ЧИП ТУНИНГ – ЗА НОВ МЕНИДЖМЪНТ НА АВТОМОБИЛА

Чип тунинг най-общо представлява осъществяване на промени по електрониката на двигателя. Основните и желани резултати от тези промени са повишаване мощността на двигателя и намаляване на разхода на гориво.

 

В процеса на чип тунинг се подменя програмата, в която е кодиран алгоритъма за работа на двигателя на автомобила.По-образно казано, чрез чип тунинг се сменя мениджмънта на автомобила.Как става това?

 

Цялата електроника на двигателя на автомобила се управлява от специален електронен блок, наречен ECU / Electronic Control Unit / - на по-разбираем език това е компютърът на колата. При извършване на чип тунинг по същество параметрите на програмата на този компютър се променят, с което се променя и целият алгоритъм на работа на двигателя, променя се начинът, по който софтуерът управлява двигателя на автомобила. Целта е новият алгоритъм, да доведе до увеличаване на мощността и намаляване на разхода на гориво.

 

Защо се прибягва до чип тунинг? Често производителите на автомобили залагат в компютъра някои ограничения – на скоростта, на оборотите и други. Залагането на тези ограничения може при чип тунинг да е провокирано от климата на мястото на производство, от законодателни рестрикции в съответната държава, от пазара на частите за поддръжка на автомобила, от качеството на горивото, от нормите за вредни емисии и т.н. При програмиране на компютъра производителя трябва да се съобрази с необходимите ограничения и затова не въвежда най-оптималните характеристики на двигателя. Чрез чип тунинг, тези заводски ограничения се премахват и автомобилът се раздава оптимално.

 

Съществуват различни видове чип тунинг, в зависимост от начина на неговото осъществяване:

 

Смяна на чипове – При този вид чип тунинг стария чип се заменя с нов, който е специално програмиран за оптимизиране работата на двигателя. Много е важно при отпояване на стария и запояване на новия чип да се използва специализирана професионална техника.

 

OBD тунинг – Този вид се извършва електронно, посредством диагностичната букса на автомобила. Към тази букса се прикрепя устройство, с помощтана което се изтеглят старите програми и се записват подобрените. Така отпадат всички затруднения, свързани с разглобяване и запояване. Предимство на OBD тунинга е също, че създава възможност за многократни проби, донагласяне на тунинг софтуера, както и връщане на стария, ако се налага.

 

BDM програмиране – Този тип чип тунинг се извършва при новите модели ECU, защото те са конструирани процесори с вградена памет и подмяна на чипове е невъзможна. Затова компютърът се демонтира и се поставя на специален BDM порт, през който се изтеглят и архивират действащите програми. След това в паметта на процесора се записват подобрените програми.

 

Когато се прибягва до чип тунинг трябва особено да се внимава за техниката, която се използва. Важно е също вгражданият чип тунинг софтуер и използваните чипове да са проверени и да са произведени от утвърдени в областта фирми. Така ще се избегнат грешките и препрограмирането ще донесе желания ефект от чип тунинг.

чип тунинг -

http://www.vrperformance.net

 

Подобни статии

Как да спестим при прегряване на автомобила ни

Как да спестим при прегряване на автомобила ни

5 прости стъпки за редуциране на температурата на двигателя Ако вашия автомобил има климатик или климатроник, то при прегряване на автомоби...

Вредна ли е газовата уредба за автомобила

Вредна ли е газовата уредба за автомобила

Вредна ли е газовата уредба за автомобила Прието е, че шофьорите слагат газова уредба само и единствено заради по-ниската цена на пропан-бут...

За качествен  чип тунинг разчитайте на професионалистите

За качествен чип тунинг разчитайте на професионалистите

За качествен чип тунинг трябва да бъдат изпълнени няколко условия, свързани с избора на фирма, осъществяваща чип тунинг и с изискванията към...

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

Офисите в Стара Загора - как да намерим най-подходящия офис?

„Офис” е сравнително млада дума в нашия език, от която дъха на власт, пари, влияние. „Да отвориш офис” е начална фаза на всяко начинание, „д...

Съставки на храната необходими на бебето

Съставки на храната необходими на бебето

Преди да говорим за храните, които децата могат да ядат ежедневно, трябва да разгледаме по-важните химически вещества, които влизат в техния...

Румяна Иванова

Румяна Иванова

77 публикации

Публикувано
Публикувано

08.05.2013

Обновено
Обновено

08.05.2013

Прочетено
Прочетено

577

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия