Ретуширане

Светлите петна или ореолите, които остават след почистването на основното петно (след избелване или от разтворено багрило), се отстраняват чрез ретуш със специални ретушори или с течни бои за ретуш, които могат да се нанесат с дървена пръчица . Това обаче трябва да става много внимателно, за да не се повреди материята повече, отколкото е била повредена преди ретуша. За ретуширането са необходими:

1. Цветни маслени моливи и пастелни моливи. Употребяват се предимно за ретуширане на вълнени и копринени тъкани, придобили матов оттенък (креп-жоржет и др.).
Трябва да се знае обаче, че този вид ретушировки са твърде нетрайни, особено тези с пастелни бои. За да им се придаде по-голяма трайност, препоръчва се ретушираните места да се пригладят през влажна кърпа.

2. Маслени бои. Това са цветни пасти, разтворими в бензин.
Смеси от тези бои, отговарящи на цвета на обработените материи,
се разтварят в лаков бензин, след което с тях се напоява тампон от
филц (от стари шапки) или фланела. След като тампонът изсъхне, той леко отдава боята си върху тъканта.
Разтворените в бензин маслени бои могат да се нанесат и непосредствено върху обезцветеното място с късче филц и внимателно да се разтрият.
3. Бои, разтворими в мазнини. Тези бои самостоятелно или
в смес се разтварят в олеинова киселина и бензин. В разтвора се
потапя късче филц или фланела и след изсъхването им се използват за ретуширане, както е описано по-горе.
4. Пулверизатор (като тези за одеколон), посредством който
боите, разтворени във вода, бензин, спирт или други ратворители,
лесно се напръскват върху тъканта, без да се образуват забележими граници върху оцветеното място. Пулверизаторът е особено
подходящ за обработване на по-големи участъци от тъканта.

Рецепта № 41. Ретуширане с маслена боя
След щателно почистване на петното, изплакване и изсушаване на тъканта обезцветеното място се оцветява с маслена боя по следния начин:
Боята се разрежда със смес, състояща се от 25 см3 фино безцветно машинно масло и 75см3 бензин. В приготвената по този начин боя се накисва в продължение на 10 - 12 часа тампон от филц или фланела, който след това се изстисква и суши на проветриво място около 3 денонощия. Обезцветеното място на тъкан се натрива с този тампон както с цветни моливи или пастели от краищата към средата. Оцветеното след ретуша място се приглажда с ютия през влажна кърпа.

Етикети

ретуширане

Подобни статии

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазниниМазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъкант...

Почистване на петна от пот

Почистване на петна от пот

Потта действа върху вълнените и копринените тъкани особено неблагоприятно - вълнените тъкани се свиват и нагърчват, а копринените стават пух...

Почистване на петна от парфюми

Почистване на петна от парфюми

Пресните петна от парфюми се познават по силната им миризма и по разлетите краища. Старите петна са по-твърди от материята, върху която са о...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

959

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия