Почистване на петна от кръв

Пресните петна от кръв в повечето случаи са светлочервени докато старите са тъмночервени и постепенно стават червено-кафяви.

Рецепта № 133. Почистване на петна от кръв
Когато върху тъканта има малко петна и размерите им не са големи, се прилага местно обработване. В останалите случаи се прибягва до химическо чистене.
Пресните петна от кръв върху всички видове тъкани, позволяващи пране, се отстраняват, като тъканите се изперат най-напред с чиста хладка вода, а след това в сапунена баня. Те не трябва да се перат с гореща вода, тъй като при по-висока температура кръвта се съсирва и петната не могат да се почистят.
Бели тъкани с пресни петна от кръв се почистват, като се поставят върху дъската и петната се наквасят чрез потупване с гъба, напоена с 3% -ен разтвор от кислородна вода. Това се повтаря, докато петната се разтворят напълно и подложката под тях престане да се оцветява. Почистените места се протриват с гъба, напоена с вода, подсушават се чрез навиване със суха кърпа, посипват се с дървени трици или сухи трохи от хляб и се изсушават на въздуха.

Рецепта № 134. Почистване на стари петна от кръв
Стари, засъхнали петна от кръв се почистват, като се намокрят обилно с помощта на тампон с разтвор от 4 г боракс, 40 см3 дестилирана вода и 2г (30 капки) амонячен разтвор. Почистените места се изплакват с вода.

Рецепта № 135. Стари петна от кръв върху бельо
Бельото се накисва в продължение на 8 - 10 часа в 5% -ен разтвор от калцинирана сода (50 г сода в 1 л вода). При липса на калцирана сода тя може да се замени със сода бикарбонат, изпечена при 110 - 120 ° С, или с 5% -ен амонячен разтвор. След това петната се напояват с разтвор на белина чрез потупване с тампон. Накрая се изплакват с вода.
Старите петна от кръв е най-добре да се изпират с ензимни перилни препарати.
Много застарели петна от кръв не могат да се почистят напълно.

Рецепта № 136. Петна от кръв върху фини копринени тъкани
Петната се покриват с кашица от нишесте и се оставят, докато тя изсъхне напълно. След това корицата се остъргва, а тъканта се на изплаква последователно със сапунен разтвор, вода и накрая със слаб разтвор на оцет (1 чаена лъжичка оцет в 1 л вода).

Рецепта № 137. Петна от кръв върху копринени тъкани
Петната се напояват с чист спирт посредством мека кърпа, след което се натриват внимателно с нея.

Рецепта № 138. Петна от крьв върху вълнени материи
Петната се натриват с тампон, напоен с 3% -амонячен разтвор. След това се изплакват с чиста хладка вода.

Рецепта № 139. Петна от кръв върху кадифе
Петната се напояват с чист 95% -ен спирт и след това внимателно се изчеткват.

Рецепта № 140. Петна от кръв върху цветни тъкани
Тъканите се потапят в разтвор от готварска сол (3 супени лъжици сол в 1 л вода) и се държат в него, докато кръвта изчезне напълно. След това тъканите се изплакват няколко пъти с хладка вода.

Коментари за Почистване на петна от кръв

  1. 1.

    Стари петна от кръв в\у дамска на матрак се почистиха лесно с топла водичка и с малко CIF на тензух оформен като тампон.

  2. 2.

    Ризата ,мислех да я изхвърля,но като прочетох рецепта140 ,реших да пробвам ,сол поне имам.Няма да повярвате не остана петънце,а те бяха петна големи.

  3. 3.

    Петна от засъхнало петно от кръв се премахва с препарат за чинии,като малко се за търква.

Подобни статии

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

Видове петна

Видове петна

В зависимост от разтворимостта им и от начина на почистване петната могат да се разделят условно на следните групи:а. Петна, разтворими във ...

Почистване на петна от гной

Почистване на петна от гной

Гнойните петна се задържат предимно върху повърхността на тъканите, а петната, които съдържат кръв, са разлети, тъй като кръвният серум се п...

Бързо и безопасно премахване на петна от килими

Бързо и безопасно премахване на петна от килими

Пране на килими в Благоевград Ако е невъзможно да се справите с петно у дома, като използвате конвенционални средства, ако тъканта е де...

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

60137

Нередност Докладвай за нередност
13 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия