Почистване на петна от ръжда

Пресните петна от ръжда са кафяво-червеникави, който цвят не се променя независимо от цвета на тъканите.

Рецепта № 156. Почистване на петна от ръжда
Петната от ръжда върху памучно бельо, бели вълнени и бели копринени тъкани се почистват по следния начин.

За да омекнат, необходимо е тъканта да се постави върху подложка, напоена с топла вода. Върху петната се капе с гутатор 10% -ен разтвор от оксалова киселина. Пресните ръждиви петна бързо изчезват, а за старите е необходимо операцията да се повтори няколко пъти.
При трудно разтворими петна от ръжда към разтвора на оксаловата киселина се прибавят няколко капки разтвор от калаен двухлорид (продава се в магазините за химикали).
След пълното разтваряне и изчезване на петната обработените места се промиват няколко пъти с топла вода и се сушат на проветриво място.
Вместо разтвор от оксалова киселина може да се използват т.нар. „оксалатни моливи" за почистване на ръжда. В този случай петната се напояват с топла вода и се трият с молива. След няколко минути обработеното място се промива грижливо с топла вода и тъканта се суши на открито.

Рецепта № 157. Почистване на петна от ръжда върху бели тъкани от вълна и естествена коприна
Петната се намокрят с 1 капка 3% -ен разтвор от солна киселина (8 г солна киселина в 100 г вода) и веднага се натриват с тампон, напоен със студена вода. Почистеното място се изплаква няколко дъти с вода и се подсушава. При нужда процедурата може да се повтори.
Друг начин: Петната се обработват с разтвор от натриев хидросулфит, като се разтворят 2 г от него в 100 г вода. Тъканта се свива на топка, потапя се в разтвора и се държи в него до пълното изчезване на петната. След това почистеното място се изплаква грижливо със студена вода и се суши на проветриво място.

Рецепта № 158. Почистване на петна от ръжда с лимонов сок
Пресни петна от ръжда се почистват, като се капе върху тях прясно изстискан и затоплен до 30-35°С сок от лимон. След това мястото се изтрива със суха бяла кърпа. Преди прилагането на лимоновия сок трябва предварително да се изпробва на подходящо място върху тъканта (ако е цветна) дали не се разрушават багрилата от него.

Рецепта № 159. Почистване на петна от ръжда върху по-груби тъкани
Петната се навлажняват с тампон от вълнен плат, напоен с топла дестилирана вода, и върху тях се капват 2-3 капки 2% -ен разтвор от солна киселина. Изтриват се с тампон, напоен със същия разтвор, след което се изплакват с вода, към която са прибавят 3- 4 капки 10%-ен амонячен разтвор. Накрая местата се изплакват още няколко пъти с вода.

Рецепта № 160. Почистване на петна от ръжда с мътеница
Тъканите се оставят да престоят по-дълго време в мътеница .След това се изпират най-напред с топла, а след това и с хладка вода.

Коментари за Почистване на петна от ръжда

 1. 1.

  :* mn e qko

 2. 2.

  И накрая моята рецепта:

  Почистване на петна от ръжда със смес от готварска сол и лимонов сок

  (Това е любимата ми рецепта. Наричам я "магическа" :)) )
  Тъканта се накисва в гореща вода за кратко - да се отпусне малко.
  Равни количества сол и лимонов сок се смесват до получаване на гъста каша.
  Кашата се втрива внимателно върху петното и ТЪКАНТА СЕ ПОСТАВЯ С ОБРАБОТЕНОТО МЯСТО НА ДИРЕКТНИТЕ СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ за около половин/1 час. Много важно е, да има горе-долу силно слънце!
  След това изплакваме/изпираме.
  Петното изчезва от само себе си... При по-упорити петна, ако е необходимо повтаряме процедурата.

Подобни статии

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

От А до Я за вашия дом

От А до Я за вашия дом

Алуминиеви съдове. След като се измият с гореща вода, могат да се изтрият с много фин пясък, като се търкат в една посока. След това се изпл...

Боядисване на тавани и стени

Боядисване на тавани и стени

Таваните обикновено са бели. Само в редки случаи те се оцветяват в други цветове или се облицоват с дърво.Таваните, облицовани със строителе...

Как се отглежда крушата

Как се отглежда крушата

В кои райони може да се отглежда и как се размножава крушата? Крушата се отглежда с успех почти навсякъде у нас на защитени от силните ветр...

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

16724

Нередност Докладвай за нередност
4 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия