Нощно напикаване

Нощното напикаване при децата създава големи грижи на родителите. До 5 -годишна възраст нощното напикаване се приема все още като нормално физиологично явление. Когато това напикаване продължава в по-късна възраст, у децата настъпват редица нервни прояви и затруднения в средата на детските колективи (ученически лагери, пансиони и др.)
Редица фактори предразполагат към появата на нощно напикаване: нездрава възпитателна атмосфера в семейството, занемарени хигиенни грижи и възпитание към чистота, различни травми, наследствена предразположеност и др.
Как се проявява нощното напикаване? Детето се напикава по време на сън, най-често един път през нощта и понякога в
точно определен час. Сънят най-често е дълбок и събуждането на детето е трудно. В по-редки случаи детето се напикава по 2 - 3 пъти през нощта, а в отделни случаи се напикава и по време на дневен сън. Нощното напикаване най-често настъпва 1-2 часа след заспиването или наскоро преди събужаавето. Много от децата не усещат своето напикаване, а други се събуждат засрамени и неспокойни.

 

Няколко думи за профилактиката и лечението на нощното напикаване

Възпитаването у детето от 2- до 5 -годишна възраст на здравно - хигиенни навици е най-верният път за профилактика на нощното напикаване. Детето трябва да бъде подсушавано и да не привиква да стои дълго време с намокрени пелени и гащички. Сдед първата година децата постепенно трябва да се приучваг да се изпикават волево през деня през равни интервали от 3-4 часа. Това дълготрайно ритмично повтаряне на волевото изпикаване стимулира развитието и съзряването на волевия рефлекс за задържане на урината и детето отвиква да се напикава през нощта. За изпълнението на тази трудна задача от родителите се изисква много търпение и такт.
При децата след 5-годишна възраст са прилагани голям брой лечебни методи и средства (медикаменти, билки, хипноза, клизми, синапизми в областта на кръста и много други). Постигнатият успех обаче се дължи повече на внушението и на псохолечебното въздействие, което се упражнява с различните методи. С тях се стимулира забавеното съзряване на рефлекса за задържане на урината.
Преди започването на каквото и да било медикаментозно лечение ние съветваме да се постъпва по следния прост и безвреден начин. Първо, депата да не се наказват и постоянно упрекват за тяхното напикаване.Този въпрос да не става тема за разговор в семейството.У детето трябва да се изгради увереност, че то с търпение и желание ще преодолее своя неприятен навик.

Може да се започне с невинна диета, като в следобедните и вечерните часове не се дават много течности и не се претоварва стомахът на детето. Може всяка вечер да се променя положението на детето в леглото, което по възможност да бъде твърдо. Особено ефективен е следният метод. В специално нарисувано с цветни моливи от самото дете табло всяка сутрин се отбелязват с черни кръгчета напикаванията през изминалата нощ, евентуално и по време на двевния сън. В дните, през които детето не се е напикало, се рисува червено кръгче или златна звезда. Когато детето завоюва червено кръгче, то може да получи похвала и дори възнаграждение. Цветното регистриране в продължение на 5-6 и повече месеца вдъхва увереност у детето, че то ще може да преодолее своя навик. Освен това таблото ще позволи на детския лекар да реши дали се отнася за лека или по-тежка форма на нощно напикаване. При упоритите форми могат да се опитат и други лечебни методи, което става под ръководството на детския лекар.

Коментари за Нощно напикаване

  1. 1.

    светлана,моя син е на 4 години и още се напикава през ноща.но има и една нокса че със бащамо се разделихме а той е присъствал на много наши скандали сега е и много изнервен .знам че за всичко сме виновни ние с бащамо аз поне осъзнавам това но все още бащаму не може да го осъзнае кажете какво трябва да направя .

  2. 2.

    светлана,моя син е на 4 години и още се напикава през ноща.но има и една нокса че със бащамо се разделихме а той е присъствал на много наши скандали сега е и много изнервен .знам че за всичко сме виновни ние с бащамо аз поне осъзнавам това но все още бащаму не може да го осъзнае кажете какво трябва да направя .

Подобни статии

Лечение на нощно напикаване с билки

Лечение на нощно напикаване с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. Hb. Millefolii (стръкове бял равнец)Hb. Hyperici (стръкове жълт кантарион)Hb. Agrimon...

Захарен диабет в детска възраст

Захарен диабет в детска възраст

Захарният диабет (захарна болест) е хронично, дълготрайно заболяване, което се характеризира с нарушения във въглехидратната обмяна, както и...

Коклюш (Магарешка Кашлица)

Коклюш (Магарешка Кашлица)

Това е остра заразна болест, която се причинява от особен род бактерии. Най-често се засяга ранната детска възраст (2— 5-годишна възраст). М...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

В тази група влизат едни от най-разпространените сред хората кожни болести. Под гнойни заболявания на кожата или пиодермии се разбират всичк...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

3454

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия