Производството на пелети – етапи и цели на процесите на обработване

Дървесните пелети се произвеждат от отпадъчен материал при преработването на дървесина, парченца дърво и стърготини.

Дървесните пелети се произвеждат от отпадъчен материал при преработването на дървесина, парченца дърво и стърготини. Може да се добави и дървесна кора, но пелетите от чиста дървесина са по-качествени.
Как се подготвя суровината за пелети
Подготовката зависи от вида на използваната суровина. Големите предприятия за производство на пелети обикновено имат редовни доставчици – дървообработващи предприятия. Освен това те могат да използват и клони.
Дървесната суровина трябва да се раздроби на частици с по-малки размери. След това получените частици се изсушават, пресяват се за отделяне на замърсителите в суровината, смилат се и се пресоват до пелети. След пресоването е необходимо охлаждане на готовите пелети, тъй като температурата в пресите е висока. Следва окончателно пресяване на готовите пелети.
Ще разгледаме накратко всеки от тези етапи.
Раздробяване до по-малки частици
Частиците, до които трябва да се раздроби дървесната суровина, трябва да са с диаметър под 5 мм. Затова се извършва раздробяване на едрите частици до необходимите размери. Малките размери на получените частици дават възможност за лесно по-нататъшно обработване.
Когато за производство на пелети се използват дървесни стърготини, етапът на раздробяването не е необходим.
Изсушаване на пелетната суровина
Изсушаването е важен етап от производството. Едно от изискванията за пелетите е да са с много ниско съдържание на влага, което е и една от причините за високото качество на този вид гориво. Съдържанието на влага трябва да се намали от нормалното за дървесината съдържание от 8% до 12%. Изсушаването се извършва в специални сушилни.
Пресяване за отделяне на замърсители
заедно с дървесните частици в материала, който се смила и изсушава, се съдържат малки камъчета, пясък, пръст. Тези замърсители не само влошават качеството на суровината, но могат да доведат и до проблеми и повреди в обработващите машини. Затова след изсушаването се извършва пресяване, за отделяне на замърсителите. За пресяване се използват магнитни сепаратори.
Фино смилане
След пресяването идва ред на финото смилане. Суровината се преработва чрез фино смилане в специални мелници. Тук се постига още по-малък размер на частиците.
Пресоване до пелети
При предходните етапи на производството на пелети се постигат малки размери, ниско съдържание на влага и чистота на материала, който вече се подлага на пресоване. Пресите за производство на пелети включват ролки и матрици. Чрез настройване на разстоянието между ролките и матрицата, което може бързо и лесно да се регулира, се получава пресоването на материала в тънки цилиндри, които след това се нарязват до необходимата за пелетните гранули дължина.
Охлаждане на готовите пелети
При пресоването се постига висока температура, така че готовите пелети, излизащи от пресите, са горещи. Това е опасно за горивото, тъй като при високата температура пелетите могат лесно да се деформират, да се разпаднат. Охлаждането дава възможност да постигнат желаната твърдост и температура.
Окончателно пресяване
Целта на окончателното пресяване е да се отделят раздробени частици, които са с по-малки от стандартната за пелетните гранули размери.
Значението на етапите на производство за качеството на готовите пелети
Етапите в производството на дървесни пелети са в последователност, която осигурява обработването на суровината и осигуряването на възможно най-високо качество. Тези етапи се спазват при производството на пелети от големи предприятия.

За повече информация: peleti.xyz

Подобни статии

Обработка на кожи при домашни условия

Обработка на кожи при домашни условия

В много домакинства се отглеждат животни, поради което възниква необходимостта техните кожи да се обработват на косъм. Те са кожи от питомни...

Хранителни добавки ( Е-та )

Хранителни добавки ( Е-та )

Оцветители Е кодБезвреденНаименованиеОписание E100 да Curcumin жълто оранжев: извлича се от корена на растението куркума - curcum...

Рак на простатата и възможните начини за лечението му

Рак на простатата и възможните начини за лечението му

Ракът на простатата е вид рак, който засяга мъжката репродуктивна система и в частност простатната жлеза, която отговаря за отделянето на те...

Музей за парфюми

Музей за парфюми

Знаехте ли, че съществува музей за парфюми? Да, има такъв, а ние ще ви разкрием повече подробности за него в този материал. Музей, но защо ...

Солта, Бялото злато или Бялата отрова?

Солта, Бялото злато или Бялата отрова?

Думата сол(salt) произлиза от латинския термин "sal". В миналото, на солта са казвали "бялото злато", което е било причина за политически бо...

Анонимен

Анонимен

4 публикации

Публикувано
Публикувано

22.01.2018

Обновено
Обновено

19.12.2017

Прочетено
Прочетено

1044

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия