивните патогени. Изследвани са повече от 8000 различни полифенолни структури, с доказан противовъзпалителен, антиоксидантен и антиканцерогенен ефект, открити в различни растения и храни с растителен произход, като плодовете, зеленчуците, кафето, чая, бобовите и зърнените култури.
Обикновено полифенолите в храните се отличават със горчив и стипчив вкус, придават специфичен цвят, мирис и оксидативна устойчивост. Фенолите имат подчертано антисептично действие, а някои техни производни или растения, в които се съдържат се използват като вкусови подправки.

Плодове като грозде, ябълки, круши, череши, ягодоплодни, съдържат около 200–300 mg полифеноли на 100 g свежо тегло. Чаша червено вино, кафе или чай съдържат около 100 mg. Зърнените и бобовите култури, а също и натуралния шоколад, съдържат значителни количества полифеноли.

Днес полифенолите са предмет на задълбочени научни и клинични проучвания, целящи по-широкото им приложение в медицинската практика и терапията на различни заболявания.

Епидемиологични проучвания и свързаните с тях мета-анализи, доказват безспорната антиоксидантна роля на полифенолите и техните ползи за здравето. Научно-доказано е, че високата консумация на диетични антиоксиданти предпазва от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза и нервно-дегенеративни заболявания.

В края на 2013 година, Университета в Барселона, в сътрудничество с научни екипи от Италия и САЩ, приключи 12 годишно изследване на връзката между полифенолното съдържание в хранителния режим и продължителността на живот на 807 мъже и жени на възраст над 65 години. Учените стигат до заключението, че общата смъртност е намалена с 30% в групата, консумираща повече от 650 mg/ден полифеноли в сравнение с тази, консумираща под 500 mg/ден.

Полифенолите са широко признати в медицината и фитотерапията, не само поради техният неизчерпаем резерв от благотворни ефекти върху здравето и качеството на живот, но най-вече поради естествените им свойства да активират оздравителния процес при различни заболявания. 

Безспорна е ролята на полифенолите в разработването на съвременните антиракови фармацевтични формули и натурални терапевтични средства, поради антипролиферативните, антимутагенни, антиканцерогенни, противовъзпалителни и противотуморни свойства. 

Изключително научно внимание се отдава и на свойството на полифенолите да предпазват от стареене и дори да възстановяват дегенеративните процеси в тъканите и мозъка, възникнали вследствие на системен оксидативен стрес, като по този начин подмладяват организма.
Повече за източниците, видовете и действието на растителните полифеноли: https://inhibirela.com/Natural_Polyphenols.php

Подобни статии

Орофарингеална кандидоза - опции за лечение

Орофарингеална кандидоза - опции за лечение

Инфекциите, заболяванията и разстройствата са неизбежни, когато сме склонни да игнорираме нашето здраве и нямаме добра лична хигиена. Един о...

Електронните цигари активират супербактерии!

Електронните цигари активират супербактерии!

Електронните цигари активират супербактерии!Потребителите на електронни цигари рискуват да се заразят с опасни бактерии, твърдят учени. Микр...

Билките и нашето здраве

Билките и нашето здраве

За мнозина наши съвременници лекуването с билки е нещо остаряло, отживелица от дълбока древност. Безспорно успехите на синтетичната химия да...

Затлъстяване

Затлъстяване

Приема се, че над 30% от възрастните хора в цивилизованите страни са с наднормено тегло. Този процент се увеличава чувствително при хората н...

Избор на формировка и система на резитбата

Избор на формировка и система на резитбата

При избора на системата резитба (къса, дълга, смесена), трябва да се изхожда от биологичните особености на сорта и условията, при които той ...

Inhibirela

Inhibirela

4 публикации

Публикувано
Публикувано

25.03.2014

Обновено
Обновено

25.03.2014

Прочетено
Прочетено

2380

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия