Добрата реколта се прави с добри семена

Добрата реколта се прави с добри семена
Като фермери знаете, че ако искате да имате добра реколта трябва да посеете качествени семена. Затова се питате дали има начин, който да ви улесни при покупката на качествен посадъчен материал.

Всъщност, такъв начин има и за да ви разкажат как да направите добра селекция, помолихме един от водещите магазини за сортови семена - sortovisemena.bg за няколко професионални съвета.

Как да откриете добри семена?

Купувайте само сертифицирани семена

Семената, които притежават сертификат се преглеждат внимателно преди да бъдат пакетирани и предложени за продажба. Ако сред тях има твърде малки, деформирани, обезцветени или с петна, то те се отстраняват и остават само здравите, пълни и качествени от тях. Избирайки сертифицирани семена от водещи производители можете да бъдете спокойни, че след като ги засадите, от тях ще поникнат и ще се развият здрави култури, от които можете да очаквате висок добив.

Обръщайте внимание на устойчивостта им на болести

Когато избирате семена, преди да ги закупите потърсете информация дали са устойчиви на болести. Това е изключително важно, тъй като, ако са податливи на различни заболявания това може да доведе до пагубни загуби и вместо очакваната добра реколта да не успеете да отгледате почти нищо.

Гледайте срока на годност

Семената, както всички останали стоки имат определен срок на годност. Обикновено специализираните магазини за сортови семена не допускат в продажба продукти с изтекъл срок на годност, но за да сте спокойни, нищо не ви пречи да се уверите преди покупката и сами. Защото ако срокът на семената е изтекъл, те просто няма да покълнат и да се развият.

Следвайте потребителските предпочитания

Винаги ще има по-дългогодишни и опитни земеделци от вас, които са напълно наясно с тънкостите на фермерството. Такива хора от години купуват семена и могат много правилно да преценят дали определен сорт е добър или не. Избирайки семената, които те купуват можете да сте спокойни, че ще закупите добри семена, които ще ви дадат добра реколта.
Ако решите да използвате опита и предпочитанията на по-опитните фермери обаче трябва да сте напълно сигурни, че сортовете семена, които ви препоръчват са подходящи за вашия тип почва и климатичните условия, в които ще отглеждате вашите култури. Защото ако не са, колкото и скъпи и качествени семена да закупите и посеете, те няма да поникнат. А ако все пак имате късмет да го направят, културите няма да се развият правилно и няма да дадат добър добив.

Пазарувайте единствено от специализирани магазини

Магазини като sortovisemena.bg работят единствено с производители, които не правят компромиси с качеството на продуктите си. Пазарувайки от доказали се магазини можете да бъдете уверени, че ще откриете не само изключително разнообразие от сертифицирани сортови семена, но и ако срещнете затруднения при избора ще получите квалифицирана помощ.

Полезно

  • Преди да засеете семената се погрижете добре за почвата. Почистете терена от плевели, ако се налага наторете и го подгответе за засаждането.
  • Погрижете се сортовите семена да са подходящи за типа почва и климатичните условия на региона. Защото ако условията не са подходящи колкото и качествени семена да закупите и с каквито и торове да подхранвате почвата, няма да успеете да получите висок добив.
  • По време на растежа на културите се погрижете за вредителите и плевелите, които могат да застрашат правилното развитие на зеленчуковите, зърнените или бобовите култури.
  • За да се погрижите на здравината и правилния растеж на културите можете да засеете семена, които са си взаимнополезни. Можете например да засеете комбинация от семена на растения, при които едното от растенията отклонява атаките на насекомите от другото. А можете да ги комбинирате така, че взаимно да подобряват хранителната си стойност и добива.
  • Засаждайте семената в точното време и на разстояние, осигурявайте всичко необходимо за правилния им растеж и в края на сезона ще можете да се поздравите с много добра реколта.

Категории

Дом, Градина

Подобни статии

Как се отглежда малината

Как се отглежда малината

Как се размножава малината? Малината се размножава по вегетативен начин и чрез семена. Най-бързият и евтин начин за размножаване на малинат...

Посадъчен материал и засаждане на лозите

Посадъчен материал и засаждане на лозите

Защо лозите не се размножават със семена Лозата може да се размножава по два начина - чрез семена и по вегетативен път. Размножаването чрез...

Обработка на соковете

Обработка на соковете

Освен разтворените хранителни вещества добитият натурален сок съдържа и примеси на различни частици от плодовете — кожици, семена, каменисти...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

Влияние на околната среда върху лозата

Влияние на околната среда върху лозата

Топлолюбиво растение ли е лозата Лозата е растение с определени изисквания към температурата. От тези изисквания зависи нейното географско ...

businessnews

businessnews

22 публикации

Публикувано
Публикувано

11.09.2020

Обновено
Обновено

11.09.2020

Прочетено
Прочетено

419

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия