Борба срещу гризачите (мишки и плъхове)

Мишките и плъховете (сиви и черни) причиняват големи щети на народното стопанство. Освен това те могат да станат преносители на опасни инфекциозни заболявания.

Борба срещу мишките

 

Едно от средствата за борба с мишките е прекратяване на достъпа им до хранителните продукти, които трябва да се съхраняват в плътно затварящи се кутии или други подходящи опаковки.
Кухнята трябва да се почиства всяка вечер от отпадъците, които трябва да се изнасят. След няколко дни, когато мишките изгладнеят, около местата, откъдето идват, вечер се поставят примамки с отрова. На другия ден примамките се събират и изгарят или се закопават. През нощта наново се поставят примамки на няколко места и това се повтаря, докато се установи, че примамките остават непокътнати. Тогава откритите дупки, откъдето излизат мишките, се замазват с циментов разтвор. В по-големите дупки преди това се насипва натрошено стъкло.
Може също да се поставят капани за мишки, което ще спести допира с отровни вещества.

Борба срещу плъховете

 

Най-ефикасното средство за борба с плъховете са отровните примамки, които под различни наименования се продават в аптеките. Тъй като тези гризачи са много хитри, за да се притъпи бдителността им, преди да се поставятотровните примамки, в продължение на 2-3 нощи трябва да се поставят примамки от месо, картофи или други храни без отрова.
Примамките с отрова се поставят вечер, и то на същите места, където са били примамките без отрова. Те не трябва да се пипат с голи ръце, а да се поставят с дървени лопатки или лъжици, които не се употребяват за други цели.
Останките от отровните примамки трябва да се заравят в земята, настрана от жилищните и селскостопанските постройки.
Купените от аптеките препарати трябва да се употребяват веднага, без да сеоставят в дома, поради опасност да бъдат намерени от деца или домашни животни.
При липса на специални средства против гризачите може да се направи примамка на основата на гипс по една от следните рецепти:

Рецепта № 299. Примамка за гризачи

30-40г брашно се смесват с 20-25г гипс и към тях се прибавят 20-25 капки слънчогледово масло(олио). Гипсът, който се съдържа в примамката, се втвърдява в стомаха на гризачите и те умират.

Рецепта № 300. Средство против плъхове

Приготвя се смес от 20 г пудра захар, 20г колофон и 15 г боракс. Сместа трябва да се разбърка добре с пластмасова или дървена лопатка, а не с ръце, тъй като в противен случай плъховете няма да я докоснат. Тази смес се сипва с лопатка във или около дупките на гризачите.
• Мишките и плъховете не понасят миризмата на нафталина. Това се използва в борбата срещу тях. Приготвя се смес oт равни части нафталин и дървени стърготини и се насипва около леговищата им.
• Мишките не понасят миризмата на джоджен. Те могат да се пропъдят от жилищата, ако около гнездата им се поставят изсушени клонки джоджен.

Коментари за Борба срещу гризачите (мишки и плъхове)

 1. 1.

  v nas ma plic....mn ma e strax serioznoo minalata no6t be6e do men v legloto mn se oplasiihh
  kakwo da napravq :S:S:s

 2. 2.

  Ако пак си легне при теб, просто те е харесал - няма начин ще има сватба

 3. 3.

  вкъщи има милиони...и нищо не ги спира,спасение няма ,ако някой знае начин да ги спра ,моля да ми го напише...

 4. 4.

  ima

 5. 5.

  Zdr. ot pet meseca slagam otrova protiv griza4i kakvato ne si pomislite 4erna ,4ervena v plik4eta rozova,kypix si i yred protiv griza4i, slojix gips i bra6no ne pomaga ni6to molq ako nqkoi znae ne6to da mi pomogne!!! Te prosto se mnojat imam 4yvstvoto 4e gi xranq ??? do men imama magazin vtora ypotreba drexi dali ne e ot tezi parcali? SOS!!!

 6. 6.

  zdraveite. az sa6to imam plahove.mn me e strah 4uvam gi vsqka ve4er kak vlizat v kunqta.kupih otrova na granuli.no dori ne sa q dokosnali. nqkoi moje li da mi kaje kak moga da se otarva ot tqh.

 7. 7.

  zapali ka6tatha - koito ne izbqga ot tam, 8te zagine v stra6ni maki i drugite 6te umrat ot strah :)))))))
  ami v statiqta ima informaciq -deistvai

 8. 8.

  Адаш запалих къщата ама май са се преместили към вашата къща , сега търся нафта за да спася и вас по същия начин.
  Сега сериозно.
  В случай че имате много плъхове най-добре е да има котки и то много или няколко пинчера в двора, аз имам един мелез от териер и им спира тока, имам и три котки който са като метли, ама при вас тези неща може да не вървят и за това слагай в един бидон или варел 30см. вода и отгоре слънчоглед и всеки ден изхвърляй удавените. Същата работа става с едно раздънено буре или варел или бидон на дъното само храна и нагоре 70-80 см. празно место за да не могат да излизат , проблема е че трябва да се убиват.
  Или един капак от тенджера на дръжката на капака я закачаш на една кука а на самия капак залепяш слънчоглед и това да е над съд с вода плъха отива на капака той се накланя плъха пада във водата а капака пак застава и следващия.
  Има още много способи ама за начало това стига.

 9. 9.

  zhoro

Подобни статии

Как трябва да се използува площта в овощните градини

Как трябва да се използува площта в овощните градини

Защо е необходимо поддържането на почвената повърхност в овощните градини? Поддържането на почвената повърхност в овощните градини съобразн...

Кои въпроси във връзка с организиране на борбата с болестите по овощните растения представляват интерес за любителя-овощар

Кои въпроси във връзка с организиране на борбата с болестите по овощните растения представляват интерес за любителя-овощар

Какво се разбира под болест и под неприятел на овощните растения? Болест е всяко смущение в растежа и развитието на овощното растение, пред...

Кое е най-важното, което трябва да се знае за неприятелите по овощните растения, без което не може да се разчита на успех при борбата с тях

Кое е най-важното, което трябва да се знае за неприятелите по овощните растения, без което не може да се разчита на успех при борбата с тях

Кои неприятели по овощните растения се наричат смучещи и кои гризещи? Смучещи насекоми са тези, които се хранят чрез изсмукване на сокове о...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

За борба с болестите, неприятелите и плевелите в овощните насаждения се прилагат различни методи (агротехнически, механичен, биологичен, кар...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

22207

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия