Смъртоносното влияние на акарозата

Пчелите често са предразположени към редица заболявания. За да можете да предпазите медоносните си пчели е нужно не само да познавате добре различните болести, но също така и техните симптоми.

Една от най-сериозните болести по пчелите е Акарозата. Тя се причинява от микроскопичен кърлеж познат под наименованието Acarapis woodi. Тази болест обикновено е разпространена в страни в по-влажен климат и около реки, езера, морета, както и заблатени места. Засега няма сведения за случай на Акароза в България.

Акарозата засяга, както медоносните, така и дивите пчели. Кърлежите проникват и се развиват в трахеите на младите пчели. В повечето случаи тази болест завършва със смърт, тъй като лечението й е трудно.

Заболяването се проявява предимно в края на зимния и в началото на пролетния сезон, когато пчелите са най-уязвими. Акарозата се предава от пчела на пчела при контакт обикновено в кошера.

Най-характерния признак на Акарозата е подуването на коремчетата на пчелите и тяхната изнемощялост. Обикновено заразените пчели не могат да летят и умират още при първото си пролетно летене.

Лечението на болестта е трудно и почти невъзможно, макар на пазара да се предлагат множество лекарства. За да се излекуват пчелите е необходимо не само те да се третират с медикаментозни препарати, но и да се ограничи придвижването им. Всички средства за лечение включват в състава си метилсалицилат и етилсалицилат, бензин, нитробензол, като е необходимо те да се комбинират със сафролово или слънчогледово масло. Обикновено тези медикаменти се поставят в кошера налети в специални епруветки или шишенца.

Само за 10 дни нитробензоловите пари могат да унищожат всички акари. Нитробензоловата смес се прилага 2 пъти дневно в дози не по-големи от 6 мл. и през период от два дни. Поради факта, че повечето лекарства са отровни за човека, трябва да се внимава изключително много при третирането на пчелните семейства с тях.

За да се предотврати разпространението на болестта е редно да се внимава при вноса на медоносни пчели от страни, в които тя върлува. Дори и при най-малкото съмнение за наличие на акароза е добре част от пчелите да се заделят и занесат в лаборатория, където да се изследват. В случай, че се констатира наличието на болестта е необходимо засегнатите индивиди да се затворят под карантина и върху тях да се приложи съответното лечение.

Различни лекарства за пчели можете да намерите в онлайн пчеларския магазин MULTIMAX.

Категории

Разни

Подобни статии

Влияние на околната среда върху лозата

Влияние на околната среда върху лозата

Топлолюбиво растение ли е лозата Лозата е растение с определени изисквания към температурата. От тези изисквания зависи нейното географско ...

Хронични нефрити при детето

Хронични нефрити при детето

Причините, които довеждат до развитието на хроничен нефрит, са недостатъчно изяснени (инфекции, наследствено предразположение, болестни имун...

Хидроцефалия при детето

Хидроцефалия при детето

В главния мозък има пространства, които нормално са изпълнени с определено малко количество бистра течност (ликвор). При някои болестни увре...

Зелен чай

Зелен чай

Зеленият чай и приготвената от него отвара са богати на витамин Р. Те съдържат още кофеин (теин), танин, катехини, микро-елементи, етерични ...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

hristoff

hristoff

41 публикации

Публикувано
Публикувано

29.09.2015

Обновено
Обновено

24.09.2015

Прочетено
Прочетено

1234

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия