Средства против изпотяване

При повишено отделяне на пот се препоръчва намазване на кожата с разтвори на дъбилни вещества. За тази цел кожата предварително се изтрива с тампон, напоен с разреден одеколон, а след това с 10% -на отвара от дъбови кори. Тази отвара се приготвя по следния начин:

Рецепта № 452. Дъбова отвара против изпотяване
20 г смляна дъбова кора (продава се в аптеките) се залива с две чаши хладка вода и се вари 10-15 мин. Оставя се да изстине. Бистрата течност се отлива, а остатъкът се изстисква в нея през парче плат. Ако е необходимо, течността се разрежда с вода, за да се доведе обемът й до 1 чаша. След като се охлади, течността се пресилва в половин литрова бутилка, прибавят й се 200 г водка (40°С), половин чаша оцет и 20 г стипца, като се разклаща, за да се разтвори стипцата по-бързо.
• Ако ръцете ви се потят, прибавяйте към водата за миене разтвор от амоняк (1 чаена лъжичка на 1 л вода). Добри резул-тати се получават и при намазване със смес от равни части одеколон, оцет и разтвор от борна киселина (4 г борна киселина в 100 г вода). Дланите на ръцете се изтриват няколко пъти на ден, а впоследствие само 2-3 пъти седмично.

Рецепта № 453. Средство против изпотяване
Разтварят се в 90 г вода, 5 г обикновена стипца и 5 г глицерин. Намазаните с този разтвор места след това се посипват с прах, приготвен от:
Талк ----- 65г
Обикновена стипца ----- 6г
Борна киселина ----- 20г
Цинков окис ---- 10г

или
Борна киселина на прах ---- 25г
Цинков окис ---- 25г
Уротропин ---- 25г
Талк ---- 25г

Рецепта № 454. Разтвор против изпотяване
Поставят се в стъклена колба 2,5 г танин и се заливат с 97 г камфоров спирт. След като течността се избистри, което показва, че танинът се е разтворил напълно, тя се прехвърля в плътно затваряща се бутилка от тъмно стъкло.

Рецепта № 455. Друг разтвор против изпотяване
В стъклена колба се поставят 20 г борна киселина и 4 г винена киселина (лимонтозу). Заливат се с 40 г спирт и 150 см3 дестилирана вода. След като твърдите съставки в течността се разтворят напълно, тя се прехвърля в плътно затваряща се половинлитрова бутилка от тъмно стъкло.
Забележка. Разтворите се нанасят върху кожата с помощта на памучен тампон.

Рецепта № 456. Прах против изпотяване
Смес от 75 г талк, 15 г натриев перборат и 10 г цинков перборат се стрива в порцеланово или стъклено хаванче, пресява се през сито и се съхранява в добре затворено бурканче или кутия. С този прах се посипват предварително измитите и добре подсушени места по кожата.

Коментари за Средства против изпотяване

  1. 1.

    А може и лентички против изпотяване като тези www.protivizpotiavane.bg

  2. 2.

    От години имам проблем, потят ми се подмишниците през лятото и през зимата. Тересон още от първите дни почна да действа.

Подобни статии

Приложение на билките в козметиката

Приложение на билките в козметиката

Билките още в най-древни времена освен за лечение са служили и като средство за поддържане и възстановяване на красотата. Козметиката била н...

Колко е необходима козметиката на модерния мъж?

Колко е необходима козметиката на модерния мъж?

Мъжка козметика - кои са най-често използваните продуктиПовечето хора свързват думата козметика със средствата за разкрасяване и в този аспе...

Средства против мазоли, брадавици и др

Средства против мазоли, брадавици и др

Лечението на мазолите започва с предварително накисване на ходилата в топла вода. Всеки ден, най-добре вечер, те се потапят в гореща сапунен...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Травми на централната нервна система

Травми на централната нервна система

Травмите на централната нервна система понастоящем са сериозен проблем. Те нарастват твърде много поради изоставането в културата с боравене...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

9293

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия