Почистване на петна от пот

Потта действа върху вълнените и копринените тъкани особено неблагоприятно - вълнените тъкани се свиват и нагърчват, а копринените стават пухкави, трошливи и лесно се разпадат по краищата.
При по-продължително въздействие потта разрушава багрилата и образува върху дрехите петна с ясно очертани ръбове. Петната от пот върху бели тъкани са жълти до кафяви. При овлажняване те издават специфична тежка и неприятна миризма.

Рецепта № 53. Почистване на петна от пот
Петната най-напред се обработват с тампон, напоен с лек бензин, а след това се изтриват с гъба, напоена с 2% -ен слабо затоплен амонячен разтвор, и се изплакват обилно с топла вода. Трябва да се обработят особено старателно краищата на петната, тъй като в противен случай след изсъхване те отново ще се появят.
Върху всички видове бели тъкани често остават жълти краища. Те се избелват с 3% -ен разтвор от кислородна вода на слънце. Избеленото място се промива обилно с вода и след слабо подсушаване с кърпа се посипва с талк.
Ако вълнени или копринени тъкани под действието па потта са променили цвета си, след отстраняването на петната повредените места се оцветяват или ретушират с цветен пастелен молив или с друга боя (вж. Ретуширане).

Рецепта № 54. Почистване на петна от пот върху бели и цветни тъкани
а. Петната от пот върху бели вълнени, копринени и памучни тъкани се почистват, като леко се натрият с тампон, напоен с 5% -ен воден разтвор от натриев хипосулфит. След това мястото се изплаква с обилно количество вода.
б. Петната от пот върху цветни тъкани се покриват (с помощта на малка дървена шпатулка) със смес от 1 жълтък и 10см3 денатуриран спирт. След като засъхне, корицата от сместа се остъргва с тъп нож, а мястото се изплаква с топла вода. Ако от жълтъка са останали следи, те се премахват, като се натрият с топъл глицерин.

Рецепта № 55. Почистване на петна от пот върху цветна подплата от изкуствена коприна
Петната от пот върху цветна подплата от изкуствена коприна или върху трайно обагрени копринени тъкани се почистват, като се обработят със смес от равни тегловни части 10% -ен амонячен разтвор и денатуриран спирт. Мястото, където са се намирали петната, се промива с обилно количество вода.

Подобни статии

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазниниМазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъкант...

Почистване на петна от мляко

Почистване на петна от мляко

Изсъхналите, но пресни петна от мляко са по-тъмни и по-твърди от тъканта, върху която са образувани, и краищата им са ясно очертани. При поч...

Почистване на петна от плодови сокове, вино и др

Почистване на петна от плодови сокове, вино и др

Петната от плодови сокове, червено вино, червено зеле, червено цвекло и др. В зависимост от произхода им са оцветени в жълто, червено, кафяв...

Почистване на петна от туш за мигли

Почистване на петна от туш за мигли

Тези петна са кафяви до черни и често се втвърдяват. Почистват се с тампон, напоен с топла вода, след което твърдата корица се остъргва с тъ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

7993

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия