Сос Табаско

Сос Табаско
Соса Табаско е кръстен на едноименният мексикански щат. Основната му съставка са люти чушки, поради което соса е много пикантен и не подходящ за всеки.

Подправковата течност „Табаско" е получила наименованието си от мексиканския федерален щат Табаско, където растат извънредно лютите червени пиперки чили, които са основната и съставка. Тя е тъмночервена, средно гъста течност, съдържаща различни подправки. Произвежда се фабрично. На пазара се продава опакована в малки бутилки. Вкусът на „Табаско" е огнено лют, слабо накиселяващ, с допълнителен аромат от различните примеси. Комбинира се с всички подправки с изключение на черния пипер, „Табаско" силно възбужда апетита. С него може да се подправят всички ястия, на които трябва да бъде придадена пикантна нота.

Поради голямата концентрация желаният ефект се постига само с няколко капки. „Табаско" обикновено се прибавя към супи от морски мекотели, сосове, майонези, сладко-кисели салати, фрикасета, коктейли.
Основни предимства на течността са, че има неограничена трайност и дозирането й може да става по-точно, отколкото при пресни или сушени люти чушки.

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

09.05.2012

Обновено
Обновено

09.05.2012

Прочетено
Прочетено

1341

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия