Работа със стъкло

Ако стъклото на прозореца се счупи, ново стъкло се поставя по следния начин:
Крилото на прозореца се изважда и се поставя върху мека подложка на масата. С помощта на клещи, нож и твърда четка
фалцът на дървената рамка на прозореца се почиства oт гвоздейчета, остатъци от счупеното стъкло, засъхнал стар маджун, прах и др. Почистеният фалц се намазва с безир или загрято ленено масло, за да може новият маджун да се захване по-здраво за рамката. При това предварително всички пукнатини и дупки по него трябва да се запълнят с маслен кит или маджун.
Изрязване на стъклото. Преди да се изреже,стъклото се измер-ва по дължина и широчина, които се намаляват с 1 - 2 мм, за да остане малък луфт в рамката. Така то ще се запази от счупване при затварянето на прозореца или при замръзване. От друга страна, при съхненето на маджуна в стъклото се създават напрежения и то може да се счупи. Освен това трябва да се провери дали рамката е правоъгълна, което се прави с помощта на ъгъл. Ако тя е разкривена, най-напред трябва да се изправи с метални ъгли. Стъклото се слага върху равна повърхност, покрита с одеяло, а отгоре му се поставя линеал или дървен винкел и се изгязва със стъклорезачка или диамант по съответните размери. Сл ед това линеалът се отдръпва с 2мм навътре. За по-голяма лекота при рязането се препоръчва стоманеното колелце на стъклорезачката да се потопи в газ. Стъклорезачката се хваща между палеца и другите пръсти, като стоманеното й колелце се намира от страната на линията, по която се прави нарезът. Тя се държи отвесно и с равномерен натиск, без прекъсване, се движи по стъклото. Нарезът се поставя на ръба на масата и чрез натискане се отделя от останалата част на стъклото. Ако изрязването не се получи гладко, разрезът се почиства със стъклорезачката или с клещи, като се придържа с кърпа (вж. фиг. 1, 2, 3).

 

Стъклото се реже по дължина с помощта на линеал или дъска

Фиг. 1 Стъклото се реже по дължина с помощта на линеал или дъска


Нарезът е направен добре, ако е тъмен и тесен. Получаването на бял и широк нарез показва, че стъклото е нарязано само повърх-ностно. В такъв случай най-правилно е до този нарез да се направи друг, а не да се поправя първият.
Армираното стъкло се реже по същия начин както обикновеното, като след отрязването отделните парчета се движат

нагоре и надолу, докато теловете се прекъснат. Стърчащите краища на армиращите телове се запилват с пила.

 

Чрез леко почукване на стъклорезачката стъклото се отделя

Фиг. 2 Чрез леко почукване на стъклорезачката стъклото се отделя


Маджуниране. Изрязаното стъкло се поставя внимателно в леглото (фалца) на рамката, притиска се леко и се приковава с малки гвоздейчета на разстояние 5см от тях. При наковаването чукчето трябва да се движи по плоскостта на стъклото. Преди да се постави маджунът, той трябва да се омеси, докато омекне значително. Ако е необходимо, към него се прибавя малко ленено масло или безир и наново се омесва. След това се взема малка топка от него, източва се между дланите на «връв» с дебелина около 5 мм (колкото дебел молив), притиска се с пръст върху мястото между рамката и стъклото и се заглажда с кухненски нож. Ако по някой от ъглите на рамката има празнина, и тя се запълва с маджун.
Забележка. При рязане на стъкло с дебелина над 2-2,5 мм преди отчупването трябва да се почука по дължината на нареза oт обратната му сграна, което става най-добре с ръкохватката на резеца.

Срязване на бутилки. Върху бутилката, на мястото, което трябва да се среже, с помощта на остра пила се прави малък нарез. По него се навива тънък вълнен конец, натопен в спирт за горене, като краищата му се завиват отдолу. Конецът се запалва, а бутилката бавно се върти около OCTА СИ. След като конецът изгори, тя се потапя в студена вода. Ръбовете на отчупената част след това се шлифоват.

 

И накрая се отчупва леко с ръка


Фиг. 3 И накрая се отчупва леко с ръка


Шлифоване на стъкло. Шлифоването на стъклото се състои в заглаждане на острите му ръбове. За шлифоване cа подходящи всички видове шлайфащи материали, стига да не са много едро-зърнести. Стъклото никога не трябва да се шлайфа на сухо, а само при подаване на вода.

Рецепта № 276. Почистване на стъкло и стъклени предмети
50г магнезиев карбонат се смесват с лек бензин, докато се получи рядка каша, която поради лесната летливост и запалимост на бензина трябва да се държи в добре запушени стъкла и далеч от огън. Преди употреба сместа трябва да се разклати силно, след което се капват 5 - 6 капки върху велурено парче плат или памук и с него се почистват стъклените предмети.

Рецепта № 277. Изваждане на затегнати тапи от стъклени бутилки
Затегната стъклена запушалка от банка, флакон или стъкленица се изважда лесно, ако върху нея се капнат 7 - 8 капки растително масло (олио) и гърлото на съда се загрее внимателно, като се върти в пламъка на спиртна лампа, на запален тампон, напоен със спирт, или друг източник на топлина.
Затегната стъклена запушалка може да се извади и ако между гърлото на стъкления съд и запушалката се капнат 5 - 6 капки оцетна есенция (60 % -на оцетна киселина).

 

Коментари за Работа със стъкло

  1. 1.

    каква е рецептата за маджуна

Подобни статии

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Оползотворяване на хранителните остатъци

Оползотворяване на хранителните остатъци

• Яйчният белтък може да се употреби за приготвяне на грисови или брашнени топчета за супа, а от разбити на пяна белтъци се приготвят &...

Боядисване на тавани и стени

Боядисване на тавани и стени

Таваните обикновено са бели. Само в редки случаи те се оцветяват в други цветове или се облицоват с дърво.Таваните, облицовани със строителе...

Лепила от синтетични смоли

Лепила от синтетични смоли

Този вид лепила се получават от суров каучук и изкуствени смоли с добавка на вещества, които повишават лепливостта им. Рецепта № 367. Каучу...

Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Слънчевите колектори с вакуумни тръби винаги са едни от най-ефективните системи за битова топла вода. Тръбната технология с вакуум предлага ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

17130

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия