Трябва ли да смятаме калории при отслабване

Трябва ли да смятаме калории при отслабване
Когато целта ни е да отслабнем, това е тема, която задължително трябва да разглеждаме, като неотделима от тази за здравословния начин на живот. Изгарянето на калории и натрупаните в организма ни мазни

Когато целта ни е да отслабнем, това е тема, която задължително трябва да разглеждаме, като неотделима от тази за здравословния начин на живот. Изгарянето на калории и натрупаните в организма ни мазнини може дори да бъде опасно, ако процеса не е контролиран.

На първо място, за да отслабнем, трябва най-напред да си дадем сметка защо изобщо пълнеем. Тъй като при всеки причината е различна, съответно и подходът трябва да бъде индивидуален.

Трупането на наднормено тегло е свързано с множество фактори, някои от които взаимно се допълват. Естествено, неправилното хранене е може би основната причина за напълняване при огромно мнозинство от хората, които не пълнеят поради болест. Най-важното в случая е да проумеем, че е важно не само колко, а и какво се яде. Макар и много хора да смятат, че за отслабването е задължително да се спазва някакъв вид ограничителен хранителен режим, нещата всъщност се оказва, че не стоят точно така.

Вече всички знаем, че размерът на порцията сам по себе си няма изобщо никакво отношение към неговата калорийна стойност. На теория човек трябва да приема между 1400 и 2800 калории на ден, в зависимост от пола, възрастта, телосложението, теглото и начина си на живот. Нещата обаче са доста по-сложни от това просто да броим калориите.

Все пак в забързаното всекидневие на всички понякога ни се налага да похапваме бърза храна на крак. В такива случаи не трябва да се самосъжаляваме, а да се опитаме да допълним менюто си през останалата част от деня, с подходящите полезни неща, за да си доставим нужните хранителни вещества, без да отиваме опасно близо до границата на калорийната си квота. В днешно време има калорийни калкулатори , които можете да използвате, ако ви е трудно да поддържате точни сметки в храненето.

Някои поддържат теорията за калорийния дефицит. Тя наистина дава много добри и бързи резултати при спортисти, дори и при хора, водещи сравнително уседнал начин на живот. В дългосрочен план обаче този подход трябва максимално да се ограничава и избягва, тъй като би могъл да доведе до сериозен хранителен дефицит и възникване на различни болести.

Ключът към оптималното тегло и фигура се крие най-вече в правилното, достатъчно и разнообразно хранене.

Двигателната активност също е от ключово значение за регулирането на телесното тегло. Ако обичате да си похапвате, най-добрият начин да поддържате форма е, като спортувате активно и балансирано.

В крайна сметка това, което е вредно, далеч не са само калориите. Ако храната е пълна с така наречените “бързи” въглехидрати, изобщо не можете да я сравнявате със същия брой калории при истинската храна. Двете са напълно несъизмерими! Това е нещо, като да изхабите калорийни точки два пъти: веднъж, хапвайки си вредната храна, и втори път - наваксвайки ги, било то и с полезна храна, когато отново огладнеем два часа по-късно.

Когато отслабваме, не бива да забравяме, че перфектната фигура е дългосрочен проект. Липсата на удивителни резултати от самото начало не бива да ни отказва от целта. Независимо дали залагаме на хранителния режим, на двигателната програма или на комбинация от двете, трябва да бъдем упорити и да преследваме предначертания си план.

Не се учудвайте или отчайвайте, ако не видите така желаните резултати още с първите седмици на режима. Не бива нито да се отчайвате и да се отказвате от намеренията си, нито пък да се хвърляте отчаяно в още по-строги режими. Изпадайки в крайности, рискуваме да навредим на здравето си, а много често и не постигаме целта си да подобрим фигурата. При никое положение не трябва да пропускаме да си набавим витамините и минералите, нужни, за да функционира правилно нашият организъм.

Най-ефективните програми за отслабване, разбработени спрямо вашите индивидуални нужди, можете да намерите на сайта LuckyFit.bg.

Етикети

отслабване

Подобни статии

NWA и институтът „Проф. Вирт“ пускат на пазара Спирулина – новата концепция за отслабване

NWA и институтът „Проф. Вирт“ пускат на пазара Спирулина – новата концепция за отслабване

„Нетуърк Уърлд Алайънс“ отново революционизира асортимента от продуктите, които се предлагат в директните продажби. Заедно с института „Проф...

Ефикасно и дълготрайно отслабване

Ефикасно и дълготрайно отслабване

Всичко за здравословния начин на живот можете да откриете в един от най-новите портали за диети - именно dietite.net. Сайтът стартира в нача...

Рак на белите дробове (научна версия)

Рак на белите дробове (научна версия)

У мъжете белодробният рак е най-честото неопластично заболяване. През последните десетилетия честота на белодробния рак се увеличи значителн...

Неврози

Неврози

Неврозите са заболявания на нервната система, конто се определят най-общо като функционални нарушения в дейността на главния мозък, без да и...

Критична възраст на жената (Климактериум)

Критична възраст на жената (Климактериум)

Значителна част от жените имат твърде погрешна представа за критичната възраст, поради което някои съвсем не се интересуват от нея, а други ...

25 публикации

Публикувано
Публикувано

24.11.2021

Обновено
Обновено

24.11.2021

Прочетено
Прочетено

1624

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия