Противопожарни средства

Основните пожарогасителни средства, които се използват в противопожарната охрана, са водата, водни разтвори на някои соли, пяна, въглероден двуокис, тетрахлорметан и други хлор-съдържащи вещества.
Водата обаче не всякога може да се използва за гасене на пожар. Понякога горящият материал реагира химически с нея, вследствие на което се образуват горливи или експлозивни съединения. С вода не могат да се гасят пожари в складове с карбид, с негасена вар, с бензин, газьол, бензол, машинно масло, мазнини, растителни масла и др.

Рецепта № 341. Смеси, които загасват огъня
• Запалени предмети се посипват със сода бикарбонат, смесена с 2% охра (100 г сода бикарбонат и 2 г охра).
• При смесване на солна киселина с калцинирана сода (натриев карбонат) или натриев бикарбонат се отделя въглероден двуокис, от който огънят загасва.

Рецепта № 342. Огнеупорен разтвор за импрегниране на дърво
Разтварят се в 1л вода 300г обикновена стипца, 100 г цинков сулфат и 50 г меден сулфат. Предназначеният за обработка дървен материал се държи потопен в този разтвор 4 - 5 дни.

Рецепта № 343. Импрегниране на дърво против горене
Дървото се напоява в продължение на 24 ч. в разтворимо водно стъкло (20-28 т.ч. в 100 тегловни части вода). Напоеното дърво се изсушава и се намазва с разтвор от равни части нишадър, калциев хлорид и магнезиев хлорид в 10 ч. вода, след което повторно се суши на въздух.

Рецепта № 344. Средство за импрегниране на дърво
Дървото се напоява с разтвор от 10 кг диамониев фосфат и 1 кг борна киселина в 100 л вода.

Рецепта № 345. Средства за импрегниране на дървени материали
а) Материалите се напояват с разтвор, приготвен от 70 кг амониев сулфат, 50 кг боракс, 1 кг туткал и 880 л вода.
б) 5 кг туткал, 2 кг цинков хлорид и 57 кг боракс се разтварят в 570 л вода.
Пълна огнеупорност на дървото се постига, ако водните разтвори на горните соли проникнат до самата му сърцевина.
Това се постига най-добре във вакуумапаратн, където дървото се препарва, и в автоклави, където то се пропива с разтвора от огнеупорните соли под налягане 8 атм (0,8 МРА).

Огнеупорни бои

От многобройните предложени за тази цел средства нито едно не може да изпълни предназначението си изцяло. Досега са намерени бои, които правят дървесината само трудно запалима. Но след като температурата при горенето се повиши толкова, че дървото започне да се овъглява и да отделя газове, покритието от боя не може да го запази от изгаряне.
Все пак огнеупорната боя значително намалява опасността от пожари и поради това задължително се употребява при построяването на обществени здания, като киносалони, театри, концертни зали и др.

Рецепта № 346. Огнеупорни покрития
а) 150г боракс и 150г натриев сулфат (глауберова сол) се разтварят в 600см3 вода и към получения разтвор се прибавя орехов байц или друга подобна боя по желание.
б) 50г амониев сулфат се разтварят в 150см3 вода и към получения разтвор се прибавят при непрекъснато бъркане 100 г гипс и цветен пигмент по желание. Преди употреба сместа трябва да се разбърка добре.
в) 100г амониев сулфат, 70г боракс, 2,5г цинков хлорид и 5г туткал се разтварят при внимателно бъркане в 700см3 вода. Масата може по желание да се оцвети с пигмент или байц.
г) 250г бариев сулфат, 10г цинквайс и 250г разтворимо водно стъкло се разбъркват много добре с 200см3 вода, докато се получи еднородна бяла маса. Тази боя се нанася върху дървената повърхност в по-дебел пласт. След 15 мин., когато първият пласт е засъхнал, върху него се нанася втори.

Подобни статии

Увреждания от противозачатъчни лекарствени средства

Увреждания от противозачатъчни лекарствени средства

В последно време тези средства намират все по-широко разпространение. Предполага се. че понастоящем всяка пета жена в плодокосна възраст упо...

Пране с природни перилни средства

Пране с природни перилни средства

За фино бельо или трикотаж от вълнена или копринена материя могат да се използват и някои природни перилни средства, които съдържат сапонини...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Химични средства за борба с болестите, неприятелите и плевелите.

Химични средства за борба с болестите, неприятелите и плевелите.

За борба с болестите, неприятелите и плевелите в овощните насаждения се употребяват различни химични средства, известни под общото наименова...

Приготвяне на разтвори от химични средства за пръскане. Правила при пръскане и прашене.

Приготвяне на разтвори от химични средства за пръскане. Правила при пръскане и прашене.

Обикновено пестицидите имат високо съдържание на активно вещество — значително по-голямо от необходимото за предпазване на овощните ра...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

2760

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия