Недоносеното дете

Нормалната бременност продължава 40 седмици. Дете, което се роди преди изтичането на 37 -ата седмица, е недоносено, а това, което се роди след 42 -ата седмица на бременността, е преносено. Има обаче случаи, когато бебето се ражда след нормалния срок, дори и преносено, и въпреки това телесната му маса е малка за вътреутробната възраст. В практиката за удобство децата, родени с телесна маса под 2500 грама, се смятат за недоносени. Колкото по-малка е телесната маса на недоносеното при раждането, толкова по-незрял е неговият организъм и по-слаба е неговата пригоденост за извънутробен живот. Това особено важи за най-тежките степени на недоносеност, при които детето се ражда с телесна маса под 1500, дори под 1000 грама.
Отглеждането на недоносените деца е много по-трудно, отколкото на доносените и едрите бебета. Ето защо е добре бъдещите майки да познават най-честите причини за раждането на недоносено дете.

Причини за недоносеност

Жени под 18-20 - годишна възраст много по-често раждат недоносени деца. Като важна причина за недоносеност се изтъкват и повтарящите се преди това аборти. Редица заболявания на бременната могат да доведат до преждевременно раждане на малък плод. Особено важно значение имат токсикозите на бременността, изразени с упорити повръщания, със засягане на бъбреците, с повишено артериално налягане и отделяне на белтък с урината. Близнаците също се раждат често недоносени по понятни причини - матката се преразтяга и родовата дейност започва преждевременно. Несъмнена е ролята на половия живот за преждевременното раждане. Затова бременните се съветват да не допускат полов живот през последните месеци на бременността. Проучванията са доказали, че жени пушачки, както и тези, които консумират алкохол през време на бременността, раждат по-дребни деца, а също така и по-често недоносени.

Външни признаци на недоносеност

Освен че е видимо много дребно, недоносеното дете има къси крайници, а относително голяма глава и голямо коремче. Кожата му е много по-червена и през нея прозират кръвоносните съдове. По челото, тила, раменете и трупа му има повече фини косъмчета - лануго. Поради това то изглежда грозно. За по-грозния
му вид допринасят изпъкналите очи, липсата на подкожна тлъстина на бузите. Ушните му миди са с меки хрущяли, още неоформени и прилепват до главичката.
Деца с телесна маса между 2500 и 2000 грама са недоносени от I степен, между 2000 и 1500 грама - II степен, между 1500 и 1000 грама - III степен, и под 1000 грама - IV степен. Изгледите за успешно отглеждане на недоносеното са толкова по-големи, колкото по-голяма е телесната маса при раждането.

Физиологични особености

Те се обуславят от незрелостта на органите на недоносеното. Така например, за да може да настигне своите връстници, недоносеното трябва да яде много повече, но храносмилателната му система е още незряла, за да се справи с това голямо количество храна. И все пак недоносеното поема много повече кърма, отколкото доносените деца.
Организмът на недоносеното е крехък. То боледува два пъти по-често от доносените. То е много по-податливо на инфекции, които у него протичат по-тежко. Недоносеното боледува много по-често от рахит и анемии.
Все пак при добри грижи повечето от недоносените оцеляват и се развиват добре. Те настигат своите доносени връстници към края на първата година или през втората година, много рядко по-късно. По отношение на умственото си развитие те достигат нивото на връстниците си до края на втората година. В по-късна възраст повечето от недоносените вече не могат да се отличат от доносените. Нещо повече, измежду гениите на човечеството има недоносени. Така че си струва да се полагат грижи за тези малки същества още от най-ранната им възраст.

Отглеждането на недоносеното дете

изисква от майката много повече грижи, отколкото на доносеното. В началото то остава за известно време в специалното отделение за недоносени, където за него се грижат добре обучени лекари и сестри. При по-изразена недоносеност бебето се поставя в специално малко жилище, затворено от околния свят, наречено кувьоз. Той е направен от прозрачна пластмаса и осигурява на детето постоянна температура, въздух с по-голямо количество кислород, с по-голяма влажност. При най-малко отклонение от нормалните за бебето условия апаратът звъни тревожно. Всичко, дори и храненето на малкото същество се извършва в кувьоза. Ако то е съвсем дребно, кърмата се вкарва в стомахчето му със специална сонда. От вас се изисква само да изцеждате цялото количество кърма от гърдите си, защото без кърма недоносеното трудно би оцеляло.
Когато стане възможно отглеждането му в домашни условия, недоносеното ще ви бъде дадено, за да поемете по-нататък грижите за него. А този момент обикновено настъпва, когато телесната маса на бебето достигне 2500 грама. До това време вие вече трябва да сте прочели доста по въпросите за отглеждане на новороденото.
Ще получите, разбира се, съвети от лекаря в отделението за недоносени.
Това, без което недоносеното не може, е майчината кърма. Бъдете настоятелни, дори упорити, за да го накарате да суче. Канете го многократно и го подпомагайте, като изцеждате от сладката течност в устата му, и ще видите, че то ще започне да суче. При неуспех ще се наложи седмици наред да изцеждате млякото си и да го давате на бебето с лъжичка или с биберон. Въпреки големите му нужди от кърма стомахчето на недоносеното не може да поеме наведнъж голямо количество. Затова недоносеното се храни на всеки два часа, по 8, дори по 9 пъти в денонощието. Не се учудвайте, че такова малко бебе поема дневно количество кърма, равно на 1/4, дори на 1/3 от масата му. Нали трябва да расте по-бързо от другите. Но дори то да проявява ла-комия, вие не се увличайте и в общи линии спазвайте количеството кърма, което лекарят е назначил. Ако не можете да изцедите от гърдите си нужното количество, лекарят ще ви каже колко мляко Бебе-0 да добавите.
Недоносеното има нужда от чести срещи с лекаря. При всяка среща с него или сестрата не забравяйте да запитате за това, което ви затруднява или пък не ви е ясно. Уместно е да си записвате в специален бележник въпросите, на които ще искате да ви отговорят. Не бива да се чувствате неудобно. Напротив, от това ще проличи, че сте грижовна и прилежна майка.
Така ще изтекат седмиците и месеците на по-особени грижи. Недоносеното ще израсне, ще настигне своите връстници. Но и тогава не забравяйте, че дори и двегодишно да е, недоносеното прекарва по-тежко острите вирусни инфекции. Затова не се стеснявайте да тревожите по-често лекаря, дори за наглед нищожна хрема или зачервено гърло.

Предпазване от раждане на недоносено

Не се учудвайте, това е възможно. В миналото се раждаха много по-често недоносени деца. Сега от 100 новородени само 5-6 са с телесна маса под 2500 грама. Медицинската наука има безспорни успехи в тази насока. Важна е, разбира се и ролята на бременните.
Какво можем да препоръчаме на бъдещите майки? На първо място - не се решавайте с лекота на аборт. След като вече сте бременна, водете нормален живот, не оставайте без работа, хранете се според апетита си. Откажете се от тютюна и алкохола, ако преди това сте допускали такава слабост. Избягвайте контакти със заразно болни, избягвайте тежките физически усилия, без да изоставяте ежедневната си домакинска работа. През последните месеци на бременността не допускайте полов живот.

Подобни статии

Особености на нервното дете

Особености на нервното дете

Най-важната особеност на нервното дете е повишената дразнимост и чувствителност на неговата нервна система. Понякога тази повишена дразнимос...

Диетичният режим на болното дете

Диетичният режим на болното дете

Необходим ли е специален диетичен режим за болното дете? Не във всички случаи, а само при някои заболявания. Диетата се определя от лекаря. ...

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Чревни заразни болести (Инфекциозни диарии)

Инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии (дизентерийни бактерии, салмонели, коли-бактерии и др.) и много по-рядко от вируси ...

Наранявания на опорно-двигателния апарат

Наранявания на опорно-двигателния апарат

СЧУПВАНЕ Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение...

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

4424

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия