Дохранване на бебето

Когато бебето поради някаква причина освен с кърма се храни и с краве мляко, храненето се нарича смесено. Към смесеното хранене може да се премине при недостиг на кърма у майката или пък поради нейната заетост например в учебния процес.
Когато решите да дохранвате вашето дете с краве или адаптирано мляко, знайте, че почти винаги това води до значително намаляване на кърмата ви. Все пак, ако това е неизбежно, след като сте се посъветвали с лекаря, запомнете две важни изисквания:
1. Добавката предлагайте на бебето само с лъжичка и в ни-какъв случай с биберон. Практиката е показала, че почти всички деца, преминали на дохранване с биберон, се отбиват през следващите седмици.
2. Препоръчаното от лекаря количество мляко като добавка давайте едва след като бебето изсуче гърдата докрай. Ако му предложите най-напред добавката, то вече няма да суче от гърдата така лакомо, а задръжката на кърма ще доведе до още по-значителното й намаляване.
При смесено хранене поради заетост на майката едно или две кърмения се заменят с краве или адаптирано мляко, което трябва да се дава с лъжичка. Ако вашият случай е такъв, то не-ка си позволим да ви припомним една възможност. Преди да излезете, изцедете кърмата от двете си гърди, запазете я в хла-дилник и нека този, който поема грижата за бебето, го нахрани в определения час, като предварително затопли кърмата. По този начин бебето може да остане само на едно хранене с краве или адаптирано мляко. Има и втора възможност - изцедената кърма да се запази и при всяко хранене да се дава, смесена с кравето мляко.
За дохранване на бебето предпочитайте сухите адаптирани млека на прах, които са напълно равностойни на вносните адаптирани млека. Начинът на приготвяне е обяснен на опаковките.
Адаптираните млека се наричат така, тъй като са доближени по състав до майчиното мляко, макар че в никакъв случай не могат да го заместят пълноценно. Количеството на белтъка в тези млека е намалено, а това на млечната захар е увеличено. Адаптираните млека се понасят по-добре от бебето, отколкото квасеното краве мляко, особено през първите месеци след раждането. До третия месец се дава «Бебе 0», а след това «Бебе 1». Ако случайно в магазина няма «Бебе 1», спокойно можете да давате и «Бебе 0» - то е за предпочитане пред квасеното
краве мляко. Ако ли ли има само «Хумана», можете и него да давате. Едва след като детето навърши 4-5 месеца, опитайте дали ще приема добре квасеното краве мляко. Ако това е така, можете вече да преминете към хранене с него. Някои кърмачета още от първите месеци предпочитат квасеното мляко пред адап-тираните млека, разбира се , при съответно ва възрастта разреждане.
Разреждане на квасеното краве мляко. То се налага поради голямото съдържание на белтък в кравето мляко. За хранене на бебето през първия месец разреждайте млякото наполовина с 3 % оризова вода, като към общата смес добавяте 7-8 % захар. А това означава за 100 грама млечна смее една препълнена лъжичка захар.
За бебета на възраст от 2 до 4 месеца приготвяйте млечна сме от 1 част оризова вода и 2 части квасено краве мляко. Например за приготвянето на 600 грама млечна смес вземете 400 грама квасено краве мляко и 200 грама оризова вода и към тази смес прибавете 7-8 чаени лъжички (30-40 грама) захар. Оризовата вода се приготвя, като размачкате добре сварения ориз или пък още по-добре от готово оризено брашно.
След като бебето навърши 4 месеца, можете вече да му давате неразредено квасено краве мляко, но също подсладено със 7-8 % захар. Вие разбирате, че настоятелно повтаряме квасено краве мляко. Това означава, че не бива на малкото бебе да давате друго животинско мляко. Само по изключение, ако няма краве, може да се използва козе мляко, но за непродължително време. Предпочита се кравето мляко да бъде квасено, тъй като то се приема и усвоява от малките деца по-добре. Разбира се, квасеното мляко не бива да бъде много кисело.

Коментари за Дохранване на бебето

  1. 1.

    Когато бебето повръща много какво мляко се дава

Подобни статии

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Опити за увеличаването му след завръщането в къщи (за майките, които нямат постоянна връзка с лекар). Да предположим, че в родилния дом сте ...

Удобство и за двамата

Удобство и за двамата

Всеки следващ ден ще ви научи как да се настаните най-удобно на стола или на дивана, за да може кърменето да протича без умора, с удобство и...

Първата среща с бебето

Първата среща с бебето

Вие сте го очаквали толкова време. Подготвяли сте се за тази първа среща. И все пак оставате малко учудени, когато чуете първия му плач, ког...

Подсушаване на бебето

Подсушаване на бебето

Новороденото се подмокря почти на всеки час. Освен това то се изхожда по 3-4, дори и повече пъти на ден. Ето защо се налага то да бъде подсу...

Телесната маса на бебето

Телесната маса на бебето

Нормално здравото бебе наддава през първото тримесечие около 25 грама на ден. За второто тримесечие тази норма е около 20 грама, за третото ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

7240

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия