Предпазване на дървесината от гниене и други повреди

У нас и в повечето европейски страни за строителни и други цели се използва предимно иглолистна дървесина (бял бор, ела, смърч) и букова дървесина. Общо взето, те са по-малко устойчиви на действието на атмосферни влияния и вредители.
Най-опасните вредители за дървесината, поставена на открито, са люспестата гъба, дъбовата ядрова гъба, цепнатолистната гъба, оградната или стълбова гъба и др.
От къщните гъби най-разпространена е истинската къщна гъба, а също и избената или кожеста къщна гъба, бялата пореста къщна гъба, пластиноподобната къщна гъба и др. Освен това дървесината се разрушава и от най-различни видове насекоми. От тях по - разпространени са дървесната оса (вредител по прясно отсечената дървесина) и домашните точилари (обикновен мебелен бръмбар, пъстър точилар-часовникар, западен точилар, мекокрил точилар и др.), дървогризачите, домашните гризачи - рогачи, дървопробивачи и др.
За предпазване и лечение на дървесината от насекоми и гъбни образувания тя трябва да се обработи повърхностно или да се напои (импрегнира) с антисептично действащи вещества, от които най - разпространени са:

Каменовъглен креозот. Силно антисептично средство, което се използва за импрегниране на дървесина, изложена на атмосферни влияния (траверси, стълбове и др.).

Каменовъглен катран. Въпреки антисептичните си свойства той не се използва самостоятелно, а обикновено се смесва с равно количество креозот, който подобрява устойчивостта на дървесината срещу напукване.

Карболинеум (антраценови масла). Кафяво-черен течен продукт, който прониква дълбоко в порите на дървото и унищожава обитаващите в него вредители. Той не изсъхва, но под действието на слънчевата светлина постепенно се разлага. По тази причина импрегнирането с карболинеум трябва периодично да се подновява.
Дървесина, импрегнирана с карболинеум, не може да се боядисва. Изключение правят повърхностите, импрегнирани преди няколко години, когато импрегнацията вече се е променила. След съответна подготовка тези повърхности могат да се боядисват с латексови бои.
Карболинеумът се употребява за импрегниране на дървени огради, дървени колове, за летни дървени къщи (външно), беседки и др.
Важна забележка. Карболинеумът разяжда кожата. Ръцете трябва да се предпазват с гумени ръкавици, а лицето да се намазва с подходящ крем. По-малките предмети, като колове и други подобни се препоръчва да се потопят в карболинеум и да се оставят да престоят в него няколко дни.
За борба с вредителите се произвеждат различни антисептични препарати - дървомори, инсектомори, консервиращи и импрегниращи препарати на основата на органични разтворители, водоразтворими препарати и др.
От последните по-достъпни са медният сулфат (син камък), цинковият сулфат и др.

Рецепта № 336. Средство против плесени по дървесината
100г железен сулфат (зелен камък) се загрява в метален съд при бъркане, докато започне да побелява. След това от него се претеглят 22г и се смесват с 44г обикновена стипца и 48г готварска сол. Сместа се разтваря в 1л хладка вода и с получения разтвор плесенясалите места се намазват с четка.
За да не изгниват бързо, дървените колове се забиват в земята обратно на посоката, в която са расли (с по-тънката си страна). Забелязано е, че дъбови колове, забити в земята в посоката, в която са расли (с по-дебелата си част), изгниват след около 10 - 12 години, докато тези, забити в обратната посока, не са показали дори и следа от загниване за същия период от време.

Подобни статии

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

Мероприятия в овощната градина през март.

Мероприятия в овощната градина през март.

Март Март е месецът на календарната пролет. Той е характерен с по-голяма продължителност на деня (11,57 h), по-продължително слънчево греен...

Как се отглежда ябълката

Как се отглежда ябълката

В кои райони на страната може да се отглежда ябълката? Ябълката е разпространена повсеместно в нашата страна. Тя заема главно пор чията на ...

Боядисване с блажни и алкидни бои

Боядисване с блажни и алкидни бои

Блажните бои и лаковете са сигурно средство за запазване на дървени предмети и плоскости от влага, гниене, изкривяване, атмосферни промени и...

Обработка, торене и напояване на лозата

Обработка, торене и напояване на лозата

Кога и как да се загрибват лозите Лозите се загрибват късно през есента, обикновено след листопада, с цел да се предпазят от измръзване пре...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

8831

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия