Декоративни мазилки – кои са най-популярните видове

Декоративни мазилки – кои са най-популярните видове
За повечето хора мазилката е материал, изработен от пясък и цимент, с които се запълват пукнатините и неравностите, подравняват се стените за по-нататъшно залепване на тапети, боядисване и т.н.

Но с добавянето на багрилото материалът се превръща в модерен вид декорация на стаята. Декорирането на стените с декоративна мазилка има редица предимства и всеки ден набира популярност. Те могат да бъдат разделени на няколко вида - структурни (за създаване на бразди), текстурни (създават релеф), „венециански" и минерални (създадени с добавяне на мраморни или гранитни чипове).
Макар мазилките да не са все още толкова масово популярни и все още доста хора да предпочитат да използват различни бои, мозайки и тапети за декориране, то безспорно декоративните мазилки създават много красиво и елегантно усещане в интериора.
В тази статия заедно с експертите в търговията с декоративни мазилки от Лерос сме подготвили кратко ръководство с различните видове мазилки.

Структурни мазилки

Това всъщност е специфична минерална мазилка с индивидуален „външен вид" - обработеният повърхностен материал има не едномерен, зърнест вид, който се дължи на основата на кварцови гранули. Материалът може да бъде разделен на едро и фино-гранулиран, като размерът на гранулите варира от 0.6 до 3 милиметра.

Текстурирани мазилки

Те са по-малко известни от останалите – структурни и минерални мазилки. В суровия си вид наподобява тесто – бяла маса, която след нанасяне може да бъде оцветена или покрита с боя. Основното предимство на текстурирната мазилка е нейната гъвкавост, която помага да се направят различни ефекти – барелеф, стенопис и други.

Венециански мазилки

Тя е универсален материал – от една страна е в състояние да имитира скъпоценните камъни от друга страна се използва от дизайнерите за създаване на рисунки и други декорации по стените. Има известни затруднения при полагането й, налага се поставянето на покриващи слоеве, разтвор и други.

Минерални мазилки

По състав те са зърнени и често се използват при декорацията на интериора. Отличават се с устойчивост, екологичност и сравнително ниска цена.

Полагане на декоративни мазилки

Когато избирате декоративна мазилка, обърнете внимание на инструкциите и спецификациите. Техниката на полагане на всяка мазилка е различна, за това е важно да запомните някои важни неща:

  • Материалите с голяма плътност се полагат само на ръка.
  • Не е необходимо да се разрежда с вода.
  • Мазилката на вода основа е по-малко токсична, но е податлива на влиянието на околната среда.
  • Мраморно зърнестата мазилка е трудна за нанасяне ръчно, тъй като структурата й може да се наруши в процеса на нанасяне.
  • Материал с висока степен на сцепление не може да се използва за покритие, заради загубата на здравина.

Категории

Дом, Интериор

Подобни статии

Кратка азбука на текстилните тъкани

Кратка азбука на текстилните тъкани

За улеснение на читателите при покупката на тъкани по-доду ще дадем кратки данни за някои от тях.Ангина - памучни и памучен тип тъкани, пред...

Кои съдове са за предпочитане

Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е зн...

Боядисване на тавани и стени

Боядисване на тавани и стени

Таваните обикновено са бели. Само в редки случаи те се оцветяват в други цветове или се облицоват с дърво.Таваните, облицовани със строителе...

Лакиране и полиране

Лакиране и полиране

Чрез лакиране и полиране дървените плоскости придобиват особено красив блясък и се предпазват от атмосферни влияния. Лакове и лакови бои &...

Картините в жилището

Картините в жилището

Картините са важен елемент от украсата на жилището. Разбира се, не всяко семейство може да си позволи скъпи произведения на прочути художниц...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

18.05.2020

Обновено
Обновено

18.05.2020

Прочетено
Прочетено

1296

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия