Пране на вълнени текстилни изделия

Поради чувствителността им към алкални вещества (сапунен разтвор, сода, сапун, съдържащи сода препарати и др.) вълнените материи се перат при по-специални условия. Желателно е да се употребяват неутрални перилни вещества, които не повреждат вълнените влакна и незначително затепват вълнените тъкани.
Когато се перат вълнени материи, обагрени със слабо устойчиви (пускащи) багрила, в перилната баня може да се прибави малко оцетна киселина или оцет, които предотвратяват„пускането" на боите.
За да се подобри и ускори перилното действие на препаратите, към банята е целесъобразно да се прибавя и малко готварска сол.
При липса на специални синтетични перилни препарати може да се използва сапунен разтвор, който се приготвя, като се разтвори в омекотена вода сапун за перални. Този разтвор образува изобилна, но нетрайна пяна. Може да се употреби и обикновен сапун за пране, разтворен в омекотена вода, но тогава за всеки литър вода трябва да се прибавят по 3 - 4 супени лъжици амонячен разтвор. При това сапунът трябва да бъде толкова, че след като се извадят изпраните вълнени изделия от водата, тя още да се пени при разбъркване.
Водата за пране и първата вода за изплакване на прането (която също трябва да бъде омекотена) не бива да са с температура, по-висока от 35 - 40° С.
Вълнените изделия не трябва да се трият и да се извиват силно при изтискването им. След като се изплакнат в хладка вода, те се подсушават между две чисти платна или хавлиени кърпи, след което се изпъват леко, докато заемат първоначалната си форма, и се оставят да съхнат на сянка.
Тъмните вълнени материи никога не се перат заедно със светли-те, тъй като тъмните власинки се отлагат върху светлите дрехи и след това трудно се отстраняват.
Изделия от ангорска вълна се перат отделно. За тях се приготвя разтвор от 4 супени лъжици перилен препарат в 8 л хладка вода. Изделията се потапят в този разтвор и леко се раздвижват, без обаче да се търкат или извиват. След това се изплакват няколко пъти с обилно количество хладка вода. Изцеждането става внимателно чрез съвсем леко изтискване и подсушаване между сухи кърпи, след което дрехите се простират върху суха материя. След като изсъхнат напълно, изделията от ангорска вълна се разчесват със суха и чиста четка по посока на влакната и се потупват леко и предпазливо с четката, за да станат отново пухкави.
Вълнени чорапи се изпират леко откъм лицето и опакото с хладка вода, в която е разтворен настърган сапун, или с разтвор на перилен препарат. Изплакват се много добре с хладка вода и без да се извиват или изтеглят, леко сe притискат, за да се отстрани част от поетата вода. След това чорапите се закачват с щипка за върха на пръстите и се сушат на сянка.
Кардираните спортни вълнени чорапи се оставят да киснат през нощта в студена вода, след което се изпират внимателно с горещ разтвор от настърган сапун и се изплакват с топла вода. Оставят се още половин ден да киснат в хладка вода. Гладят се, докато са още влажни, като се внимава да се запази формата им.

Подобни статии

Багрене на текстилни материали от вълна

Багрене на текстилни материали от вълна

При багренето на текстилни вълнени изделия трябва да се има предвид, че те се разрушават от алкално действащи вещества, каквито са натриеват...

Багрене с природни багрила

Багрене с природни багрила

Природните багрила биват от растителен и животински про-изход. Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дър-весината, листата, п...

Батик чрез завързване (възлов батик)

Батик чрез завързване (възлов батик)

При този начин на домашно десениране на тъкани се постигат най-разнообразни форми при багренето чрез завързване, усукване, зашиване, напласт...

Импрегниране на текстилни изделия против дъжд

Импрегниране на текстилни изделия против дъжд

Рецепта № 411. Импрегниране на памучни тъкани и плат за палаткиПамучни тъкани, плат за палатки и изтрити палатки се им-прегнират, като се по...

Подготвяне на бельото и облеклото за пране

Подготвяне на бельото и облеклото за пране

Подготвяне на бельото и облеклото за пране До деня на изпирането замърсеното бельо трябва да се държи на сухо и проветриво място. Ако влажн...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

3333

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия