Бързоварна тенджера под налягане

Обикновено се изработва от алуминиеви сплави. Тя е незаменим помощник на всяка домакиня, тъй като с нея се пестят гориво и време. В нея може да се приготви храна за много кратко време. При това ястията стават по-вкусни и са с по-добри вкусови и хранителни качества. Готвенето без достъп на кислород позволява да се запазят естественият аромат на вложените продукти и голяма част от съдържащите се в тях витамини.
В какво се състои „секретът" на бързоварната тенджера ?
В това, че се затваря херметически и при нагряване в нея се създава повишено налягане, като температурата на получената водна пара достига до 120°С.
Поради това, че между капака и тялото на тенджерата е поставен гумен уплътнител, а и самият капак плътно се пристяга посредством жлебове или лост, парата може да излиза само през предпазния клапан на капака. Ако налягането на парата се повиши над допустимото, клапанът автоматически се повдига и излишната пара излиза през отвора.
Внимание! При работа с бързоварната тенджера не трябва да се надвесвате над нея, тъй като има опасност да се изгорите от парата, която излиза от време на време от предпазния клапан.

Бързоварна тенджера под налягане
Фиг. Бързоварна тенджера под налягане: 1. Балансьор / 2.Клапан / 3. Капак / 4. Тарелка / 5 и 6. Надупчени тарелки / 8. Дръжка / 9. Дръжка на капака / 10. Гумен пръстен / 11. Дръжки за хващане / 12. Тенджера / 13. Алуминиеви куки / 14. Тел за почистване на вентила / 15. Алуминиева поставка за тарелките

В бързоварната тенджера може да се вари, пържи, задушава и да се приготвят гарнитури на пара. Водата не бива да надвишава 3/4 от обема на съда, тъй като, ако той е препълнен, предпазният клапан престава да работи. За да се образува пара, достатъчно е да се налеят една и половина - две чаши вода.
Продуктите, които трябва да се обработват с пара, се поставят

върху специалните за тази цел решетки на дъното на тенджерата. Ако се готви месо със зеленчуци, месото трябва да се нареже на малки късчета, за да се свари едновременно със зеленчуците.
Преди да се постави капакът на тенджерата, продуктите трябва да се посолят леко и към тях да се прибавят необходимите по рецептата подправки.
Бързоварната тенджера може да се нагрява на всички видове нагревателни уреди. Отначало загряването трябва да бъде силно, а когато налягането се повиши достатъчно, което се познава по силното свистене и подскачане на предпазния клапан, нагряването трябва да се намали. От този момент започва да се отчита и времето за приготвяне на ястието.
Когато времето за приготвяне на даден вид ястие е изтекло, тенджерата се сваля от огъня или нагревателя. Клапанът обаче не бива да се затваря дотогава, докато в нея има пара под налягане. Тя се изпуска, като клапанът се повдигне леко с вилица. Ако ястието е с повече вода, налягането в тенджерата се намалява по друг начин - тя се оставя под крана на чешмата и върху капака й се пуска студена вода. Преди да снемете клапана, трябва да сте убедени, че в тенджерата няма повече излишна пара.

Проверявайте, като повдигнете внимателно клапана с вилица. Ако капакът не се отделя от съда, не го насилвайте, отново облейте тенджерата със студена вода. След малко капакът лесно ще се отвори.
Не оставяйте бързоварната тенджера неизмита. Измийте я с гореща вода и след като изсъхне, я изтрийте с мека кърпа. Обърнете особено внимание на каучуковия пръстен на тенджерата.

Почистете също и отвърстието на предпазния клапан. Когато не се употребява, тенджерата трябва да се държи обърната с дъното нагоре.

Подобни статии

Печатане на тъкани с плодове и плодови кори

Печатане на тъкани с плодове и плодови кори

Този начин на декориране се състои в нанасянето на една или повече фигурки върху дадена текстилна материя с помощта на плодове или зеленчуци...

Местни вкусови подправки

Местни вкусови подправки

Вкусовите представляват различни части от растения - листа, корени, плодове, кори - или получени по изкуствен начин продукти със специфичен ...

Начини за консервиране на месо и риба

Начини за консервиране на месо и риба

Месото и рибата могат да се консервират чрез осоляване, пушене, варене, сушене, замразяване и стерилизиране. Осоляване  Прилагат се два на...

Методи за добиване и пастьоризиране на натурални сокове

Методи за добиване и пастьоризиране на натурални сокове

При домашни условия след надробяването се практикуват два начина за добиване на сок: 1. Дифузия чрез пара.2. Пресоване. Добиването на сока...

Високо кръвно налягане (Хипертонична болест)

Високо кръвно налягане (Хипертонична болест)

Артериалното кръвно налягане се измерва с две стойности — едната по-висока (систолично налягане), а другата — по-ниска (диастолично налягане...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

7905

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия