Почистване на петна от багрила, смоли и др

Рецепта № 121. Почистване на петна от багрила върху бели памучни тъкани
В емайлирана тенджера или друг подобен съд се налива около 1л вода, към която се прибавя малко сода за пране или сода бикарбонат и настърган сух сапун. Сместа се нагрява, докато сапунът се разтвори напълно. Мястото, върху което са петната, се свива на топка и се потапя няколко пъти за 5 - 10 секунди в кипящата течност, докато петната изчезват напълно. Ако след тази обработка останат следи от багрилото, цялата дреха се накисва в топла вода и се избелва с белина.

Рецепта № 122. Почистване на петна от багрила върху вълнени тъкани
Петната се натриват със сапунен прах или сух настърган сапун за пране и за кратко време се потапят в чиста кипяща вода. Ако е необходимо, петната наново се натриват със сапун и наново се потапят в кипящата вода до пълното им изчезване. За да се отделя окончателно сапунът от обработваните места, те още веднъж се потапят в горещата вода. След това мократа част се завива в бяла памучна кърпа и се изсушава. Останалите разливи се отстраняват с влажна гъба и се изсушават с топъл въздух.

Рецепта № 123. Петна от багрила върху бяла естествена коприна
Тъканта се поставя върху дъската и се натрива със сух настърган сапун за пране, върху който се капе горещ (затоплен на водна баня) спирт. Петната се трият с гъба, напоена със спирт, до пълното измиване на сапуна. След това почистените места грижливо се промиват с гъба, напоена с топла вода, подсушават се със суха кърпа и се посипват с талк.

Рецепта № 124. Петна от багрила върху цветна коприна, найлон и капрон
Тъканта се простира върху подложката с опаката страна отгоре и петната се намокрят с гъба, напоена с топъл спирт. След това се промиват с гъба, напоена със слаб разтвор от готварска сол. Разливите се попиват със суха гъба, мястото се доизсушава с кърпа и се посипва със сухи трохи от хляб или с трици. Ако е необходимо, почистването може да се повтори.
В някои случаи багрилата се премахват с винен оцет. В повечето случаи обаче се поврежда основният цвят на тъканта. Образуваните след почистването матови или избелели места могат да се ретушират с маслени бои.

Рецепта № 125. Петна от зелени треви
Петната от зелени треви се почистват,като се натрият с тампон, напоен със спирт или етер, или пък с разтвор от 10 г готварска сол и 50 см3 дестилирана вода.

Пресните петна от трева се почистват и чрез обикновено изпиране с гореща вода.

Рецепта № 126. Петна от листа, зелени растения и др.
Тъканта се поставя върху подложката и петната се трият с тампон, напоен с бензин, като подложката често се сменя. Почистването продължава със спирт или етер. Ако спиртът разтваря багрилата на цветните тъкани, той може да се замени с амилов ацетат. В случай че след изсушаването на тъканта останат следи, те се отстраняват с тампон, напоен с глицерин, и се изплакват с хладка вода.

Рецепта № 127. Почистване на петна от червени домати
Почистват се, като се натрият със сок или с прясно отрязано парче от зелени домати. Почистеното място се изплаква няколко пъти с омекотена или дъждовна вода, подсушава се и се посипва с пшеничени трици или талк.
При бране на домати по дрехите остава зеленикав мъх, който след време образува трайни петна. Той се почиства също със сок от зелени домати по описания по-горе начин.

Рецепта № 128. Почистване на петна от цветя
Петната от цветя са с неясни очертания и притежават цвета на съответните растения - червен, жълт, оранжев и др.
Тези петна първоначално се трият с тампон, напоен с бензин, след което върху тях се капе 5% -ен амонячен разтвор. Изтриват се с гъба, напоена с хладка вода, подсушават се със суха кърпа и се посипват с талк или сухи трохи от хляб.

Подобни статии

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

Видове петна

Видове петна

В зависимост от разтворимостта им и от начина на почистване петната могат да се разделят условно на следните групи:а. Петна, разтворими във ...

Почистване на петна от естествени смоли и дъвка

Почистване на петна от естествени смоли и дъвка

Пресните петна от смоли са лепкави. Старите петна при натискане с пръст задържат неговия отпечатък.Петната от смоли се познават по следния н...

Восъчен батик (рисуван батик)

Восъчен батик (рисуван батик)

При восъчния батик се работи със стопен чист пчелен восък, със смес от восък и парафин в СЪОТНОШЕНИЕ 3 части пчелен восък и 1 част парафин и...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

6202

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия