Цени за ремонт на покриви - какво да очакваме

Цени за ремонт на покриви - какво да очакваме
Какви са нормалните цени за цялостен или частичен ремонт на покривни конструкции.

Кои фактори определят цените за ремонтиране на покриви

Как се формира цената на ремонта на покрива?

Макар че много хора си въобразяват погрешно, че майсторите просто ей така решават каква сума да искат за извършване на ремонт на покрива, трябва да знаете, че това са абсолютно неверни градски легенди, в които в модерни времена няма и капка истина.

В действителност, цената на ремонта се изчислява изключително внимателно и прецизно, като всеки похарчен лев си има своето обяснение и предназначение, а вероятността за допускане на грешка е абсолютно незначителна.

Има ли разлика в цената за ремонт на покрива на панелен блок и на къща с керемиден покрив?

Ако сте разглеждали по-голям брой оферти на различни фирми от бранша като например тук https://valforce.eu/remont-pokrivi/, то най-вероятно ви е направило доста впечатление, че ремонт на покрива на една къща излиза действително доста по-скъпо от ремонта на един покрив на обикновен панелен блок.

Причината за това е, че обикновено в къщите едно или две домакинства трябва да понесат цялата тежест на ремонта, а от тук идва оскъпяването, дори и ако къщата е съвсем малка.

От друга страна, при жилищните сгради от типа на панелните блокове, в които живеят десерти домакинства, финансовата тежест се разпределя между много повече хора и това прави сумите много по-малки и лесно поносими.

Какви са разликите?

Ако сте собственици на апартамент в средно голям панелен блок с по три апартамента на всеки етаж, дори и най-сложният ремонт може да излезе около 200 лева на домакинство. Разбира се, това е примерна сума, която може значително да варира между отделните фирми на пазара, а също така и според самия ремонт, според това какво трябва да се прави и какви материали са нужни, големината на апартаментите на собствениците, броя жилища в сградата и много други допълнителни фактори.

При една къща, цената може да е далеч от тази и да достигне суми от порядъка на 800, 900 или 1000 лева, като в не малко случаи достига дори 1200 лева. От тази гледна точка, поддържането на един панелен апартамент може да се окаже много по-евтино и икономически лесно поносимо, отколкото поддържането на една дори и съвсем обикновена къща с класически керемиден покрив.

При всички случаи обаче, определянето на цена за ремонт трябва да бъде съобразено и с възможностите на собствениците, защото има суми, които собствениците не биха били склонни да платят, дори и ако това може да се отрази на качеството им на живот и на техния имот.

Ремонта на керемидения покрив е по-сложен...
Дори обаче и сградите да са напълно еднакви като брой собственици (например малко панелно блокче и кооперация с керемиден покрив), то панелното блокче отново ще бъде по-евтино за ремонтиране. В края на краищата се оказва, че не само броят на домакинствата е от значение, макар че и то определено си има своята роля. Проблемът е по-скоро в това, че се използват различни материали и работата е от различно естество. От гледна точка на изчисляването на цената обаче, няма съществена разлика.

Как се преценява каква ще е цената за ремонт на покрива?

За да се каже с точност колко ще струва ремонта на един покрив, вие трябва да повикате фирма, която сте избрали. Тя, на базата на цените в своя каталог, ще изчисли квадратурата на вашия покрив, ще изчисли колко точно средства ще бъдат похарчени за закупуване на строителни и ремонтни материали, накрая ще се калкулира и цената за работата и почистването на площта след приключване на ремонта. За да се изчисли колко ще излезе ремонта на домакинство, всичко това трябва да се раздели на броя собствениците, които искат ремонта на сградата и ще се получи необходимата сума.

Кой е отговорен за покрива на блока и за неговата поддръжка?

Много често се случва така, че за покривната част на жилищния блок да се грижат основно или дори единствено живеещите на последните етажи на сградата. Не рядко те сами понасят цялата финансова тежест при необходимост да се извърши някаква ремонтна дейност.

Това обаче е изключително погрешно. Живеещите на последните етажи трябва задължително да знаят, че покривът е отговорност на абсолютно всички собственици.

Когато е време за ремонт на покрива на един, да речем 16 етажен блок, няма на практика абсолютно никакво значение дали някой живее на първия етаж, на петия, на десетия или на шеснайстия етаж.

Покривът на един жилищен блок е като асансьора, стълбището, стълбищните площадки и мазите, а именно казано на прост език обща площ, за която носят отговорност всички хора, които живеят в сградата.

Ето защо експертите по ремонт на покриви препоръчват да не допускате вашите съседи да хитруват и да се опитват да се измъкнат, а да искате те също да поемат отговорност когато трябва да се прави ремонт на покрива.

Подобни статии

Какво се търси от потребителите при ремонт на покриви

Какво се търси от потребителите при ремонт на покриви

Фирмите за ремонт на покриви не са никак малкоКъде лоялни, къде не, пазарът е пренаситен от оферти за ремонт и хидроизолация на покриви, кои...

Купи качествен стъклопакет днес

Купи качествен стъклопакет днес

Ако имате нужда от качествен стъклопакет трябва да намерите фирма, която да предлага производство и монтаж на добра цена. За радост в Българ...

Как да изберем качествени материали за ремонт на покриви

Как да изберем качествени материали за ремонт на покриви

Не е изключение от правилото и избора и покупката на качествени материали за ремонт на покриви, които да ни осигурят рентабилност, устойчиво...

Вредна ли е газовата уредба за автомобила

Вредна ли е газовата уредба за автомобила

Вредна ли е газовата уредба за автомобила Прието е, че шофьорите слагат газова уредба само и единствено заради по-ниската цена на пропан-бут...

Колко струва ремонт на покриви на панелни блокове

Колко струва ремонт на покриви на панелни блокове

Когато говорим за цените по ремонт на панелни блокове, то ние трябва да имаме предвид някои особености. Първото нещо, което е нужно да отбел...

IdeaMax

IdeaMax

21 публикации

Публикувано
Публикувано

16.12.2015

Обновено
Обновено

14.12.2015

Прочетено
Прочетено

3867

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия