Алтернатор

Алтернатор
Алтернаторът или т.нар. генератор е уред (изключително важна част от електрическата системата на автомобила), който възпроизвежда, като преобразува механичната енергия в електрическа, електрически ток

Алтернаторът или т.нар. генератор е уред (изключително важна част от електрическата системата на автомобила), който възпроизвежда, като преобразува механичната енергия в електрическа, електрически ток. Функцията на алтернатора е производството на постоянна енергия при различни обороти на двигателя; когато запалваме двигателя, точно алтернатора (генератора) зарежда акумулатора и електрическата система на колата. Неговите [алтернатора] изграждащи го елементи са следните: статор, корпус, ремъчна шайба, лагери, ротор, заден капак, диоден блок, четкодържател, регулатор, клеми.

Радиото, аудио-визуалната система, светлините са възможни благодарение на алтернатора; и не само – това приспособление, гарантира, че акумулатора ще функционира безпроблемно, зареждайки неговата батерия. Алтернатора работи на принципа на магнитното поле – медната серпентина, увивайки се около магнитен материал, изгражда бобината: тя от своя страна се върти и следователно произвежда електрически ток, когато двигателят е в работен режим. Когато се повреди това устройство, акумулаторната батерия е тази, която ще започне генерирането на ток, който е нужен за двигателя и всички друго аксесоари – светлини, радио и т.н. Ако това се случи, на електрическото табло, ще светне (перманентно) сигналната лампа за батерията; иначе шофьорът не би разбрал, ако алтернаторът е повреден. Евентуалната повреда би се причинила от намотката му – тя трябва да не е нито прекалено стегната, нито прекален хлабава, за да функционира изрядно. Тя също така може да се скъса при по-висока скорост – симптома на това, би бил необичайния шум под капака. Следователно от всичко това се вижда колко нужни ще бъдат различните (специализирани) инструменти за алтернатора, които са важна част от автосервиза и нужно допълнение във гаража на всеки шофьор:

  • Комплекти за алтернатори с различен на брой части, предназначени за монтаж и демонтаж на шаибите.

  • Набор от инструменти, подходящи за монтажа и демонтажа на ролката на алтернатора.

  • Ключ за алтернатор (двукомпонентна вложка за алтернатор) – този ключ позволява да се монтира и демонтира ролката изключително лесно.

  • Сепаратор за лагери.

Алтернаторът може да бъде ремонтиран, ако това се наложи, с висококачествените ръчни инструменти на ТОПТУЛ, които се произвеждат в лицензирани заводи, получили сертификати за качество от европейския институт за стандартизация. Също така ръчни инструменти на марката TOPTUL са произведени от материалите хром и ванадий, което означава, че изделията са с икзлючителна здравина, което не се отразява по никакъв начин на крайната цена на изделията.

Научете повече за алтернаторите на нашия уебсайт https://instrumenti.org

Етикети

алтернатор

Категории

Разни

Подобни статии

Всичко, което трябва да знаете за акумулаторите

Всичко, което трябва да знаете за акумулаторите

Последното нещо, което искате е да бъдете оставен насред пътя с един мъртъв акумулатор. Колкото повече знаете, за вашият акумулатор и електр...

Безплатен блог

Безплатен блог

25 публикации

Публикувано
Публикувано

10.12.2014

Обновено
Обновено

05.12.2014

Прочетено
Прочетено

4605

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия