Частите на човешкото тяло стареят с различна скорост

Частите на човешкото тяло стареят с различна скорост
Частите на човешкото тяло остаряват с различна скорост: това твърдят учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Вероятно може да бъдат рестартирани и броенето на възрастта да започне от нула.

Частите на човешкото тяло стареят с различна скорост

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис откриха, че във всички тъкани и органи на човешкото тяло има биологически “часовник” с информация за точната им възраст.

Стареенето на органите и тъканите в едно и също тяло не протича с еднаква скорост, описват тезата от medportal.ru. Така например тъканите на млечната жлеза остаряват по-бързо от тези на сърцето, твърдят от екипа. Засичането на точната възраст по разработена от учените методика става чрез проследяването на специфични ДНК-маркери. В хода на изследванията били открити любопитни неща. Например клетки на деца, болни от протогерия (генетично заболяване, изразяващо се в преждевременно стареене) съответствали напълно на календарната възраст на малките пациенти – въпреки очакванията, че ще са много по-стари.

В случай на рак тъканите, които са в съседство с тумора, са средно с 12 години по-стари, а самите ракови клетки са с 36 години по-стари от другите тъкани в организма. Биологичната възраст на някои тъкани, взети от мозъчен тумор у дете, били по-стари от организма като цяло с цели 80 години.

Учените са на мнение, че в тези показатели е отговорът на въпроса защо ракът на гърдата е най-разпространеното онко заболяване сред жените, и защо по принцип възрастта е рисков фактор при появата на рак у двата пола.

Една друга особеност също изненадала изследователите: при раждането и в детска възраст биологичните часовници се движат много бързо, а към 20-та година забавят хода си. Направен бил и специален опит със стволови клетки. Учените взели зрели клетки, които препрограмирали в ембрионални – способни да се специализират в клетки от почти всички типове. Всички получени в резултат на опита клетки имали възраст, съответстваща на току що роден човек. Излиза, че препрограмирането е върнало възрастта на клетките към нула – т.е. че е възможно рестартиране на биологичния часовник. Друг въпрос е доколко биологичният часовник контролира стареенето. Ако се окаже, че това наистина е така – терапевтичната намеса в механизма ще може да стане път към вечната младост.

Откритието на групата вече е патентовано от Калифорнийския университет. Сега екипът проверява как се отразява на стареенето спирането на биологичния часовник и носи ли подобно спиране риск от ракови заболявания.

Може ли да се съкрати пътят от лабораториите до рафтовете на аптеките? Кога подобни технологии ще заработят за масата потребители? Неизвестно – очевидно безсмъртието и вечната младост са само за избраници? Разбира се – има масови продукти, които са в състояние да забавят хода на биологичния часовник, да овладеят стареенето и да продължат приятната част от живота ни. Хранителната добавка ЕКСТРАКТ ОТ PANAX ЖЕНШЕН ПЛЮС на COMPLETE PHARMA е един от вариантите. Продуктът е доказал на практика способността си да подобрява клетъчното хранене, да стабилизира имунната защита и да действа като отличен антиоксидант – все важни детайли на работещите анти ейдж програми.

Подобни статии

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Детето и движението Какво ви се е родило? Момиченце ли? Е, смятайте, че ви е потръгнало. Все пак с момиченце е по-лесно, има по-малко грижи...

Препариране на бозайници

Препариране на бозайници

Устройство на тялото на бозайниците Препарирането на бозайници е също много увлекателно. При тях се иска по-голям скулпторски талант. Ако п...

Козметични продукти за крака - грижа за външния вид и здравето

Козметични продукти за крака - грижа за външния вид и здравето

Как да се грижим за здравето на краката си с козметични продукти Краката са тази част от човешкото тяло, която по стечение на обстоятелст...

Защо е важно да използваме натурални продукти за коса?

Защо е важно да използваме натурални продукти за коса?

Говорейки за продукти за разкрасяване, не можем да не отделим специално внимание на натуралните продукти за коса, тъй като те са сочени за е...

Остър катарален конюнктивит

Остър катарален конюнктивит

Остър катарален конюнктивит : Това заболяване се характеризира с обикновено доброкачествено протичане и с изход без тежки последици за окото...

Мартина

Мартина

159 публикации

Публикувано
Публикувано

22.10.2013

Обновено
Обновено

21.10.2013

Прочетено
Прочетено

1276

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия