Продуктова фотография за начинаещи

Продуктова фотография за начинаещи
Заснемането на определен продукт има свои специфики, които далеч не са свързани само с начина на неговото фотографиране. От значение са също позиционирането, фона, къде ще бъде публикувана фотосесията

Заснемането на определен продукт има свои специфики, които далеч не са свързани само с начина на неговото фотографиране. От значение са също позиционирането, фона, къде ще бъде публикувана фотосесията и други допълнителни фактори, които са обвързани със самия обект на снимките.

Продуктовата фотография основно е застъпена в рекламата на различни по вид стоки. В последно време бумът на интернет търговията наложи снимките на артикулите като начин за тяхно единствено представяне пред потребителя. Това предопредели необходимостта от по-добра визуална промоция на стоките.

Потенциалните купувачи желаят да имат максимално добра представа за продукта, а и златното правило в търговията е, че добрият външен вид продава по-добре стоката.  

Добрата снимка се получава след предварителна подготовка, с помощта на качествена техника и професионално око зад обектива. Въпреки това има основни правила, които може да са в помощ на начинаещите в бранша.

Първи стъпки в продуктовата фотография

Добрата рекламна снимка може да се постигне с помощта на набор от професионална техника. Така че едно от най-първите неща е да се набави необходимото оборудване. То е задължителният елемент за постигане на максимален резултат при представянето на продукта.

Трябват камера, която може да бъде заменена с фотоапарат или смарт телефон, но тогава и  качеството ще е друго. Необходими са още обективи, статив, удобно място за позициониране на продукта и оптимално осветление.

Професионалните фотографи предпочитат да работят с пълнокадрови камери, но в самото начало може да се стартира и с по-нисък клас на техниката.

Стативът винаги гарантира сигурност на камерата и помага за по-точното позициониране на обекта по време на работа. Светлината също не бива да бъде подценява. Когато се правят снимки навън се използва естествената светлина. В затворените пространства обаче различните стоки и артикули се фотографират винаги при допълнителното осветление, което на професионален език се  нарича „твърдо”. 

Идеята е, че чрез рефлекторите може да се насочи светлината в желаната посока. Освен това много често се налага да се прави цветен фон, докато чисто белият се постига в студията с т.нар. палатка. Фотографската палатка има формата на куб, чийто стени са изработени от бял материал. Вътре в нея сниманият предмет се откроява по-ясно. По време на фотосесия е възможно да са необходими допълнителни аксесоари, за което също е добре да сте предварително подготвени.    

Как протича самият снимачен процес

Креативността на фотографа понякога има решаваща роля за представянето на продукта. От голямо значение е къде ще се публикуват снимките и  аудитория, за която са предназначени. Възможностите са да са за печатни издания, рекламна кампания с билбордове и брошури, за електронна търговия или публикации в социалната мрежа. В повечето случаи акцентът трябва да е върху самия продукт.

При рекламиране на техника, няма необходимост от  допълнителен фон и аксесоари. Ако обаче се касае за домакински уреди за кухнята, възможно е да се композират заедно с хранителен продукт, например. Идеята е да бъде показан по най-добрия начин съответният артикул или да се представят и някои от неговите основни характеристики.    

Ако сте начинаещ в този процес, камерата или фотоапаратът е най-добре да бъдат поставени върху статив. Така ще е по-лесно те да се насочат под точен ъгъл и да се направят серия от снимки.

Светлината трябва да се отразява възможно най-добре продукта. Ако той е поставен във фотографската палатка, ще са нужни две осветителни тела от двете страни, които срещуположно да осветяват обекта на снимката отгоре. При необходимост задният фон може да е цветен или до предмета да са поставени допълнителни аксесоари.

Препоръчително е да се правят повече снимки от една позиция, а после да се избере най-подходящите. С помощта на компютърни програми после могат да се направят допълнителни корекции. Основно се увеличава контрастът. Възможно е да се промени и фонът, както и да се увеличат пропорциите на сниманата стока. 

Подобни статии

Как да Излекуваме Болестта Псориазис

Как да Излекуваме Болестта Псориазис

Псориазисът е много разпространена болест на кожата, която протичa хронично и предизвиква тежки усложнения и козметични изменения. Предполаг...

Нови модели мъжко бельо - секси слипове Flash от Modus Vivendi

Нови модели мъжко бельо - секси слипове Flash от Modus Vivendi

Flash Line by Modus Vivendi Популярната марка за мъжко бельо и бански, Modus Vivendi пусна нова лимитирана линия мъжко бельо озаглавена Fla...

Самият вие сте собсвеният ПР

Самият вие сте собсвеният ПР

Сватбен фотограф в СофияИскате да изберете най-добрият сватбен фотограф в София, имате нужда от професионално мнение и изпъление? Ето основ...

Какво представлява принтираният опънат таван?

Какво представлява принтираният опънат таван?

Опънати тавани - някои от моделите които се предлагат в монтиран видОт няколко години опънатите тавани си пробиват път на пазара. Това е пра...

Подарък преживяванe: Защо ваучерите са перфектният подарък?

Подарък преживяванe: Защо ваучерите са перфектният подарък?

В свят, в който материалните притежания често заемат централно място, има нарастваща тенденция към оценяване на опита над нещата. Да подар...

25 публикации

Публикувано
Публикувано

23.12.2021

Обновено
Обновено

23.12.2021

Прочетено
Прочетено

1804

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия