Продуктова фотография за начинаещи

Продуктова фотография за начинаещи
Заснемането на определен продукт има свои специфики, които далеч не са свързани само с начина на неговото фотографиране. От значение са също позиционирането, фона, къде ще бъде публикувана фотосесията

Заснемането на определен продукт има свои специфики, които далеч не са свързани само с начина на неговото фотографиране. От значение са също позиционирането, фона, къде ще бъде публикувана фотосесията и други допълнителни фактори, които са обвързани със самия обект на снимките.

Продуктовата фотография основно е застъпена в рекламата на различни по вид стоки. В последно време бумът на интернет търговията наложи снимките на артикулите като начин за тяхно единствено представяне пред потребителя. Това предопредели необходимостта от по-добра визуална промоция на стоките.

Потенциалните купувачи желаят да имат максимално добра представа за продукта, а и златното правило в търговията е, че добрият външен вид продава по-добре стоката.  

Добрата снимка се получава след предварителна подготовка, с помощта на качествена техника и професионално око зад обектива. Въпреки това има основни правила, които може да са в помощ на начинаещите в бранша.

Първи стъпки в продуктовата фотография

Добрата рекламна снимка може да се постигне с помощта на набор от професионална техника. Така че едно от най-първите неща е да се набави необходимото оборудване. То е задължителният елемент за постигане на максимален резултат при представянето на продукта.

Трябват камера, която може да бъде заменена с фотоапарат или смарт телефон, но тогава и  качеството ще е друго. Необходими са още обективи, статив, удобно място за позициониране на продукта и оптимално осветление.

Професионалните фотографи предпочитат да работят с пълнокадрови камери, но в самото начало може да се стартира и с по-нисък клас на техниката.

Стативът винаги гарантира сигурност на камерата и помага за по-точното позициониране на обекта по време на работа. Светлината също не бива да бъде подценява. Когато се правят снимки навън се използва естествената светлина. В затворените пространства обаче различните стоки и артикули се фотографират винаги при допълнителното осветление, което на професионален език се  нарича „твърдо”. 

Идеята е, че чрез рефлекторите може да се насочи светлината в желаната посока. Освен това много често се налага да се прави цветен фон, докато чисто белият се постига в студията с т.нар. палатка. Фотографската палатка има формата на куб, чийто стени са изработени от бял материал. Вътре в нея сниманият предмет се откроява по-ясно. По време на фотосесия е възможно да са необходими допълнителни аксесоари, за което също е добре да сте предварително подготвени.    

Как протича самият снимачен процес

Креативността на фотографа понякога има решаваща роля за представянето на продукта. От голямо значение е къде ще се публикуват снимките и  аудитория, за която са предназначени. Възможностите са да са за печатни издания, рекламна кампания с билбордове и брошури, за електронна търговия или публикации в социалната мрежа. В повечето случаи акцентът трябва да е върху самия продукт.

При рекламиране на техника, няма необходимост от  допълнителен фон и аксесоари. Ако обаче се касае за домакински уреди за кухнята, възможно е да се композират заедно с хранителен продукт, например. Идеята е да бъде показан по най-добрия начин съответният артикул или да се представят и някои от неговите основни характеристики.    

Ако сте начинаещ в този процес, камерата или фотоапаратът е най-добре да бъдат поставени върху статив. Така ще е по-лесно те да се насочат под точен ъгъл и да се направят серия от снимки.

Светлината трябва да се отразява възможно най-добре продукта. Ако той е поставен във фотографската палатка, ще са нужни две осветителни тела от двете страни, които срещуположно да осветяват обекта на снимката отгоре. При необходимост задният фон може да е цветен или до предмета да са поставени допълнителни аксесоари.

Препоръчително е да се правят повече снимки от една позиция, а после да се избере най-подходящите. С помощта на компютърни програми после могат да се направят допълнителни корекции. Основно се увеличава контрастът. Възможно е да се промени и фонът, както и да се увеличат пропорциите на сниманата стока. 

Подобни статии

Как да Излекуваме Болестта Псориазис

Как да Излекуваме Болестта Псориазис

Псориазисът е много разпространена болест на кожата, която протичa хронично и предизвиква тежки усложнения и козметични изменения. Предполаг...

Нови модели мъжко бельо - секси слипове Flash от Modus Vivendi

Нови модели мъжко бельо - секси слипове Flash от Modus Vivendi

Flash Line by Modus Vivendi Популярната марка за мъжко бельо и бански, Modus Vivendi пусна нова лимитирана линия мъжко бельо озаглавена Fla...

Самият вие сте собсвеният ПР

Самият вие сте собсвеният ПР

Сватбен фотограф в СофияИскате да изберете най-добрият сватбен фотограф в София, имате нужда от професионално мнение и изпъление? Ето основ...

Какво представлява принтираният опънат таван?

Какво представлява принтираният опънат таван?

Опънати тавани - някои от моделите които се предлагат в монтиран видОт няколко години опънатите тавани си пробиват път на пазара. Това е пра...

Мивка за вашата баня

Мивка за вашата баня

Мивката е централен елемент от оборудването във всяка баня. Добре е да се избере преди поставянето на облицовъчните материали, поради необхо...

17 публикации

Публикувано
Публикувано

23.12.2021

Обновено
Обновено

23.12.2021

Прочетено
Прочетено

1509

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия