ЧИП ТУНИНГ – ЗА НОВ МЕНИДЖМЪНТ НА АВТОМОБИЛА

Чип тунинг най-общо представлява осъществяване на промени по електрониката на двигателя. Основните и желани резултати от тези промени са повишаване мощността на двигателя и намаляване на разхода на гориво.

 

В процеса на чип тунинг се подменя програмата, в която е кодиран алгоритъма за работа на двигателя на автомобила.По-образно казано, чрез чип тунинг се сменя мениджмънта на автомобила.Как става това?

 

Цялата електроника на двигателя на автомобила се управлява от специален електронен блок, наречен ECU / Electronic Control Unit / - на по-разбираем език това е компютърът на колата. При извършване на чип тунинг по същество параметрите на програмата на този компютър се променят, с което се променя и целият алгоритъм на работа на двигателя, променя се начинът, по който софтуерът управлява двигателя на автомобила. Целта е новият алгоритъм, да доведе до увеличаване на мощността и намаляване на разхода на гориво.

 

Защо се прибягва до чип тунинг? Често производителите на автомобили залагат в компютъра някои ограничения – на скоростта, на оборотите и други. Залагането на тези ограничения може при чип тунинг да е провокирано от климата на мястото на производство, от законодателни рестрикции в съответната държава, от пазара на частите за поддръжка на автомобила, от качеството на горивото, от нормите за вредни емисии и т.н. При програмиране на компютъра производителя трябва да се съобрази с необходимите ограничения и затова не въвежда най-оптималните характеристики на двигателя. Чрез чип тунинг, тези заводски ограничения се премахват и автомобилът се раздава оптимално.

 

Съществуват различни видове чип тунинг, в зависимост от начина на неговото осъществяване:

 

Смяна на чипове – При този вид чип тунинг стария чип се заменя с нов, който е специално програмиран за оптимизиране работата на двигателя. Много е важно при отпояване на стария и запояване на новия чип да се използва специализирана професионална техника.

 

OBD тунинг – Този вид се извършва електронно, посредством диагностичната букса на автомобила. Към тази букса се прикрепя устройство, с помощтана което се изтеглят старите програми и се записват подобрените. Така отпадат всички затруднения, свързани с разглобяване и запояване. Предимство на OBD тунинга е също, че създава възможност за многократни проби, донагласяне на тунинг софтуера, както и връщане на стария, ако се налага.

 

BDM програмиране – Този тип чип тунинг се извършва при новите модели ECU, защото те са конструирани процесори с вградена памет и подмяна на чипове е невъзможна. Затова компютърът се демонтира и се поставя на специален BDM порт, през който се изтеглят и архивират действащите програми. След това в паметта на процесора се записват подобрените програми.

 

Когато се прибягва до чип тунинг трябва особено да се внимава за техниката, която се използва. Важно е също вгражданият чип тунинг софтуер и използваните чипове да са проверени и да са произведени от утвърдени в областта фирми. Така ще се избегнат грешките и препрограмирането ще донесе желания ефект от чип тунинг.

чип тунинг -

https://www.vrperformance.net

 

Категории

Разни

Подобни статии

Как да спестим при прегряване на автомобила ни

Как да спестим при прегряване на автомобила ни

5 прости стъпки за редуциране на температурата на двигателя Ако вашия автомобил има климатик или климатроник, то при прегряване на автомоби...

Вредна ли е газовата уредба за автомобила

Вредна ли е газовата уредба за автомобила

Вредна ли е газовата уредба за автомобила Прието е, че шофьорите слагат газова уредба само и единствено заради по-ниската цена на пропан-бут...

За качествен  чип тунинг разчитайте на професионалистите

За качествен чип тунинг разчитайте на професионалистите

За качествен чип тунинг трябва да бъдат изпълнени няколко условия, свързани с избора на фирма, осъществяваща чип тунинг и с изискванията към...

Сезонна грижа за акумулатора на автомобила: Защо и как?

Сезонна грижа за акумулатора на автомобила: Защо и как?

Многото кратки пътувания са по-вредни за акумулатора ви, отколкото по-дългите такива. В места с горещ климат, животът на батерията ви може д...

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

„Офис” е сравнително млада дума в нашия език, от която дъха на власт, пари, влияние. „Да отвориш офис” е начална фаза на всяко начинание, „д...

Румяна Иванова

Румяна Иванова

77 публикации

Публикувано
Публикувано

08.05.2013

Обновено
Обновено

08.05.2013

Прочетено
Прочетено

1335

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия