Сънят на бебето

По време на съня клетките на кората на главния мозък си почиват, тъй като по време на бодърстване много лесно се изморяват. Затова не се учудвайте, че новороденото спи по 20 часа в денонощие, като се пробужда само когато огладнее.

Колко време трябва да спи бебето в денонощие?

 

Трудно е да се постави точна мярка, защото при отделните деца се установяват много големи различия. Едно е несъмнено - нощният сън при всички деца, малки и големи, продължава 9-10 часа.
В първите месеци бебето спи три пъти през деня по 1 ½ до 2 часа. След шестия месец дневният сън у някои бебета е само два пъти по 2 часа. Най-късно през десетия месец всички деца
преминават на двукратен сън през деня. Така в зависимост от възрастта на детето денонощният сън е със следната продължителност:
новородено - около 20 часа;
малко бебе - 16-18 часа;
голямо бебе - 14-16 часа;
на 1 година - около 14 часа.
Продължителността на съня зависи от много фактори, но най-много от типа нервна система. Има бебета, които, както се казва, бързо се наспиват. Те са неспокойни, подвижни, възбудени, обаче ще ги видите скоро отново да заспят, така че вместо по два пъти спят три пъти на ден. Оставете детето да спи, колкото му се иска. Никое дете не е останало без достатъчно сън, то си взема за спане толкова часа, колкото му трябват.
Да приспиваме ли бебето? Някои майки съзна-телно привикват децата да заспиват с песнички, с приказки, с люлеене. Новороденото и най-малкото бебе заспиват на гърдата, след като се насучат. Не ви остава друго, освен да поставите бебето в леглото. По-големите кърмачета обаче обичат да бодърстват, след като се нахранят. Те гукат, забавляват се с играчките, докато се изморят и заспят. Ако вие вече сте създали у вашето дете навика за заспиване в определения час, то проблеми нямате. Така е с повечето деца. Щом дойде часът, вие поставете бебето в леглото, кажете познатите гальовни думи, помилвайте и му кажете «лека нощ» на вашия общ език. Някои деца предпочитат да спят нощем на тъмно. В такъв случай намалете или загасете осветлението. След 15-20 минути тихичко проверете дали детето вече спи. Други пък не обичат тъмнината. Оставете да заспят при светлината на нощната лампичка. Ако сте имали вечерта гости и след това искате да приспите малкия палавник, а той, възбуден от много впечатления, иска още да играе, не се захващайте с люлеене, нито с носене на ръце, нито с приспивни песни. Това най-вероятно ще му хареса и на следната вечер той ще иска всичко да се повтори отново. А като се потрети, то вие вече сте създали нов начин на заспиване. Не по-малко лош навик е, разбира се, ако вие лягате при бебето, та то да може по-лесно и по-скоро да заспи.
Повечето хора спят по гръб или в странично положение. Така приучваме и децата. Обаче в някои страни оставят децата да спят по корем. Това заслужава внимание. Никое животно не спи по гръб, всички спят, лежейки по корем. Затова не се учуд-вайте, когато видите вашето по-голямо кърмаче, макар че сте го оставили да заспи на гръб, след това да се обърне и да предпочита да спя по корем, понякога с вирнато нагоре задниче. Установено е, че колики се наблюдават много по-рядко у децата, които спят по корем. Затова оставете детето да спи, както му е удобно. Само в първите месеци, когато бебето спи повито, не бива да го оставяте по корем. То не може активно да промени положението си и има опасност от задушаване.
Бебето до 3-4 месеца не бива да поставяте да спи по гръб. Слагайте го в странично положение. Две са главните съображения за това изискване: първо, ако детето повърне, стомашното съдържимо може да попадне в дихателните пътища с последващо задушаване и, второ, ако по-тежка завивка попадне върху лицето на малкото бебе, то не може да я отмести, нито да извърти главичката си, поради което също може да се задуши. Поради тези съображения никога не завивайте малкото бебе с юрганче или дебело одеяло.
Друго важно правило: в никакъв случай не вземайте малкото бебе да спи при вас - нито между татко и мама, нито само при мама. Има опасност то да бъде притиснато и задушено от спящите родители. По същата причина не бива да кърмите бебето в леглото си през нощта - може да заспите над беззащитното бебе.

Да събуждаме ли спящото дете?

 

Вероятно всяка майка ще възкликне на този въпрос: «Как така да събудим спящото бебе?» Но има случаи, в които трябва да го събудите. Нерядко майката се оплаква пред лекаря, че сутрин не може да нахрани детето в определения час, защото още спи. А какво се оказва. Тя го оставя да си играе до 22 часа вечерта. Разбира се, че това дете ще спи сутринта до 8, дори до 9 часа, за да си вземе необходимия нощен сън от 10 часа. Ако това ви се случи поради някакви извънредни причини за една нощ, не значи, че ще трябва да го допуснете и през следващата. Събудете детето навреме, то ще навакса нужния му сън през дневните часове и вечерта ще заспи навреме.
Обикновено децата се будят сутрин точно в обичайния час. Ако някоя сутрин това не настъпи, вие почакайте 10-15 минути, но не повече. Започнете да го будите с нежни и гальовни думи, така че да не се разплаче. Ако не спазвате в общи линии режима за бодърстване и сън, то в крайна сметка ще стигнете до тежко разстройство на режима на детето, ще превърнете нощта в ден и деня в нощ.

Подобни статии

Закаляването е необходимо за детето

Закаляването е необходимо за детето

Закаляването представлява въздействие на природните фактори и на някои целенасочени мероприятия, които водят до укрепване на детския организ...

Режим на хранене на бебето

Режим на хранене на бебето

Лекарите ще ви дадат указания относно режима за хранене на бебето. Той ще зависи от неговото тегло, от неговия апетит, oт събуждането на дет...

Първата среща с бебето

Първата среща с бебето

Вие сте го очаквали толкова време. Подготвяли сте се за тази първа среща. И все пак оставате малко учудени, когато чуете първия му плач, ког...

Подсушаване на бебето

Подсушаване на бебето

Новороденото се подмокря почти на всеки час. Освен това то се изхожда по 3-4, дори и повече пъти на ден. Ето защо се налага то да бъде подсу...

Телесната маса на бебето

Телесната маса на бебето

Нормално здравото бебе наддава през първото тримесечие около 25 грама на ден. За второто тримесечие тази норма е около 20 грама, за третото ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

7747

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия