Чудото на книгопечатането

Чудото на книгопечатането
Книгопечатането е открито през 6–ти век в Китай. Първоначално то се е осъществявало като букви и изображения били изсичани върху дървени блокчета.

Книгопечатането е открито през 6–ти век в Китай

Първоначално то се е осъществявало като букви и изображения били изсичани върху дървени блокчета. Този метод се нарича ксилография. По това време възникват и препинателните знаци. Печатането с подвижни букви започва през 9-ти век, по-късно през 13-ти век навлиза печатането с метални букви. То не може да се развие главоломно, тъй като не позволява печатане на йероглифи.

С откритието на германеца Йохан Гутенберг, чрез което се използва матрица за печат се въвежда подвижния набор при който буквите се нареждат и образуват думи.

И въпреки, че един от майсторите на афоризмите Станислав Лец шеговито казва „Не е за вярване, но лъжата е съществувала и преди да изобретят книгопечатането.", това е много съществено изобретение, което променя облика на живота и дава значителен тласък на човешкото развитие.

Етапите на печатане на книга са доста любопитни.

Първото нещо, което трябва да се направи е да се подредят металните букви, за да образуват думи и изречения. Страниците се подготвят за печат. Лепкаво мастило се нанася върху металните матрици. Хартията се притиска върху тях и по този начин текста се отпечатва на нея.

Следва надипляне и нарязване на отделните страници. Диплите се пресоват, за да се постигне идеална гладкост. Надиплените страници се ушиват с закръглена игла. Ръбовете на кориците се прикрепят към книгата. Тя се стяга плътно, а краищата й се подрязват. На кориците се слага подвързия, която защитава книгата и я запазва за по-дълго време. Върху подвързията могат да бъдат направени различни декорации с помощта на горещи пособия.

Създаването на книга по този начин крие вълшебство в себе си. Сама по себе си книгата представлява ценност със своето съдържание, но вниманието и труда по нейното отпечатване са не по-малко ценни.
Именно поради тази причина фирмите, занимаващи се с печатане и полиграфски услуги, които са успешни днес са представлявани от хора, които държат на висок професионализъм и перфекционизъм в работата си.

При работа с тях, клиентите са спокойни, за това че ще получат поръчките си в срок, с високо качество и коректно отношение.


Ако сте в търсене на печатница, която да изпълни вашите проекти по създаване на печатни продукти, заложете на доказани  професионалисти в бранша като пасат прес (https://www.passatpress.com/bg/index.html), които отделят внимание на всеки детайл и имат богат опит зад гърба си. Утвърдените лидери в този сектор се разпознават по дългите години добра практика и готовността да поемат всяко предизвикателство. Ако държите вашите проекти да бъдат изведени до финалната точка, не забравяйте да си партнирате с отговорни и можещи хора. Само тогава сътрудничеството дава отлични резултати.

Категории

Разни

Подобни статии

Тези рецепти от Тибет няма да те разочароват!

Тези рецепти от Тибет няма да те разочароват!

Тези рецепти от Тибет няма да те разочароват!Излишно е да убеждаваме някого, че житейската мъдрост, умението да прозреш смисъла на битието и...

Наистина ли настъпва революция в отслабването?!

Наистина ли настъпва революция в отслабването?!

Наистина ли настъпва революция в отслабването?! Авангардна методика съдейства за разграждане на натрупаните мазнини, които могат да се изхвъ...

20 години война с Алцхаймер: вижте една поразяваща история!

20 години война с Алцхаймер: вижте една поразяваща история!

20 години война с Алцхаймер: вижте една поразяваща история!Австралийката Кристин Брайдън научила, че развива болестта на Алцхаймер, когато б...

Иван Пехливанов

Иван Пехливанов

3 публикации

Публикувано
Публикувано

26.02.2015

Обновено
Обновено

25.02.2015

Прочетено
Прочетено

1190

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия