Диагностика на дефектен кондензатор в електромотори

Диагностика на дефектен кондензатор в електромотори
Как да проверите за дефектен кондензатор в електромотор

Електромоторите, могат да съдържат кондензатори в системата си, които да улесняват стартирането и работата им. И в двата случая двигателите зависят от силата от тези компоненти, за да работят правилно. Мощността се съхранява в кондензатора и се освобождава в електрическата верига в определени ситуации. Те обикновено изискват повече енергия за изпълнението на дадена функция.
Изгорелият кондензатор няма да съхранява или освобождава енергия. Често е много добра идея да тествате съмнителните кондензатори, които работят с електромоторите. Аномалиите в двигателя могат да бъдат причинени от дефектни кондензатори. Икономически погледнато, ще ви излезе по-евтино да смените кондензатор, в сравнение с мотор.

Какво ви трябва?
Осъществяването на този проект изисква от вас да набавите някои инструменти. На първо място трябва да се уверите, че разполагате с работещ мултиметър. Освен това ще имате нужда от комплект отвертки. Гаечните ключове също няма да са ви излишни, както и чифт клещи. Можете да намерите и инструкциите, които са дошли със закупуването на електромоторите. Те съдържат схеми на системата, които могат да са ви много полезни, особено ако сте начинаещ в тази област.

Започване на работата по кондензаторите
Изключете захранването на моторите. Овен това не забравяйте да изключите самия двигател и да извадите захранващия кабел. Тези действия ще осигурят вашата безопасност. Те ще предпазят и системата от проявата на евентуален токов удар.
Намерете отделението, което е в близост до захранващия кабел. То има капак, който е прикрепен с винтове. Намерете подходящата отвертка или гаечен ключ, за да го отстраните. Внимавайте да не загубите свалените винтове, за да не усложнявате работата. С премахването на капака ще получите достъп до вътрешността на електромоторите.
Локализирайте мястото, на което се намира кондензаторът в системата на моторите. В случай, че ви е трудно да го направите, използвайте схемите, за да видите къде трябва да се намира. След като намерите електронния елемент, направете така, че да го изключите от електрическото захранване. Докоснете устройството с металната част на отвертката. Това ще освободи електрическите заряди, които не са напуснали устройството, защото електрозахранването е продължавало да тече към електромоторите. Възможно е да се появят искри по време на контакта. Не трябва да се притеснявате, това е нормално.
Сега трябва да намерите единия контакт и да се опитате да го извадите от веригата. Естествено преди това се уверете, че е напълно безопасно да го направите. Двигателят трябва винаги да е изключен от захранването.
За да извадите контактите, можете да използвате клещи, които са издължени в предната си част. Те ще ви помогнат да извадите контактите.

Измерване на параметрите
Идва време да използвате мултиметъра, за да отчетете капацитета на кондензатора, който се намира в електромотора. Трябва да го настроите така, че да мери капацитет. Това е величината, с която се оценява производителността на кондензаторите. Мерните единици, които трябва да мерите, са микрофаради.
С помощта на двата сензора докоснете някой от контактите на кондензатора, който е част от системата. В случая няма значение кой от двата ще изберете. Те ще ви дадат реални показания във всеки случай.
Погледнете дисплея за стойността на отчитането. Кондензаторът е в добро състояние, ако параметрите, които сте измерили, са в отклонение най-много от десет пункта от стойността, която е отбелязана на стикера, поставен от производителя. В случай, че отчетеното отклонение е по-голямо от десет точки, може би е време да помислите за нов кондензатор.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за диагностиката на дефектен кондензатор във Викиватски електромотори). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Отстранете проблем с кондензатора на електромоторите

Отстранете проблем с кондензатора на електромоторите

Проблемите с кондензаторите на електромоторите могат да изключат цялата система. Моторните кондензатори съхраняват електрическата енергия, з...

Причини, лечение и диагностика при изсипване

Причини, лечение и диагностика при изсипване

 Херния е състояние, при което вътрешните слоеве на коремната стена отслабват или се разкъсват. Това предизвиква преминаване на орган или тъ...

Пиелонефрит

Пиелонефрит

Пиелонефритът е инфекциозно възпалително заболяване на бъбречната тъкан и на лигавицата на бъбречните легенчета. В редица случаи болестният ...

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какви хранителни елементи са необходими за овощните растения? Безусловно необходими за овощните растения са следните хранителни елементи, в...

Диагностика на Алцхаймер преди видимите симптоми

Диагностика на Алцхаймер преди видимите симптоми

Диагностика на Алцхаймер преди видимите симптомиУчени от Колумбийския университет в Ню Йорк откриха чрез суперскенер как болестта на Алцхайм...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

25.02.2014

Обновено
Обновено

24.02.2014

Прочетено
Прочетено

1823

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия