Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазнини
Мазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъканта.
Неголеми пресни петна от мазнини върху всички видове тъкани се почистват с лек бензин, бензол, ацетон, терпентин, хлороформ, тетрахлорметан, трихлоретилен или смеси от ацетон и терпентин със спирт. Тъканта или дрехата се поставя върху мека материя (подложка), а тя от своя страна се поставя върху плочка и с помощта на тампон от мека материя петното се навлажнява с разтворителя, като се внимава той да се ограничи само върху него и не повече от 2мм извън неговия кръг.
Петната върху вълнени или полувълнени тъкани се почистват с четка и на разстояние 1 - 2 см извън тях.
При почистване на петна върху камгарни тънки вълнени или полувълнени тъкани вместо четка трябва да се използва тампон от меко сукно или вълнена каша.

Рецепта № 43. Почистване на стари, засъхнали мазни петна
Почистването на такива петна се извършва, като се обработят с една от следните смеси:
- 30 г лек бензин, 10 г етер и 20 г боров терпентин
- 10г лек бензин и 10 г ацетон
- 40 г бензол и 10 г етер
- 10 г лек бензин и 10 г тетрахлорметан
- 10г 96% -ен спирт или обезцветен спирт за горене, 20 г боров терпентин и 20 г етер
- 20г тетрахлорметан, 10г ацетон, 15г бензол и 100 г пред-варително затоплен на водна баня бензолов сапун
Начинът на работа с горните смеси е както този, описан в
рецепта № 42.

Рецепта № 44. Почистване на големи мазни петна
В два стъклени или емайлирани съда се поставя лек бензин или друг разтворител (вж. рецепта № 42). Замърсеното място от дрехата се набира в ръката на топка, превързва се с конец откъм чистата страна и топката се потапя в разтворителя. Това се повтаря няколко пъти, като топката се изстисква с ръка, след което се обработва по същия начин и във втория съд с чист разтворител. Ако по тъканта останат неотстранени замърсявания, те се изпират с вода.

Рецепта № 45. Почистване на петна от майонеза
Петната от майонеза се задържат по повърхността на тъканите под формата на корица, част от която може да се отстрани с тъп нож, а известна част остава пропита в тъканта.
Петното се намокря с тампон, обилно напоен с бензинов сапун (вж. рецепта № 36) и се изстъргва с нокът. След това отново се навлажнява, но вече с чист бензин и накрая се почиства с тампон, потопен в бензол, като подложката под петното редовно се подменя. Това се повтаря до пълното изчезване на петното. Почистеното място се протрива внимателно с тампон, напоен с бензин, и се посипва с талк, който след изпаряването на бензина се изчетква с мека четка.

Рецепта № 46. Почистване на петна от сапун
Петна от сапун се получават, когато дрехите са прани в разтвор, приготвен от настърган сапун, в който поради недостатъчно кипене са останали неразтворени във вода късчета. Последните се прилепят върху тъканите, в резултат на което по съответните места багрилата се разрушават.
Прилепналите късчета от сапун най-често се отстраняват чрез изчеткване на изсушената тъкан. Те могат да се отстранят и като се намокрят с топла вода и се разтрият между пръстите до пълното им разтваряне. След това дрехата се изплаква няколко пъти с вода и се пристъпва към възобновяване на цвета и. За тази цел се потапя в съд, съдържащ на 5л топла вода 15 - 20 капки мравчена киселина (за вълнени дрехи) или 15 - 20 капки 70 - 80% -на оцетна кислина (за памучни дрехи). Дрехата се изплаква няколко пъти с топла вода и се оставя да изсъхне.
Ако след изглаждането върху тъканта са останали обезцветени места, тя се ретушира, както следва: вълнената - с пастелни моливи, а копринената - с маслени бои (вж. „Ретуширане").

Рецепта № 47. Почистване на петна от блажни бои и безир
а. Пресни петна от блажни бои или безир се навлажняват с тампон, напоен с боров терпентин до пълното им омекваие (ако са втвърдени) и след това се отстраняват с лек бензин.
б. Засъхнали петна от блажни бои или безир най-напред се намазват с вазелин или свинска мас, за да омекнат, след което
се почистват с терпентин или лек бензин. Накрая се търкат с 10% -ен амонячен разтвор до окончателното им отстраняване и се изплакват с вода.
в. Петната се покриват с кашица от терпентин и картофено нишесте или бяла глина и се оставят да престоят около 4 - 5 часа. След тога мястото се изпира с топла вода и сапун. При липса на терпентин може да се употреби бензин или ацетон.

Рецепта № 48. Почистване на петна от блажни бои върху вълнени и копринени тъкани
Петната върху вълнени и копринени тъкани се отстраняват, като се обработят със смес от равни количества етер и тетрахлорметан.
Петна върху изкуствена коприна се почистват със смес от 25 г
96 % -ен спирт и 10 г тетрахлорметан.

Рецепта № 49. Почистване на петна от безир и блажни бои върху цветни тъкани
Петна от блажни бои и безир върху цветни тъкани се почистват, като се намокрят с горещ глицерин, след което се притискат с тампон, напоен с глицерин. Тампонът се сменя няколко пъти. Вместо чист глицерин може да се употреби и смес от равни части глицерин и спирт.

Рецепта № 50. Почистване на петна от машинни масла или грес
Тези петна се почистват с лек бензин, бензол, тетрахлорметан или друг разтворител по начина за почистване на петна от безир и блажни бои (вж. рецепта № 47).

Рецепта № 51. Почистване на петна от мазни сосове
Петната от различните сосове са оцветени от кремаво до кафяво. Върху памучни, вълнени и копринени тъкани и техните смеси със синтетични влакна те се почистват, като се намокрят с бензинов сапун (вж. рецепта № 36), след което леко се натриват и се оставят да престоят непродължително време. Това се повтаря няколко пъти. След това се почистват с тампон, напоен с лек бензин, като подложката под него се сменя няколко пъти. Накрая петното се посипва с талк и се оставя да изсъхне. Талкът се остъргва с тъп нож или се изчетква с мека четка, а мястото на петното се намокря с 5 % -ен амонячен разтвор и се изчиства с пластмасова гъба, напоена с вода.
Рецепта № 52. Почистване на петна от горчица
Петната от горчица са жълти до кафяви. Те се навлажняват най-напред с дестилирана вода, след което се разтриват с пръст с няколко капки топъл глицерин и се изплакват наново с вода. След това се намокрят с 2 - 3 капки разредена мравчена киселина и се разтриват с четка, също намокрена с тази киселина. Мястото на петната се изплаква няколко пъти с вода, а ако са останали следи, върху тях се капват някойко капки 1% -ен разтвор от кислородна вода, които се оставят до пълното изчезване на следите. Накрая тъканта се промива с вода посредством тампон при често сменяне на сухата подложка.
• Омазнени места по яките се почистват с тампон, напоен със смес от 4 супени лъжици амонячен разтвор и 1 лъжица готварска сол. След това се изчеткват със сапунена вода, после с чиста вода и се оставят да изсъхнат на проветриво място.
• Мазни петна върху горно облекло и облекло от синтетични влакна се почистват, като се поръсят с картофено брашно, което се разтрива с влажна кърпа. След като изсъхне, брашното се изчетква. При много упорити петна операцията се повтаря няколко пъти.
• Мазни петна върху кадифе се почистват по следния начин: Ленена торбичка се напълва с чист ситен затоплен бял пясък. С торбичката се тупа върху петната, докато се отстранят. Ако това не даде добър резултат, петната се намокрят с лек бензин и се обработват с торбичката с пясък.
• Мазни петна върху кожени облицовки се отстраняват с разбит яйчен белтък, ако не са много стари. Стари мазни петна се натриват с хладка вода, подкислена с малко оцет.
• Мазни петна върху паркет се посипват с боракс, покриват се с попивателна или филтърна хартия и след това се изглаждат с гореща ютия.
• Мазни петна върху дървен под се отстраняват, като се натрият с тампон, напоен с лек бензин.
• Мазни петна по стените с варна или туткалена боя се отст-раняват, като се покрият с попивателна или филтърна хартия, върху която се глади с гореща ютия (фиг.). Ако върху стените са се образували по-светли петна, местата им се заглаждат посредством суха кърпа със съответната боя.
• Мазни петна върху тапети се отстраняват, като тапетът се напръсква с лек бензин, върху петната се поставя филтърна хартия и се глади с гореща ютия. Предварително трябва да се изпита трайността на боята на тапета спрямо бензина. Ако боята е нетрайна, петната могат да се отстранят, като се трият с добре изсушена кора от ръжен хляб.

Отстраняване на мазни петна от стените
Отстраняване на мазни петна от стените

Коментари за Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

  1. 1.

    преварявах в тенжера свинска маз от 800 гр.
    тенжерата беше мокра, пукна силно маста,в тенжерата не остана никаква мас, оля половината таван и стените прясно боядисани с латексова боя.
    минах тавана и стените с р-р на веро ,после с препарат " meglio", направих гипсова замаска,петната избиха.
    мисля да мина половината таван, и стените с блажна боя и после цветна боя на" декоратор "-тя е супер !
    един г-н ми каза ,4е имало някаква фасадна боя ,която запе4атвала мазните петна ,но не ми каза наименованието да не съм му вземела професията.
    моля за съвет

  2. 2.

    Може ли да ми дадете съвет. Боядисвахме една ограда и ми капна на обувките блажна боя, прочетох по-нагоре как да го изчистя и взех глицерин. Както пишеше го нагрях и напоих обувката, търках и с студен глицерин и нищо не става нито се маха, нито се уголемява петното. Страх ме е, че ако опитам с корселин или бензин ще се разядът. Какво са направя ?

  3. 3.

    Може ли да ми дадете съвет. Боядисвахме една ограда и ми капна на обувките блажна боя, прочетох по-нагоре как да го изчистя и взех глицерин. Както пишеше го нагрях и напоих обувката, търках и с студен глицерин и нищо не става нито се маха, нито се уголемява петното. Страх ме е, че ако опитам с корселин или бензин ще се разядът. Какво са направя ?

Подобни статии

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

От А до Я за вашия дом

От А до Я за вашия дом

Алуминиеви съдове. След като се измият с гореща вода, могат да се изтрият с много фин пясък, като се търкат в една посока. След това се изпл...

Боядисване с блажни и алкидни бои

Боядисване с блажни и алкидни бои

Блажните бои и лаковете са сигурно средство за запазване на дървени предмети и плоскости от влага, гниене, изкривяване, атмосферни промени и...

Видове петна

Видове петна

В зависимост от разтворимостта им и от начина на почистване петната могат да се разделят условно на следните групи:а. Петна, разтворими във ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

45072

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия